حکومت اسلامی ایران هنوز نسبت به توقیف یک نفتکش ایرانی و نفتکش دیگری که آن هم به نحوی با حکومت ایران وابستگی دارد واکنشی نشان نداده است ولی ارزیابی می شود که ممکن است این جریان با ادامه توقیف نفتکش کره شمالی ارتباط داشته باشد.
در خبرهای پیشین آمده بود که دولت اندونزی دو نفتکش غول پیکر را در آب های خود توقیف کرده و آن ها را به عملیات غیرقانونی، و همچنین آلوده سازی محیط زیست و آب های دریا متهم ساخته و هر دو نفتکش را به بنادر خود کشانده و خدمه آن را در توقیف دارد.
ارزیابی شده که این عملیات اندونزی با فروش نفت قاچاق از جانب حکومت ایران، به منظور دور زدن تحریم های آمریکایی مرتبط است و ارتباط احتمالی آن با نفتکش توقیف شده کره شمالی، وجود دو ملوان اندونزیایی در آن نفتکش است که تلاش سفارت اندونزی در تهران برای آزاد سازی این دو تن به نتیجه نرسید.
سازمان امنیت دریایی اندونزی اعلام داشت که این دو نفتکش در نزدیکی آب های بندر در غرب آن کشور بازداشت شده اند. ولی از آن جا که هر دو نفتکش دستگاه های راداری خود را خاموش کرده بودند تعیین محل دقیق توقیف امکان پذیر نیست.
آن چه سوء ظن مقامات را برانگیخت آن بود که هر دو نفتکش هنگام انتقال محموله نفتی به یکدیگر، حتی دستگاه بیسیم بین المللی خود را خاموش کرده و از دستگاه ارتباطی ساخت ایران استفاده می کردند تا قابل تعقیب نباشد. این فعالیت، همچنین بدون روشن کردن چراغ ها صورت می گرفت و کاملا مشهود بود که مشغول یک اقدام غیرقانونی هستند.
هر دو نفتکش پرچم های ایران و پاناما را نیز پائین کشیده بودند تا تشخیص هویت آن ها دشوار تر شود.
انتقال نفت از یک تانکر به تانکر دیگر در وسط دریا، معمولا ترفندی است که حکومت ایران از آن استفاده می کند تا بتواند تحریم های ایالات متحده را دور بزند و نفت خود را به عنوان محصول یک کشور دیگر به مشتریان بفروشد.
ارزیابی شده که رژیم با این شیوه توانسته است صدها هزار بشکه نفت در روز صادر کند. بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت هفته پیش افتخار کرد که میزان صادرات قاچاق نفت بسیار بیشتر از آن چیزی است که در کشورهای غربی تصور می شود.
ظاهرا توقیف این دو نفتکش، شبیه توقیف نفتکش کره جنوبی توسط ایران است. ولی تفاوت عمده آن است که اندونزی این دو نفتکش را هنگام ارتکاب جرم بازداشت کرده و این در حالی که نفتکش کره جنوبی ده ها مایل از خلیج فارس دور شده بود و سپاه پاسداران آن را در آب های بین المللی توقیف کرد و با این ادعا که باعث آلودگی محیط زیست شده، به بندر عباس کشاند. در واقع، این اقدام نوعی راهزنی دریایی آشکار بود که رژیم ایران با ارتکاب به آن، می خواهد کره جنوبی را زیر فشار بگذارد که بدهی هفت میلیارد دلاری خود به ایران، بابت خرید نفت را بپردازد.
در مواردی که یک کشتی باری به آلودگی دریاها متهم می شود، معمول آن است که کشور آسیب دیده، از صاحبان کشتی تضمین مالی می گیرد و کشتی را آزاد می کند تا مراحل قانونی بررسی این ادعا به صورت منظم انجام شود. ولی حکومت ایران هیچگونه پیگرد قضایی را علیه نفتکش کره جنوبی آغاز نکرده و مدارکی را نیز برای اثبات ادعای خود منتشر نساخته است.
اندونزی پرجمعیت ترین کشور مسلمان در جهان است که روابط چندان دوستانه ای با حکومت ایران ندارد.