آمریکا و اروپا خواهان تمدید مهلت خروج نظامی خود هستند، ولی طالبان به عملیات جنگی تهدید می کنند

با ادامه هرج و مرج در افغانستان و به ویژه آن چه که در فرودگاه بین المللی کابل می گذرد، ایالات متحده و شماری از کشورهای اروپایی تلاش هایی را آغاز کرده اند تا موعد  خروج کامل نیروهای موسوم به “ائتلاف” را به تعویق اندازند تا بتوان شمار بیشتری از شهروندان آمریکایی و اروپایی و کشورهای دیگر را از آن کشور نجات داد.

مقامات آمریکایی می گویند که حدود پنجاه هزار نفر از شهروندان آن کشور و همچنین افرادی که برای نیروهای آمریکایی در افغانستان کار می کرده اند، از آن کشور خارج شده اند. ولی بی تردید هنوز ده ها هزار نفر در کابل و نقاط دیگر گرفتارند که معلوم نیست چگونه می توان آن ها را نجات داد.

مقامات آمریکایی و حتی چند کشور اروپایی مانند آلمان اعلام داشته اند که با طالبان در حال تماس و مذاکره دائم هستند تا کار تخلیه شهروندان دچار وقفه نگردد. ولی در گزارش ها آمده است که طالبان همه راه های منتهی به فرودگاه را بسته اند و حتی به شهروندان آمریکایی اجازه رسیدن به فرودگاه را نمی دهند.

بیم آن می رود که طالبان می خواهند این افراد را به گروگان بگیرند و بابت رهایی آن ها میلیاردها دلار پول از دولت های غربی مطالبه کنند، زیرا بدون رسیدن چنین کمکی، اوضاع اقتصادی در افغانستان به چنان بحرانی خواهد رسید که ممکن است موجب سقوط طالبان و خیزش مردمی علیه آنان شود.

سرکردگان طالبان هشدار داده اند که در پایان ماه میلادی جاری (هفت روز دیگر) هر سرباز خارجی که در افغانستان هنوز حضور داشته باشد هدف قرار گرفته و کشته خواهد شد.

جیک سالیوان مشاور امور امنیتی کاخ سفید، شب گذشته (دوشنبه) به خبرنگاران گفت که تماس مقامات آمریکایی با طالبان برای تمدید مهلت خروج، همچنان ادامه دارد.

جیک سالیوان ادعا کرد که شمار بزرگ شهروندانی که تا کنون از طریق فرودگاه کابل از افغانستان خارج شده اند، یک دستاورد مهم دولت پرزیدنت بایدن بوده است. ولی شمار نجات یافتگان هنوز به یک سوم کل آن ها نرسیده است.

پرزیدنت بایدن درباره امکان تمدید مهلت خروج نظامیان از افغانستان، تلفنی با بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا رایزنی کرد و هر دو خواهان تمدید این مهلت شدند. وزیر خارجه آلمان نیز درخواست مشابهی عنوان کرد.

ولی در روزهای اخیر واکنش سرکردگان طالبان بسیار شدید بوده و آن ها علنا چنین درخواستی از جانب غرب را غیرقابل قبول خوانده اند.

بایدن و جانسون همچنین بر این امر تاکید گذاشتند که باید در کابل یک دولت فراگیر برپا شود که همه اقشار سیاسی آن کشور را در برگیرد.

گرچه طالبان نیز گروه های سیاسی مخالف خود را به ائتلاف فرا می خواند، ولی در کنار آن می گوید تنها گروه هایی پذیرفته خواهند شد که سیاست های طالبان و اسلامی افراطی آن ها را بپذیرند – امری که اکثر گروه ها حاضر به پذیرفتن آن نیستند.

شورای حقوق بشر سازمان ملل، امشب (سه شنبه) تشکیل جلسه می دهد تا به اوضاع افغانستان و جنایات طالبان علیه مردم آن کشور بپردازد. همچنین گروه های دیگری از کشورهای جهان می کوشند طالبان را از ادامه راه خود باز دارند ولی بعید است که این تلاش ها به نتیجه برسد.