به عبارت دیگر، آمریکا از ۳۰ سپتامبر به همه تحریمهای ایران که برجام آنها را لغو کرده و ازجمله تحریمهای تسلیحاتی این کشور را جاری و ساری خواهد دید، در حالی که طبق برجام این تحریمها را ملغیشده نگاه خواهند کرد.
از توضیحاتی که تحلیلگران اروپایی انتشار دادند چنین بر میاید که مخالفت سه کشور اروپایی با ادامه تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران ریشه اقتصادی و مالی دارد
به باور کارشناسان، چنین عملکردی سبب میشود که شرکتها و کشورهایی که ناقض تحریمهای تعیین شده از سوی آمریکا بر بستر قرائت این کشور از توافق هستهای باشند، خود مشمول تحریمهای آمریکا شوند.
همین موضوع میتواند منجر به آن شود که آلمان و دیگر کشورهای اروپایی مشمول تحریمهای ثانویه آمریکا گردند. تحریمهای ثانویه برخاسته از نقض تحریمهای نخست خواهد بود که از نظر آمریکا دوباره احیا شدهاند.
کارشناسان بر بستر همین موضوع اعلام کردهاند که این تحریمهای ثانویه نه تنها میتواند به اقتصاد آلمان و اروپا لطمه وارد سازد، بلکه چه بسا میتواند منجر به آن گردد که آمریکا بر روی خودروهای ساخت آلمان تعرفههای گمرکی بیشتری وضع کند.
مخالفت آلمان با تمدید تسلیحاتی ایران و همچنین با فعالسازی “مکانیسم ماشه” به اختلافات میان برلین و واشنگتن دامن زده است. کارشناسان از پیامدهای منفی اقتصادی بهویژه برای صنایع خودروسازی آلمان ابراز نگرانی کردهاند.
تحریم تسلیحاتی ایران بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته در توافق هستهای پس از یک بازه زمانی پنج ساله، در ماه اکتبر سال ۲۰۲۰ به پایان میرسد. آمریکا خواستار تمدید این تحریمها شده است.
کلی کرافت، سفیر آمریکا در سازمان ملل گفته است که «مکانیسم ماشه مسئلهای برخاسته از تفاوت نظر نیست، موضوعی است که با صراحت تمام در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تعریف شده است.»
ریچارد گلدبرگ، هیچکجای برجام ذکر نشده که خروج از توافق هستهای به معنای از دست دادن حق مکانیسم ماشه است. در صورت فعال شدن چنین مکانیسمی، هیچ کشوری حق وتوی آن را نخواهد داشت.
این در حالی است که کشورهای روسیه، چین و دو کشور اروپایی صاحب حق وتو در شورای امنیت، بریتانیا و فرانسه همراه با آلمان اعلام کردهاند که آمریکا با خروج از توافق هستهای، نمیتواند برای فعال کردن این مکانیسم به این توافق رجوع کند.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز دو روز پیش شخصا در جلسه شورای امنیت سازمان ملل شرکت کرده و رسما خواستار فعال شدن این مکانیسم شده بود.
به باور کارشناسان مشاجره بین اروپا و آمریکا بر سر فعال سازی مکانیسم ماشه میتواند به جنگ تجاری بین آنها ابعاد جدیدی ببخشد.چنین عملکردی سبب میشود که شرکتها و کشورهایی که ناقض تحریمهای تعیین شده از سوی آمریکا بر بستر قرائت این کشور از توافق هستهای باشند، خود مشمول تحریمهای آمریکا بشوند.
کشورهای اروپای غربی همیشه به امید ادامه داد و ستد با رژیم ایران عملا موجب ادامه موجودیت رژیم شدند و هرگز از اقداماتی جانبداری نکردند که به پایه های این رژیم اسیب برساند