به گزارش آسوشیتدپرس، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان به حکومت ایران هشدار داد بهتر است پیشنهاد دیپلماتیک غرب برای حفظ توافق هستهای سال ۲۰۱۵، موسوم به برجام را بپذیرد.
ماس در ادامه حکومت یران را متهم کرد که با اعمال محدودیت برای بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال تضعیف شفافیت لازم در چارچوب توافق «برنامه اقدام جامع مشترک» یا برجام است.
وی افزود: رژیم ایران در نهایت باید درک کند مهم این است که تنشزدایی کند و پیشنهاد دیپلماسی، از جمله پیشنهاد ایالات متحده که روی میز است را بپذیرد.
بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز هفته گذشته از آمادگی واشنگتن را برای حضور در مذاکرات غیر رسمی گروه ۱+۵ با ایران اعلام کرد.
مقامهای دولت بایدن نیز تاکید می کنند که دیپلماسی بهترین مسیر برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی است.
آنها میگویند، اقدام اخیر ایران در نادیده گرفتن تعهدات هستهایش در چارچوب برجام، این موضوع را به چالشی فوری بدل کرده است.
این در حالی است که سخنگوی کاخ سفید روز گذشته (چهارشنبه )گفت، ایران هنوز به پیشنهاد آمریکا برای حضور در مذاکرات در چارچوب گروه ۱+۵ پاسخ نداده است.
همزمان رویترز نیز در گزارشی نوشته است، از هفته گذشته که آمریکا اعلام کرد که مایل است با ایران در چارچوب گروه ۱+۵ وارد مذاکره شود، ایران فعالیتهای نظارتی آژانس بین المللی را محدود کرد، هشدار داده که غنی سازی با غلظت بالا انجام خواهد داد و نیروهای نیابتی این کشور در عراق دو بار به پایگاههای محل استقرار نیروهای آمریکایی حمله کردهاند.
در این گزارش آمده است، اما آمریکا به همراه فرانسه، آلمان و بریتانیا به این اقدامات ایران با آرامش حساب شده پاسخ دادهاند.
رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک آمریکایی و اروپایی در ادامه نوشته است این رویکرد نشانه تمایل به تداوم دیپلماسی است با این امید که ایران به میز مذاکره برگردد، اما در غیر این صورت تحریمهای آمریکا ادامه خواهد یافت.
حکومت ایران دو روز پیش ،اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح هستهای و بازرسیهای سرزده بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای را متوقف کرد.
اما با این حال، دولت حسن روحانی و رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در جریان سفر وی به تهران در روز سوم اسفند، به توافقی اضطراری دست یافتند که بر اساس آن، چارچوبی موقت برای همکاری میان طرفین طی سه ماه آینده بهدست آمد.
به گفته آژانس بین المللی انرژی اتمی، قرار است به مدت سه ماه نظارتها بر تاسیسات هستهای ایران ادامه پیدا کند ولی اطلاعات آن جمعآوری و بعدا در اختیار آژانس قرار گیرد.
سازمان انرژی اتمی ایران هم در خصوص این توافق گفته است که تهران «به مدت سه ماه اطلاعات دوربینهای تاسیساتی را که در پیوست مشخص شده ضبط میکند و نزد خود نگه خواهد داشت.»
هایکو ماس با این حال میگوید، شفافیت لازم در چارچوب برجام از برنامه هستهای در این مدت امکان پذیر نیست.
وی گفته است که ما به همراه دیگر شرکا در توافق هستهای برجام هنوز میخواهیم در این سه ماه در خصوص نحوه بازگشت گام به گام آمریکا به این توافق بحث و رایزنی کنیم.
این در حالی است که وزیر خارجه اسرائیل اسرائیل نیز روز گذشته (چهارشنبه) توقف اجرای پروتکل الحاقی توسط رژیم ایران را نشانه «عزم» ایران برای دنبال کردن برنامه هستهای خود با اهداف نظامی دانست.
در همین حال، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز گفته بود که هیچ اعتمادی به توافق با تهران ندارد.