ارتش اسرائیل اوضاع لبنان را از نزدیک زیر نظر دارد، زیرا این کشور در آستانه هرج و مرج کامل و فروپاشی قرار گرفته است.
یکی از مقامات ارشد ارتش اسرائیل به تازگی گفت: «حسن نصرالله، سرکرده حزب الله لبنان، ممکن است در تلاش باشد که از هرج و مرج پیش آمده در لبنان استفاده کند تا تسلط خود بر این کشور را تقویت کند. امری که میتواند نفوذ رژیم ایران بر بیروت را افزایش دهد.»
بی ثباتی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در همسایه شمالی اسرائیل، هر روز افزایش مییابد. لبنان در معرض فروپاشی کامل اقتصادی است. امری که ثبات آن کشور را تهدید میکند. بحران لبنان توسط بانک جهانی، به عنوان یکی از عمیقترین رکودهای تاریخ معاصر لقب گرفته است.
در سخنانی کم سابقه درباره وضعیت لبنان، ژنرال «شلومی بایندر»، فرمانده لشکر ۹۱ ارتش اسرائیل در شمال کشور، گفت: «فرماندهی شمال اوضاع آن طرف مرز را یه دقت رصد میکند. ما به محافظت و دفاع از مردم اسرائیل ادامه خواهیم داد.»
وی خاطرنشان کرد که ارتش اسرائیل در حال بررسی مجموعه ای از سناریوها برای آینده لبنان است، زیرا هرگونه دگرگونی در اوضاع لبنان، احتمالا تأثیر مستقیم بر اسرائیل خواهد داشت.
یکی از طرحهایی که ارتش و بطور خاص فرماندهی شمال در حال آماده سازی آن هستند، تلاش برای کنترل مرز، با هزاران دوربین از زمین و دریا است.
جنبه نگران کننده دیگر برای اسرائیل، احتمال سقوط ارتش لبنان است. ارتش بیروت به عنوان یک عنصر تثبیت کننده در این کشور در نظر گرفته میشود، اما در بحران جاری، دچار نقصان شده است.
یک افسر ارشد لبنانی به رسانههای آن کشور گفته است که ارتش “قادر نخواهد بود یکبار دیگر، وقایع سپتامبر گذشته را تحمل کند.”
ژنرال جوزف عون، رئیس ارتش لبنان، آدینه ۱۶ ژوئیه هشدار داد که اوضاع این کشور می تواند به سرعت به هرج و مرج تبدیل شود. او خواستار مداخله بین المللی برای نجات لبنان شد.
اگر ارتش لبنان متلاشی شود، مطمئنا سلاحهای پیشرفته این ارتش به دست حزبالله خواهد افتاد، گرچه بعید است این گروه تروریستی وابسته به رژیم ایران، آشکارا اقدامی برای روی دادن چنین امری انجام دهد. حزب الله از برملا شدن اینکه مایل است کنترل لبنان را در دست گیرد، خودداری میورزد.
مقامات ارتش اسرائیل به روزنامه اسرائیل هایوم گفتند که برخلاف سوریه، اینکه رژیم ایران تلاش میکند حضور واقعی خود در لبنان را تنها از طریق حزبالله فراهم سازد، بیشتر به دلیل مخالفت افکار عمومی لبنان است.
هنوز هم غیرممکن است که در مواجهه با بحران اقتصادی روز افزون در لبنان، بسیاری از لبنانیها حاضر شوند در ازای کمک اقتصادی حکومت ایران به آنها، جای پای بیشتری به آن رژیم در این کشور بحران زده بدهند.
نگرانی مهم دیگر برای ارتش اسرائیل این است که بیثباتی سیاسی و اقتصادی در لبنان، میتواند سلولهای جهادی، به ویژه در شمال لبنان به وجود آورد، رویدادی که میتواند موجی از فعالیتهای تروریستی در منطقه را به راه اندازد.