محمدرضا سرداری، تحلیلگر ایرانی با انتشار یادداشتی در سایت خبری زیتون در انتقاد از دستور غیرکارشناسی خامنه ای نوشته است: پس از آن که خامنهای واردات واکسن از آمریکا و انگلیس را ممنوع کرد؛ موجی از انتقاد و نگرانی ایرانیان را فرا گرفت. افزایش نگرانی در میان شهروندان اما نه انعکاسی در اظهارات مقامات داشت و نه رسانههای داخلی ایران.
او در ادامه گفته است: این در حالی که اکثر کشورهای دنیا در حال طی مراحل آغازین واکسیناسیون شهروندان خود در مراکز درمانی هستند، اما واردات واکسن خارجی در این به این راحتی و بدون توجه به سلامت مردم ایران ممنوع شده است . تنها با یک دستور .
او در ادامه نوشته است : نقل است که حسن مدرس روزگاری گفته است که «سیاستِ ما عینِ دیانتِ ماست، اینروزها اما به نظر میرسد آشفتگی و سردرگمی دقیقترین توصیف از وضعیت تصمیمات حوزه سلامت در ایران است که به شکل جداناشدنیای با سیاست درآمیخته است و گویی سیاستِ ما عین واکسیناسیونِ ما شده است.
او نوشته است: متخصصان سعی دارند کجدار و مریز و بیآنکه پا را از خط قرمزها فراتر بگذارند اخطار و توضیح بدهند که چه کاری خطرناک است و کدام کار لازم. سیاسیون اما میگویند که برای “صیانت” از جان مردم واکسنهای تایید شده بینالمللی را که در کشورهای “دشمن” تولید شده است وارد نمیکنند اما همزمان از آزمایش بالینی واکسن کشور «دوست» بر روی هزاران ایرانی استقبال میکنند. حال باید دید با این ویروس چغر که نه خط قرمز میشناسد و نه سیاست و نه ولایتپذیر، کار ایرانیان و حاکمانشان به کجا خواهد کشید.
واکنش مقامات بهداشتی و درمانی محافظهکارانه و حتی ستایشگرانه و به تعبیر ارزشیها ولایتمدارانه بود. تا جایی که سعید نمکی، وزیر بهداشت وابسته به سپاه پاسداران، فرمان خامنه ای را با رابطه پدر و فرزندی مقایسه کرد و گفت وی دلسوز مردم است و چنین حکمی را بر اساس تحقیقات علمی صادر کرده. بیش از ۲۰۰ نماینده مجلس نیز در نامهای نظر علی خامنهای را تایید کردهاند، آن را “فصلالخطاب” خواندند و از دولت خواستند به این دستور عمل کند.
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه هم در تایید فرمان خامنه ای مدعی شده این کار برای “صیانت” از جان مردم بوده و ایران، “آزمایشگاه واکسن آمریکایی و انگلیسی نیست.”