مقامات تهران و واشنگتن پس از نشست روز گذشته ( سهشنبه) در وین با حضور اعضای باقیمانده در برجام، می گویند: تصمیم سیاسی اولیه برای حرکت در مسیر توافق را اتخاذ کردهاند. دو طرف با لحنی خوشبینانه نسبت به مذاکرات گفته اند : هرچند که هیچ یک از طرفها انتظار یک توافق فوری را ندارد.
عباس عراقچی که هدایت تیم مذاکرهکننده ایران در وین را بر عهده داشت در مورد نشست وین گفته است : «روند این نشست خوب بود و ما توافق کردیم دو گروه کاری در حوزه تحریم و هستهای تشکیل شود، اگر تا جمعه کارگروهها پیشرفت داشته باشند به کار خود ادامه خواهند داد وگرنه این روند متوقف میشود».
آنان از روز نخست مذاکرات که به شکل ” غیرمستقیم” برگزار شد ابراز رضایت کرده و آن را سازنده خواندهاند. پس از این نشست قرار است تیمهای کارشناسی دو روز دیگر که اتفاقا با روز انرژی هستهای در ایران همزمان است، تشکیل جلسه دهند. روزی که تهران اعلام کرده است که قرار است از ۱۳۳ دستاورد هستهای رونمایی کند.
آگاهان امور می گویند : تشکیل دو تیم کارشناسی، یکی مسئول بررسی راههای کاهش تحریمهای آمریکا و دیگری نحوه بازگشت ایران به تعهدات هستهای، نشان میدهد که پیشتر در رایزنیهای پشتپرده، مقدمات کار فراهم شده و مذاکرات قرار نیست از نقطه صفر آغاز شود.
تعدیل تحریمها در برابر توقف بخشهای حساسیتبرانگیز برنامههای هستهای ایران محتملترین فرمولی است که تحلیلگران در کوتاه مدت پیشبینی میکنند.
یادآور می شود : نمایندگان ایران و آمریکا در گفتگوی غیر مستقیم در دو هتل جداگانه در وین حاضر شدند و نمایندگان اروپایی در نقش پیامرسان بین آنها ایفای نقش کردند. در خارج از هتل گرند وین نیز مخالفان حکومت علیه قرارداد همکاری ۲۵ ساله ایران با چین حضور داشتند.
عراقچی در این باره گفته است که بازگشت طرفین به برجام در یک مرحله صورت میگیرد. او تاکید کرد که «فعلا در مسیر درستی قرار داریم». این در حالی که پیشتر وی گفته بود که ما چه مستقیم و چه غیر مستقیم مذاکره ای با آمریکا نخواهیم داشت .
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی مشابه مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در زمینه برجام را سازنده و گامی رو به جلو خوانده است.
پرایس و رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که ریاست هیات آمریکایی حاضر در وین را بر عهده داشت بر تعدیل مواضع و دست کشیدن از خواستههای حداکثری تاکید دارند.
مالی نیز پیشتر از احتمال لغو تحریمها سخن گفته و تصریح کرده بود که آمریکا برای ترغیب تهران برای بازگشت به برجام باید تحریمها را لغو کند.
این در حالی است که دستکم هزار و ۶۰۰ تحریم در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ علیه ایران انجام شده که بازبینی آنها برای لغو تحریمهای مغایر با برجام زمانبر است.
از سوی دیگر شماری از سناتورهای جمهوریخواه با بازگشت به برجام و لغو تحریمها علیه ایران مخالف هستند که تازهترین نمونه آن نامه چهار سناتور جمهوریخواه مخالف تحریم به جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا است.