ابراز نرمش حکومت ایران؟ ظریف از آمادگی ایران برای یک سیستم نظارتی دائم اتمی سخن می‌گوید


محمد جواد ظریف در یک گفتگوی تلویزیونی، به نوعی آمادگی رژیم ایران برای کوتاه آمدن در مورد برنامه های اتمی خود اشاره کرد و گفت که اگر ایالات متحده تحریم ها را به طور کامل باطل کند، رژیم ایران حاضر است نظارت بر برنامه های اتمی آن به صورت دانمی در آید. طبق برجام، رژیم می تواند تا چند سال دیگر برنامه های اتمی خود را از سر بگیرد و به همین علت است که پرزیدنت ترامپ از طریق برقراریِ دوباره تحریم ها، می خواهد رژیم ایران به دور میز مذاکرات بکشاند.

ظریف در مصاحبه با شکبه آمریکایی سی ان ان از جمله گفت: رییس جمهوری ایران به شرطی باپرزیدنت ترامپ دیدار می‌کند که نظارت دایمی جایگزین تحریم‌ها شود. روحانی پیشتر گفته بود که شرط نخست مذاکره، لغو کامل تحریم ها و بازگشت ایالات متحده به برجام است. ولی اکنون ظریف بازگشت آمریکا به برجام را مطرح نمی سازد و برای برقراری یک سیستم بین المللی برای زیرنظر داشتن برنامه های اتمی ایران، ابراز آمادگی می کند.

وزیر خارجه ایران در گفت و گو با کریستین امان‌پور، در شبکه خبری سی‌ان‌ان، از جمله گفت که حسن روحانی به شرط جایگزینی نظارت دایمی بر تاسیسات هسته‌ای ایران به جای توافق کنونی که برجام نامیده می شود، به شرط لغو همه تحریم‌ها، حاضر است در جریان سفر خود به نیویورک با دونالد ترامپ دیدار کند.

کریستین امان‌پور در صفحه توییتر خود  در باره این مصاحبه نوشت: «ظریف امروز به من گفت که رییس جمهور روحانی حاضر است این هفته در نیویورک با رییس جمهور ترامپ ملاقات کند به شرطی که رییس جمهور ترامپ آمادگی داشته باشد آنچه ضروری است را انجام دهد و نظارت دایمی بر تاسیسات هسته‌ای ایران را جایگزین تحریم‌ها کند.»

این گزارشگر ایرانی‌تبار سی‌ان‌ان، در ادامه از قول ظریف نوشت: «شاخه زیتون همیشه روی میز بوده است، اما ما دوباره آن را نشان می‌دهیم».

ظریف در حالی اعلام آمادگی روحانی برای دیدار با ترامپ  را بیان کرده که نه روز از حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی میگذرد . حمله‌ای که آمریکا و عربستان سعودی، به صراحت گفته اند ایران مسوول این حمله بوده است .

پرزیدنت  ترامپ‌، نیز روز گذشته (یکشنبه ) گفته بود : «هیچ برنامه‌ای برای دیدار با مقام‌های ایران در سازمان ملل ندارم اما هیچ گزینه‌ای به طور قطعی منتفی نیست. البته ۱۵ملاقات در نیویورک با سران کشورهای دیگر هماهنگ شده اما ملاقات با مقام‌های ایران در میان آن‌ها نیست».

پرزیدنت ترامپ همچنین به شبکه فاکس‌نیوز گفته است:انعطاف پذیر است و برنامه خاصی برای دیدار ندارد اما “آن‌ها را می‌بینم اگر بخواهند.”

پرزیدنت ترامپ در ادامه اظهار داشته است : «دوست دارم ببینم که ایران کشور موفقی است، دوست دارم ببینم که ایران کشوری موفق و غنی باشد، ایران قابلیت‌ها و مردم فوق العاده‌ای دارد و پتانسیل‌های فوق‌العاده‌ای دارد. ببینیم چه پیش می‌آید».

حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، نیز گفته است : “ابتکار صلح هرمز” را با خود به سازمان ملل می‌برد. طرحی که ایران با همکاری کشورهای مختلف می‌تواند و اعلام می‌کند که امنیت خلیج فارس دریای عمان و تنگه هرمز را با کمک کشورهای منطقه ایجاد کند و به دنیا اعلام می‌کند حضور نیروهای خارجی برای منطقه و آبراهه‌های خارجی و امنیت کشتیرانی و امنیت نفت و انرژی مشکل‌زا و خطرناک باشد.

روحانی  پیشتر بارها تاکید کرده بود در صورت اثرگذاری تحریم‌ها بر صادرات نفت ایران، صادرات دیگر کشورهای منطقه نیز ممکن نخواهد بود.

علی خامنه‌ای، رهبر حکومت  اسلامی، پیشتر گفته بود : «مسئولان کشور از رییس‌جمهور و وزیر امور خارجه و دیگران، یک‌صدا اعلام کردند که با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد نه مذاکره دوجانبه نه چند جانبه».