دیدار مهم هفته آینده بین نخست وزیر اسرائیل و رئیس جمهوری ایالات متحده در حالی صورت خواهد گرفت که پرزیدنت بایدن به خاطر عقب نشین شتابزده از افغانستان، مورد حملات و انتقادهای شدید از جانب مخالفان، و حتی بخشی از موافقان خود روبرو می باشد و درصد محبوبیت او در دیدگاه مردم آمریکا کاهش یافته است.
مفسر روزنامه اسرائیلی “جروزالم پست” در یک گزارش تحلیلی نوشت که شباهت های زیادی بین سفر نفتالی بنت به واشنگتن و دیدار او با پرزیدنت بایدن، در مقایسه با دیدار دوازده سال پیش پرزیدنت اوباما با نخست وزیر وقت اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، وجود دارد، ولی ارزیابی می شود که بنت برخلاف نتانیاهو، با دریافت امتیازاتی از پرزیدنت بایدن به اورشلیم باز گردد.
جروزالم پست نوشت که دوازده سال پیش هم نخست وزیر اسرائیل و هم رئیس جمهوری ایالات متحده، تازه به قدرت رسیده بودند و این بار نیز نفتالی بنت در مقام نخست وزیر اسرائیل و پرزیدنت بایدن در سمت رئیس جمهوری ایالات متحده نیز هر دو تازه کار هستند.
در حالی که هم نتانیاهو و هم نفتالی بنت به جناح راست اسرائیل تعلق دارند، اوباما و بایدن نیز هر دو از حزب دموکرات هستند که با راستگرایان میانه خوبی ندارند.
در آن ایام که بنیامین نتانیاهو به واشنگتن رفت، پرزیدنت اوباما بسیار مایل بود که او را از قدرت بیاندازند و دولت دیگری که ظاهرا میانه رو باشد، قدرت را در اسرائیل به دست بگیرد. ولی اوباما در این هدف نه تنها شکست خورد، بلکه نتانیاهو به خود اجازه داد به واشنگتن برود و در یک سخنرانی تاریخی در کنگره آن کشور، برای اعضای مجلس نمایندگان و سناتورهای آمریکایی توضیح دهد که چرا از دیدگاه او، قرارداد موسوم به برجام که پرزیدنت اوباما قصد دارد با حکومت ایران امضا کند، یک توافق بد و خطرناک است.
در اسرائیل، گمان بر آن است که پرزیدنت بایدن، برخلاف اوباما در برابر نتانیاهو، مایل است که دولت کنونی اسرائیل دوام آورد زیرا در کنار راستگرایان، شخصیتی مانند یائیر لپید قرار دارد که یک سیاستمدار میانه است و همچنین احزاب سوسیالیستی، چپ گرا و حتی عرب نیز در این کابینه عضویت دارند.
نفتالی بنت، روز پنجشنبه آینده هنگامی که برای دیدار با پرزیدنت بایدن، وارد اتاق بیضی شکل در کاخ سفید می شود، سه مطلب اساسی دارد که باید با او در میان گذارد و مسلما مسائل اتمی و موشکی ایران و خوی تجاوزگرانه رژیم اسلامی، مهمترین آن است.
به روی کار آمدن طالبان در افغانستان نیز نگرانی هایی برای اسرائیل به وجود آورده که بنت می خواهد بداند چگونه پرزیدنت بایدن قصد دارد با آن رویارویی کند.
مساله فلسطینی ها و فعالیت حماس و جهاد اسلامی و همچنین تحرکات و تهدیدهای حزب الله لبنان، بخش دیگری از این مذاکرات خواهد بود.
از دیدگاه اسرائیل، رژیم ایران با اقدامات اخیر خود در زمینه اتمی، عملا از برجام خارج شده و انتظار پرزیدنت بایدن برای آن که دولت رئیسی حاضر شود به گفتگوی غیرمستقیم با ایالات متحده باز گردد، انتظاری بیهوده است.
از دیدگاه اسرائیل، دولت رئیسی همچنان به برنامه های اتمی ادامه خواهد داد و حتی اگر به مذاکرات با ایالات متحده بازگردد، در مورد پروژه های اتمی و موشکی خود کوچکترین گذشتی نخواهد کرد و بدین سان، راه گفتگوهای مسالمت آمیز بسته می شود، و تنها، اقدام نظامی باقی می ماند که حلقه های این رشته را پاره کند.
ولی در شرایطی که پس از خروج ایالات متحده از افغانستان ایجاد شده، بعید است که پرزیدنت بایدن بخواهد به انجام یک حمله گسترده نظامی علیه تاسیسات اتمی رژیم ایران کشانده شود و این پرسش مطرح می گردد که آیا دولت پرزیدنت بایدن می خواهد که اسرائیل دست تنها به مصاف رژیم ایران برود؟
برخی تحلیلگران در اسرائیل بر این باور هستند که بهتر است که ایالات متحده جنگ افزار ضروری برای انهدام تاسیسات اتمی رژیم را در اختیار اسرائیل بگذارد تا این کشور به اقدام مستقل دست بزند و دولت آمریکا را به حال خود بگذارد.