واکنش ها و اخبار ضد و نقیضی که در تهران پیرامون سفر رئیس آژانس بین المللی انرژی اتم به ایران انتشار می یابد، جای امیدی برای موفقیت مذاکرات رافائل گروسی با رئیس سازمان انرژی اتم ایران و دیگر مسئولان رژیم باقی نمی گذارد.
گروسی در دومین گزارش خود درباره فعالیت های اتمی ایران، به شدت ابراز نگرانی کرده بود که حکومت ایران همه تعهدات برجامی خود را زیر پا گذاشته و بازرسان آژانس را از دستیابی به اطلاعاتی که بتواند فعالیت اتمی ایران را رصد کند محروم ساخته است.
اکنون گفته می شود که رژیم ایران با سفر گروسی به تهران موافقت کرده تا نگذارد شورای حکام آژانس در نشستی که از فردا (دوشنبه) در وین آغاز می شود، قطعنامه ای علیه خودسری های رژیم ایران صادر کند که ممکن است پرونده را به شورای امنیت بکشاند.
برخی روزنامه های آمریکایی می نویسند که در جریان مذاکرات با گروسی، ممکن است حکومت با یک یا دو خواسته حاشیه ای آژانس موافقت کند تا ظاهرا نرمش نشان دهد و احتمال تصویب قطعنامه منفی در شورای حکام را منتفی سازد.
ولی رسانه خبری تسنیم و همچنین شبکه تلویزیونی رژیم به زبان انگلیسی، به نام پرس تی وی، می نویسند که رژیم در جریان این دیدار هیچ امتیازی نخواهد داد و هیچ گذشتی نخواهد کرد.
گروسی در گزارش خود چند تخلف مهم رژیم ایران را منتشر ساخته بود، و از جمله آن که حکومت هنوز به پرسش های آژانس در مورد فعالیت های مشکوک در چهار سایت که در آنجا آثار رادیواکتیو به دست آمده پاسخ نداده است. رژیم وجود این سایت ها را به آژانس اطلاع نداده بود و هنوز هم هرگونه فعالیت اتمی در آن ها را حاشا می کند.
علاوه بر این، اکنون چندین ماه است که فیلم های ضبط شده از دوربین های مدار بسته که در سایت های حساس اتمی ایران نصب شده، در اختیار بازرسان گذاشته نمی شود. حافظه این دوربین ها احتمالا پرشده و یا بزودی پر خواهد شد و باید عوض شود. رژیم با پنهان نگاه داشتن فیلم ها، عملا می تواند به هر فعالیت غیرقانونی و خارج از برجام در سایت های خود دست بزند.
همچنین به دنبال انفجار در سایت اتمی کرج دو دوربین از چهار دوربین آن مکان از کار افتاده و باید تعویض شود.
روی آوردن رژیم به غنی سازی شصت درصدی و راه اندازی سانتریفیوژهای نسل جدید، از جمله تخلفات جدی رژیم ایران از برجام تلقی شده که در واقع به مفهوم خروج کامل رژیم ایران از تعهدات خویش است.
احتمال دارد که موافقت رژیم ایران با سفر گروسی به تهران، زیر فشار و توصیه روسیه بوده که نمی خواهد در نشست شورای حکام در وضعیت ناگواری قرار گیرد و بر خلاف اکثریتی که ممکن است این رفتار حکومت ایران را محکوم بداند، به سود رژیم رای بدهد.
از نتایج گفتگوهای گروسی با مقامات اتمی ایران گزارشی منتشر نشده و بعید می نماید که خود او نیز علنا در این رابطه سخنی بگوید.