وزیر خارجه آلمان، از نگرانی کشورش درباره پایان گیری تحریمهای تسلیحاتی علیه رژیم ایران سخن گفت و در این باره اظهار داشت: «تا هنگامی که رژیم ایران، به تهدیدهای ستیزجویانه علیه موجودیت اسرائیل ادامه می دهد و از سوریه تا لبنان و یمن و عراق امنیت منطقه را برهم میزند، در مورد ادامه تحریم های تسلیحاتی علیه رژیم ایران، با ایالات متحده هم رای بوده و شریک است.
هایکو ماس در نشست مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد با اینهمه، لغو برجام ما را به تحریم تسلیحاتی ایران نزدیک نخواهد کرد؛ برعکس در بهترین حالت لغو برجام حکومت اسلامی را به تولید بمب هستهای نزدیک تر خواهد کرد.
او افزود: به همین دلیل دیگر اعضای برجام هرچه در توان دارند برای حفظ آن تلاش میکنند. و حکومت نیز باید به تمام تعهدات برجامی خود عمل کند.
مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا پیشتر در بیانیهای اعلام کرد همه تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران که در چارچوب توافق هستهای موسوم برجام تعلیق شده بودند، با فعال کردن مکانیسم ماشه دوباره اجرایی شدند.
این در حالی که اعضای اروپایی برجام پیشتر گفته بودند با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران موافق هستند، اما ایالات متحده عضو برجام نیست و نمیتواند از مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران استفاده کند.
با اینحال ایالات متحده هشدار داده است هر شرکت و دولتی که با ایران معامله تسلیحاتی داشته باشد، تحریم خواهد شد.
اما در این مدت بریتانیا، فرانسه و آلمان بهعنوان اعضای اروپایی برجام میگویند به تلاش «بی وقفه» خود برای حفظ توافق هستهای با ایران ادامه میدهند .
این سه کشور اروپایی تاکید کردهاند که همچنان به «اجرای کامل» قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که سال ۱۳۹۴ در پیوند با توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی تصویب شد، پایبند هستند. چین و روسیه، دو عضو دیگر برجام، بر حفظ این توافق تاکید کردهاند.
آگاهان امور در این باره می گویند: این پشتیبانی های لفظی مسئله ای را حل نمی کند، انتظار ایالات متحده این است که کشورهای اروپایی عملا به این روند بپیوندند .بنیامین نتانیاهو هم در سخنرانی خود خطاب به مجمع عمومی سازمان ملل به کشورهای اروپایی گوشزد کرد که رژیم ایران بزرگترین خطر امنیتی است و از آنان خواست که به تلاش ایالات متحده در ادامه تحریم های تسلیحاتی بپیوندند و رژیم ایران را به خاطر ادامه فعالیت های هسته ای زیر فشار بیشتر بگذارند.