پس از یک رشته گفتگوهای کارشناسی، که وزیر دفاع اسرائیل در سفر به واشنگتن، با همتای آمریکایی خود به عمل آورد، در اورشلیم رسما اعلام شد که اسرائیل با فروش جنگ افزارهای آمریکایی به امارات عربی متحده مخالفتی ندارد.
ژنرال نیروهای ذخیره، بنی گانتس وزیر دفاع و رهبر حزب آبی و سفید هفته پیش به واشنگتن رفت تا در گفتگو با مقامات ارشد آن کشور، مطمئن شود که با وجود تصمیم ایالات متحده برای فروش جنگنده های رادارگریز اف ۳۵ به امارات عربی متحده، برتری هوایی و نظامی اسرائیل همچنان حفظ خواهد شد.
درباره روند گفتگوها و توافق به دست آمده، هیچگونه خبری انتشار نیافته، ولی ظاهرا چنین به نظر می رسد که اسرائیل و ایالات متحده در زمینه خواسته های اسرائیل به توافق رسیده اند.
شب گذشته دولت اسرائیل، در بیانیه مشترکی با امضای نخست وزیر و وزیر دفاع اعلام کرد که با فروش “سامانه های نظامی” به امارات مخالفتی ندارد.
در حالی که در بیانیه وزارت دفاع آمریکا، به صراحت از فروش جنگنده های اف ۳۵ به امارات سخن رفته، در بیانیه دولت اسرائیل به صورت مبهم و با به کار بردن “فروش سامانه های نظامی به امارات” سخن رفته است.
یکی از راهکارهای مطرح شده آن است که نوع پائین تری از این جنگنده ها به امارات فروخته شود و در مقابل، هواپیماهایی که اسرائیل سفارش داده، از تجهیزات الکترونی بسیار پیشرفته ای برخوردار باشد و نوع بهینه سازی شده اف ۳۵ به این کشور فروخته شود.
به احتمال زیاد، دولت ایالات متحده حاضر است بخش عمده ای از جنگ افزارهای پیشرفته ای را که اسرائیل مایل به خرید آن ها می باشد، در اختیار این کشور قرار دهد. ولی همین موضوع موجب بحث و تردید در داخل دولت اسرائیل و در نهادهای نظامی و دفاعی این کشور شده است.
آن چه برخی از امیران ارتش اسرائیل، برای حفظ برتری نظامی این کشور در سال های آینده ضروری می دانند، بسیار گران است و بهای کلی آن ها به ده ها میلیارد دلار بالغ می گردد و اکنون این پرسش مطرح است که آیا اسرائیل می تواند بخش اعظم بودجه نظامی خود را به این خریدها اختصاص دهد و برای رشته های دیگر نظامی و ارتشی پولی در صندوق نماند؟
اسرائیل در برنامه ریزی بودجه دفاعی کشور، همیشه کوشیده است بین شاخه های مختلف ارتش و نیروهای نظامی توازن برقرار سازد. البته همیشه، نیروی هوایی از بیشترین بخش بودجه نظامی برخوردار بوده است. ولی ارکان دیگر ارتش نیز نادیده گرفته نشده و نیروهای زمینی و دریایی نیز به تناسب اهمیت و کارآئی خود از بودجه های لازم برخوردار شده اند.
ولی اکنون نوع جنگ افزارهایی که نیروی هوایی خواهان خریداری آن ها می باشد، چنان گران است که ممکن است شاخه های نظامی دیگر آسیب ببینند.
قرار است وزیر دفاع ایالات متحده، مارک اسپر هفته آینده به اسرائیل بیاید تا گفتگوها درباره شیوه حفظ برتری نظامی اسرائیل در منطقه، دنبال شود.