آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه ای با رادیو ملی آمریکا، ان پی آر گفت: در صورت بازگشت دو طرف به توافق قبلی “باید روی توافقی بلندمدت تر و قوی تر از توافق اولیه کار کنیم” و به مسائلی مانند “برنامه موشک های بالستیک” و “اقدامات بی ثبات کننده” ایران اشاره کرد.
دو سال پیش نیز دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا، با خروج از برجام، تمام تحریمهای رفع شده هستهای ایران را برگرداند و به مرور تحریم های جدیدتر و شدیدتری وضع کرد. ایران هم در مقابل، اجرای تعهدات خود در برجام را گام به گام کاهش دهد.
هرچند مقام های آمریکایی و حتی برخی از متحدان اروپایی آن از لزوم دستیابی به توافقی گسترده تر از برجام سخن گفته اند اما هرگز توضیح ندادهاند چطور میخواهند ایران را راضی به مذاکره بر سر چنین توافقی کنند. این در واقع هدف اعلام شده دولت قبلی آمریکا، تحت هدایت دونالد ترامپ، بود که در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد اما هرگز نتوانست ایران را پای میز مذاکره بیاورد.
پیشتر نیز جو بایدن در زمان مبارزات انتخاباتی، خود وعده بازگشت به دیپلماسی و توافق هستهای با ایران را مطرح کرد و مقامات تهران نیز با استقبال از این وعده از پیروزی بایدن در انتخابات ابراز خرسندی کردند.
اما اکنون ایران و آمریکا هر دو منتظرند تا طرف مقابل گام نخست را بردارد.
مقامهای ایران اجرای کامل تعهدات هستهای خود در برجام را به رفع تحریمهای یکجانبه ایالات متحده مشروط کردهاند.
ایالات متحده نیز بازگشت به برجام و رفع تحریمهای ایران را به بازگشت کامل تهران به تعهدات برجام مشروط کرده و از ایران خواسته که اول به غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم پایان دهد.
این در حالی است که حکومت ایران هشدار داده اگر طرف مقابل تعهداتش را تا هفته اول اسفند اجرا نکنند، دولت موظف به اجرای قانون اخیر مجلس خواهد بود که به معنای توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و جلوگیری از بازدیدهای سرزده نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.