آغاز مذاکرات اسرائیل و لبنان برای تعیین خط مرزهای دریایی، همچنان با مخالفت شدید حزب الله روبروست

گفتگوهای مهم و تاریخی بین اسرائیل و لبنان برای تعیین خط مرز دریایی بین دو کشور پیش از ظهر امروز آغاز شد تا به اخلاف بین دو کشور پیرامون حق استفاده از منابع گاز زیردریایی در مدیترانه پایان داده شود.

از هنگام برقراری آتش بس بین دو کشور در هفتاد و دو سال پیش، این نخستین گفتگوهای نمایندگان اسرائیل و لبنان، به هدف حل اختلافاتی است که ظاهرا جنبه نظامی ندارد.

حزب الله لبنان که به صورت عامل حکومت ایران عمل می کند، تلاش بسیار کرده بود که از آغاز این گفتگوها جلوگیری کند و از این رو، دولت بیروت محدودیت هایی قائل شده که دیدار بین نمایندگان طرفین، به مفهوم ای انجام گیرد که نوعی شناسایی و همکاری بین دو کشور تلقی نشود.

حزب الله لبنان گفته است عواملی در داخل آن کشور وجود دارند که می خواهند این گفتگو را به فرصتی برای عادی سازی روابط بین دو کشور مبدل کنند، و این در صورتی که به ادعای حزب الله، اسرائیل بزرگترین دشمن لبنان و اعراب است و باید به مبارزه با آن ادامه داد.

رفع اختلافات بین اسرائیل و لبنان در زمین بهره برداری از منابع گاز زیردریایی، برای هر دو کشور اهمیت بسیار دارد. زیرا عملیات حفاری در برخی نقاطی که لبنان ادعای مالکیت آن را دارد راکد مانده و در برخی نقاط دیگر در دریای مدیترانه، شرکت های بین المللی گاز حاضر به آغاز کار نیستند. بنابراین، حل اختلافات می تواند برای اقتصاد لبنان نیز بسیار سودمند باشد.

گفتگوها زیر نظارت نیروهای صلح سازمان ملل، و در چادر بزرگی انجام می گیرد که به آن نیروها تعلق دارد. گفتگوها ظاهرا به صورت غیرمستقیم انجام می شود و نمایندگان دو کشور روبروی یکدیگر نخواهند نشست.

حزب الله امروز (چهارشنبه) نسبت به حضور نمایندگان غیرنظامی اسرائیل در این دیدار به شدت اعتراض کرد و این ادعا را مطرح ساخت که در گفتگوها بر اساس قرارداد آتش بس بین دو کشور، فقط نظامیان حق حضور دارند و این در صورتی که گفتگو برای تعیین خط مرزی، یک امر کارشناسی است و با امور نظامی ارتباطی ندارد.

حزب الله ادعا کرد که حضور غیرنظامیان، برخلاف قراری است که نبیه بری رئیس پارلمان لبنان، و رهبر جنبش شیعه امل گذاشته شده و با قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل نیز تناقض دارد.

در مجموع، حزب الله به علت آن که ممکن است یک بهانه مهم را برای ادامه درگیری با اسرائیل از دست بدهد، خشمناک است. این سازمان تروریستی در سه سال اخیر بارها تهدید کرده که سکوهای استخراج گاز متعلق به اسرائیل را هدف موشک قرار خواهد داد و اکنون هم طبیعی است که از آغاز گفتگوها و احتمال به توافق رسیدن بین دو کشور نگران است. حزب الله بیم دارد که توافق بین دو کشور، نقطه آغاز عادی سازی روابط باشد.

ایالات متحده برای فراهم آوردن زمینه برگزاری این مذاکرات، سه سال است که تلاش می کند و اکنون باید دید که لبنان چه هنگام قرارداد تعیین خط مرزی با اسرائیل را امضا خواهد کرد.