آیا آزادی زندانیان خارجی  در ایران و سوریه پیش‌شرط مذاکره با حکومت ایران خواهد بود ؟!

حساب توییتری «‌حمایت از گروگان‌ها» پیام‌های ویدیویی از کایلی مور گیلبرت و ژیائو وانگ دو زندانی پیشین در ایران و سم گودوین زندانی پیشین در سوریه منتشر کرد.

در این پیام دو زندانی پیشین در ایران و یک زندانی پیشین در سوریه از آمریکا و اروپا خواستار  آزادی همه زندانیان خارجی شده و از دو کشور خواسته اند تا آن  را به عنوان پیش‌شرط مذاکره با رژیم ایران  در نظر بگیرند.

ژیائو وانگ، پژوهشگر چینی-آمریکایی دانشگاه پرینستون، سال گذشته با مسعود سلیمانی، پژوهشگر در زمینه سلول‌های بنیادی، مبادله شد.

کایلی مور گیلبرت، پژوهشگر استرالیایی-بریتانیایی هم پنجم آذر ماه با سه ایرانی که در طرح ترور دیپلمات اسرائیلی در سال ۲۰۱۲ نقش داشتند، مبادله شد.

پس از آن عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، نوشت که تهران در یک سال گذشته پنج مورد تبادل زندانیان با آمریکا، فرانسه، تایلند و استرالیا داشته و شش زندانی خارجی در مقابل ۸ ایرانی آزاد شده اند.

بر اساس گزارش‌ها، مجید طاهری، پزشک ایرانی-آمریکایی متهم به نقض تحری‌ها، با مایکل وایت شهروند آمریکایی مبادله شد. همچنین جلال روح‌الله نژاد، ایرانی متهم به دور زدن تحریم‌های آمریکا و رولان مارشال، پژوهشگر فرانسوی همزمان آزاد شدند.

جولی کینگ و مارک فیرکین، دو شهروند استرالیایی، نیز همزمان با رضا دهباشی، که به اتهام نقض تحریم‌ها در استرالیا بازداشت شده بود، آزاد شدند.

سیامک نمازی و باقر نمازی، و همچنین مراد طاهباز سه شهروند ایرانی آمریکایی، همچنان در ایران زندانی‌اند.

نازنین زاغری، شهروند ایرانی- بریتانیایی، فریبا عادلخواه، استاد دانشگاه ایرانی-فرانسوی، ناهید تقوی، شهروند ایرانی-آلمانی و مسعود مصاحب، شهروند ایرانی-اتریشی نیز از دیگر زندانیان دو تابعیتی در ایران هستند.

پیشتر نیز ، ظریف وزیر خارجه ایران به بحث مبادله نازنین زاغری به ازای تسویه بدهی لندن به تهران اعتراف  کرد. وی  در حاشیه اجلاس عمومی سازمان ملل در نیویورک به خبرنگاران گفت:  قرار بود برای آزادی نازنین زاغری، شهروند ایرانی بریتانیایی را به ازای تسویه بدهی ۴۰ ساله لندن به تهران پادرمیانی کند.

وی افزود:  این پیشنهاد اولین مرتبه از سوی فیلیپ هاموند، وزیر خارجه وقت مطرح شد، اما او چندی بعد در ژوئیه ۲۰۱۶ وزارت خارجه را ترک کرد.

پیشنهاد این بوده که بریتانیا ۴۰۰ میلیون پوند بدهکاری به ایران را بپردازد و ظریف متقابلا برای آزادی نازنین زاغری – رتکلیف از زندان تلاش کند.

بدهی ۴۰۰میلیون پوندی لندن به تهران، به خاطر پیش‌پرداخت خرید تانک‌های چیفتن در سال ۱۹۷۶است که به خاطر انقلاب و تغییر رژیم ایران تحویل داده نشدند.