وزارتخانههای خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا، امروز پنجشنبه، نسبت به آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی هستهای، که میگوید “ایران به تولید فلز اورانیوم، که میتواند در تولید بمب هستهای مورد استفاده قرار گیرد ، ادامه می دهد” ابراز نگرانی شدید کردند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین اوایل هفته جاری تأیید کرد که ایران برای اولین بار فلز اورانیوم غنی شده تا ۲۰ درصد تولید کرده و ظرفیت تولید اورانیوم غنی شده خود را به میزان قابل توجهی تا ۶۰ درصد افزایش داده است.
این سطح از غنی سازی، می تواند به راحتی به غنی سازی بالای ۹۰ درصد که مورد نیاز برای ساخت سلاح اتمی است برسد.
تولید فلز اورانیوم در توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام ممنوع شد، و اینگ رژیم ایران با تولید فلز اورانیوم، برجام را کاملا نقض کرده است.
آلمان ، فرانسه و بریتانیا – اعضای اروپایی برجام – اقدامات رژیم ایران را “نقض جدی” تعهدات خود در برجام خواندند. آنها گفتند که “هر دو اقدام جدید حکومت ایران، گام کلیدی در توسعه سلاح هسته ای هستند و ایران نیازی به برای مصارف صلح آمیز، نیاز به هیچ یک از این اقدامات ندارد.”
رژیم ایران ادعا میکند که به دنبال ساخت سلاحهای هستهای نیست و فلز اورانیوم را برای برنامه هستهای غیرنظامی میخواهد.
در بیانیه مشترک سه کشور اروپایی آمده است: «نگرانی های ما، با این واقعیت که رژیم ایران دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی را از طریق خروج از ترتیبات نظارتی مورد توافق برجام، به میزان قابل توجهی محدود کرده است، عمیقتر شده است».
ایالات متحده به طور یکجانبه در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته ای با رژیم ایران خارج شد و دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا، گفت که برجام یک توافق ناقص است و باید توافق سفت و سخت تری با رژیم ایران به دست آورد که فعالیتهای خطرناک موشکی ایران و دخالتهای منطقه ای آن را نیز شامل شود.
از آن زمان به بعد، رژیم تهران به بهانه خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها، به طور مداوم نقض این توافق را افزایش میدهد تا به سایر امضاکنندگان برجام فشار بیاورد که تحریمهای فلج کننده آمریکا را جبران کنند و همچنین آمریکا را برای بازگشت به برجام، تحت فشار بگذارد تا تمام تحریمها را یکجا بردارد. امری که تا کنون، مورد موافقت جو بایدن قرار نگرفته است.
اروپای غربی و همچنین روسیه و چین برای حفظ برجام تلاش کردهاند.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا گفته است که آماده پیوستن مجدد به این توافق است، اما ابتدا ایران باید به محدودیت های خود بازگردد، در حالی که رژیم ایران تأکید کرده است که ایالات متحده ابتدا باید همه تحریم ها را لغو کند.
ماه ها مذاکرات در وین با طرفهای باقی مانده در برجام بین هیات های ایرانی و آمریکایی بی سرانجام به پایان رسیده است. ششمین و آخرین دور مذاکرات در ماه ژوئن به پایان رسید و تاریخی برای از سرگیری دور هفتم مشخص نشد. ارزیابی میشود که با روی کار آمدن ابرهیم رئیسی و یکدست شدن حکومت در ایران، تیم مذاکره کننده هستهای رژیم ایران با خواستهها و سرسختیهای بیشتری به مذاکرات باز گردد.
به دنبال آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد افزایش تولید فلز اورانیوم، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز در اوایل هفته جاری گفت که این اقدام “غیر سازنده و با بازگشت به متقابل به برجام” سازگار نیست.
سه قدرت اروپایی در بیانیه امروز گفتند: «فعالیتهای ایران بسیار نگران کننده است، زیرا مذاکرات در وین به درخواست تهران از دو ماه پیش متوقف شده است و ایران هنوز تاریخی را برای بازگشت به وین و ادامه مذاکرات مشخص نکرده است».
در این بیانیه آمده است: «ایران نه تنها از مذاکره امتناع میکند، بلکه با اقداماتش، بازگشت به برجام را پیچیده تر میکند».