آیا نخست وزیر آینده اسرائیل، بدون هماهنگی با ایالات متحده، علیه برنامه اتمی ایران وارد عمل خواهد شد؟

انتخابات پارلمانی امروز اسرائیل، بر سیاست دولت اورشلیم نسبت به حکومت اسلامی ایران، چه تاثیری می تواند داشته باشد؟ این پرسشی است که شماری از شبکه های تلویزیونی فارسی زبان با آقای منشه امیر در میان گذاشتند. علت مطرح شدن این پرسش آن است که دولت بنیامین نتانیاهو در طول دوازده سال زمامداری، قاطعانه ترین سیاس را در برابر برنامه های اتمی و موشکی ایران در پیش گرفته بود و اکنون پرسیده می شود که اگر نتانیاهو ناچار شود مقام نخست وزیری را به فرد دیگری انتقال دهد، آیا این سیاست تغییر خواهد کرد؟

آقای منشه امیر در پاسخ به این پرسش گفت که ابراز نگرانی از برنامه های اتمی و موشکی حکومت ایران، همیشه یکی از بزرگترین دلمشغولی ها و نگرانی های همه احزاب یهودی کشور، از همه طیف های سیاسی بوده و در این واقعیت تغییر حاصل نشده است.

با توجه به این واقعیت، از دیدگاه آقای امیر، در تلاش دولت آینده اسرائیل برای جلوگیری از ادامه برنامه های هسته ای رژیم ایران تغییری به وجود نخواهد آمد – ولی در شیوه رسیدن به این هدف، بین احزاب سیاسی و حتی شخصیت های نظامی و امور امنیتی، اختلاف نظرهای جزیی وجود دارد.

رادیو پیام اسرائیل در گزارش های ماه گذشته، به دنبال همایش مشورتی بزرگ دولت اسرائیل در مورد سیاستی که باید در برابر دولت پرزیدنت بایدن، در رابطه با ایران باد در پیش گرفته شود، برخی از شرکت کنندگان گفته بودند که اسرائیل، در عین حال که به مخالفت های خود نسبت به زیاده روی های رژیم ایران ادامه می دهد، نباید رو در روی دولت پرزیدنت بایدن بایستد و موجب بحران در روابط دو کشور گردد.

در دوران پرزیدنت اوباما، بنیامین نتانیاهو به مرحله درگیری علنی با رئیس جمهوری ایالات متحده رسید و حتی لازم دانست به کنگره آمریکا برود و در یک سخنرانی بی سابقه، دلائل خود را در مورد مخالفت با برجام بیان دارد و از اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا خواستار شد علیه این توافق رای بدهند.

اختلاف نظری که در سطوح ارشد سیاسی و نظامی اسرائیل وجود دارد، بیشتر بر سر آن است که آیا اسرائیل باید علیه اتمی ایران، به تنهایی وارد کارزار نظامی شود، و یا بهتر است همراه با ارتش آمریکا به چنین اقدامی دست بزند.

نتانیاهو و طرفدارانش گفته اند که حتی اگر اسرائیل در این کارزار تنها بماند و جامعه جهانی نتواند جلوی ادامه برنامه های اتمی رژیم ایران را بگیرد، اسرائیل ناچار خواهد بود به تنهایی وارد عمل شود. ولی در عین حال، شمار زیادی از دست اندرکاران و کارشناسان امور امنیتی اسرائیل ترجیح می دهند که چنین اقدامی، توام با حداکثر هماهنگی با ارتش آمریکا صورت گیرد.

در گزارش های روزهای اخیر آمده بود که یک تیم مشورتی مشترک بین اسرائیل و ایالات متحده در این زمینه برپا شده و آمریکاییان از اسرائیل تعهد خواسته اند که به اقدامات نظامی یک جانبه و بدون مشورت و آگاهی دولت آمریکا دست نزند.