آشکار شدن گوشه‌هایی از تاثیر کرونا بر اقتصاد ایران؛ اجاره خانه‌ها در شیراز نجومی شده

شماری از بنگاه‌های اقتصادی در استان کردستان ایران، به علت کرونا تعطیل شده اند. رئیس اتاق بازرگانی شهر سنندج گفت: «شیوع ویروس کرونا، به بیش از ۷۰ درصد بنگاه‌های اقتصادی در این استان، در بالاترین سطح ممکن، آسیب رسانده است».

کمال حسینی در این باره افزود: «این آمار از سوی یک مرکز مستقر در اتاق بازرگانی سنندج و پس از ارزیابی ۱۳۹ شخصیت حقیقی و حقوقی فعال در بخش‌های مختلف اقتصادی این استان به‌ دست آمده است».

آن‌ طور که رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج اعلام کرده، درجه آسیب‌پذیری ناشی از کرونا در ۷۲٫۷ دهم درصد بنگاه‌های اقتصادی فعال در صنعت، خدمات، گردشگری، کشاورزی، بازرگانی و معدن، “در بالاترین سطح ممکن” بوده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس حکومت ایران نیز پیشتر در گزارشی درباره پیامدهای اقتصادی بحران کرونا گفته بود که بین ۲.۸ میلیون تا ۶.۴ میلیون نفر از شاغلان فعال، به خاطر این بحران برای دوره‌ای شغل خود را از دست خواهند داد.

همچنین نتایج یک نظرسنجی هم نشان می‌دهد که شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد بیش از پنجاه درصد مردم ایران تاثیر منفی گذاشته و آن را کوچک‌تر کرده است. مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، ایسپا، در این باره می‌گوید که این نظرسنجی را در روزهای ۲۴ تا ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ انجام داده که گویای آن است درآمد ۵۰.۷ درصد افراد پرسش‌شونده کاهش یافته است.

به گفته ایسپا، ۴۱.۷ درصد جامعه آماری اعلام کرده‌اند که کسب‌وکارشان در پی شیوع کرونا تعطیل شده و ۱۳.۵ درصد نیز شغل‌شان را از دست داده‌اند.

نرخ اجاره خانه ها در استان فارس افزایش یافته و دولت هم به تعهدات خود که گفته بود “نمی‌گذاریم در دوران کورونا اجاره های مسکن بالا برود”، عمل نکرده است. محمدقاسم تابنده‌ ماه، رییس اتحادیه مشاوران املاک شیراز گفت: «قیمت‌‌ها نجومی شده، مردم توان اجاره در حاشیه شهر را هم ندارند».

تابنده‌ ماه  با بیان اینکه نرخ بیشتر وسایل و محصولات دائما در حال تغییر است و ساعت به ساعت گران‌تر می‌شود، گفت که قیمت رهن و اجاره منزل در برخی مناطق شهر شیراز نجومی است و حتی در مناطق حاشیه این شهر نیز قیمت‌ها به گونه‌ای است که در مواردی ودیعه (پول پیش) ۳۰ میلیون تومان و اجاره ماهیانه، یک میلیون و پانصد هزار تومان است».

وی افزود: «افزایش قیمت‌های رهن و اجاره سبب شده اقشاری مانند کارگران با مشکل مواجه شوند و حتی اقشار کم‌درآمد روز به روز به نقاط دورتر از جمله شهر زرقان و لپویی کوج کنند».