به گزارشهای محافل دیپلماتیک، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دو سال گذشته بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی آثاری از اورانیوم فرآوری شدهای را در ۳ سایت کاملا اعلام نشده ایران کشف کردند که حاکی از آن است که ایران دارای مواد رادیواکتیو مرتبط با فعالیتهای قدیمی است که کسی از سرنوشت آن آگاه نیست.اما حکومت ایران هنوز درباره آن توضیحی نداده است.
در ادامه این گزارش آمده است که آژانس گفتگوهایی را با مقامات ایران آغاز کرده که این موضوع احتمالا تلاشها برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشته است : عدم احراز پیشرفت در ارائه توضیحی درباره منشأ این مواد رادیواکتیو طی مذاکرات آژانس و تهران، قدرتهای اروپایی، فرانسه، بریتانیا و آلمان را بر آن خواهد داشت تا در نشست آتی شورای حکام آژانس که در ماه ژوئن منعقد خواهد شد، فشارهایی را برای صدور قطعنامهای در حمایت از موضع ایالات متحده آمریکا، اعمال کنند.
در ادامه این گزارش آمده است: توافق حاصله در ماه گذشته کمک کرد تا مذاکراتی به منظور متقاعد کردن قدرتهای اروپایی جهت به تاخیر انداختن تلاشها برای صدور قطعنامهای انتقادآمیز علیه ایران طی نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، انجام شود.
این مذاکرات به اجتناب از تنشزاییهای میان ایران و غرب انجامیده که میتواند باعث تضعیف تلاشها برای بازگشت واشنگتن و ایران و پایبندی کامل آنها به توافق۲۰۱۵ شود، توافقی که به موجب آن ایران قبول کرده تا در ازای برداشتن تحریمها، برنامه هستهای خود را مهار شود.
در این راستا آژانس وظیفه دارد که آن مواد رادیواکتیو را ردیابی کرده تا مطمئن شود که ایران هیچ موادی را برای ساخت سلاح هستهای فرآوری نمیکند.
این مسأله یکی از عواملی بوده که تلاشهای دیپلماتیک برای احیای توافق ۲۰۱۵ که پرزیدنت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شده را ناکام کرده و حکومت ایران را برآن داشته تا بندهایی از این توافق را نقض کند.
این در حالی که جو بایدن، رئیس جمهوری دموکرات آمریکا در تلاش است تا توافق هستهای با ایران را احیا کند، در حالی که واشنگتن و تهران درباره نحوه بازگشت به آن با یکدیگر اختلاف دارند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است که «نشست دوروز پیش در وین در حالی برگزار شد که کارشناسان ایرانی نیز در جایی دیگر در پایتخت اتریش، نشستهایجداگانهای را درباره برجام برگزار کردند».
اتحادیه اروپا هم تاکید بر پیشرفت در مذاکرات هستهای در وین، از تمایل طرفهای این مذاکرات برای نجات برجام و بازگرداندن آمریکا به توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران خبر داد.
در حالی که اتحادیه اروپا و روسیه از پیشرفت چشمگیر مذاکرات وین خبر دادند، واشنگتن اما گفته اگر از پایبندی کامل ایران به برجام مطمئن نشود، تحریمها برداشته نخواهد شد.
اروپاییها، آمریکا و کشورهای عربی منطقه خواستار اضافه کردن بندهایی از جمله برنامه موشکی ایران، دخالت در امور کشورهای منطقه و حمایت تهران از گروههای تروریستی نیابتی به توافق با ایران هستند، اما مقامات حکومت ایران میگویند این مسائل از برنامه هستهای جدا است و شرط بازگشت تهران به توافق هستهای را رفع کامل تحریمهای اعمال شده علیه این کشور اعلام کردند.