ابراز نگرانی شدید کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل از ابعاد خشونت رژیم ایران علیه معترضان؛ «تصویری که از ایران در حال نمایان شدن است، بسیار آزاردهنده است»

بانو میشل باچله، کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل

با درز تدریجی اطلاعات بیشتر از رویدادهای خونین آبان ماه به بیرون از ایران، بانو میشل باچله، کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل، امروز جمعه، با صدور بیانیه‌ای در مورد عدم شفافیت در مورد تعداد کشته شدگان و شیوه برخورد با هزاران بازداشتی و همچنین تدوام دستگیر‌ی‌های گزارش شده در سراسر ایران، هشدار داد.

در بیانیه خانم باچله آمده است: «بنابر گزارش‌ها، از شروع اعتراضات گسترده در ۱۵ نوامبر، دست کم ۷۰۰۰ نفر در ۲۸ استان از ۳۱ استان ایران بازداشت شده‌اند».

در این بیانیه، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نگرانی شدید خویش را نسبت به «برخورد فیزیکی با بازداشت‌ شد‌گان و نقض حقوق دادرسی منصفانه آنان»  ابراز کرده است.

به گفته خانم باچله، «علاوه بر نگرانی در مورد شرایطی که بازداشت شدگان در آن قرار دارند، این احتمال وجود دارد که تعداد زیادی از آنان به جرایمی متهم شوند که مجازات اعدام در پی داشته باشد».

طبق منابع رسمی دولتی در ایران، در طی ۵ روز، ۱۲۰ تا ۲۰۰ هزار معترض در تظاهرات شرکت داشته‌اند. بنا براطلاعاتی که به دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل رسیده، در جریان این اعتراضات دست کم ۲۰۸ نفر، از جمله ۱۳ زن و ۱۲ کودک کشته شده‌اند. گزارشهای دیگر که دفتر حقوق بشر سازمان ملل تا این لحظه قادر به ارزیابی و تأیید صحت آن نشده است، تعداد کشته شده‌ها را تا بیش از دو برابر رقم ذکر شده می‌داند.

به گفته‌ی خانم باچله، «لازم است در چنین شرایطی، با این تعداد فراوان کشته‌شدگان که گزارش شده، مقامات با شفافیت بیشتری عمل کنند. آنان باید فورا نسبت به تمامی نقض‌های صورت گرفته از جمله کشتن معترضان، مرگهای گزارش شده و سوء رفتار در بازداشتگاه‌ها، اقدام به تحقیقات مستقل و بیطرفانه کنند و افراد مسئول باید مورد بازخواست قرار گیرند. به نظر می‌رسد حقوق مندرج در کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی وسیاسی که ایران هم آن را تصویب کرده و ملزم به رعایت آن است، در موارد متعددی نقض شده است».

در ادامه بیانیه خانم باچله آمده است: «نیروهای امنیتی با ماشین آب پاش، گاز اشک آور و باتوم به اعتراضها واکنش نشان دادند و در برخی موارد به معترضان غیر مسلح که هیچگونه تهدید فوری جانی یا آسیب جدی محسوب نمی‌شده‌اند، تیراندازی کرده‌اند. بنابرگزارشها، نیروهای بسیج و نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در تیراندازی علیه معترضان نقش داشته‌اند. تصاویر تأییدشده نشان می‌دهد خشونت شدیدی علیه معترضین اعمال شده است، از جمله اینکه نیروهای امنیتی با اسلحه از پشت بام ساختمان دادگستری در یک شهر، و از هلیکوپتر در شهر دیگر به معترضان تیراندازی کرده‌اند.‌ همچنین تصاویری دریافت کرده‌ایم که به نظر نشان میدهد نیروهای امنیتی به معترضین در حال فرار از پشت سر تیراندازی می‌کنند، و یا اینکه مستقیم به صورت و یا اعضای حیاتی معترضان تیراندازی می‌کنند، به عبارت دیگر تیراندازی به قصد کشتن. این موارد نقض آشکار تعهدات واصول بین المللی استفاده از زور، و نقض جدی حقوق بشراست».

به گفته‌ی کمیسر عالی حقوق بشر، دفتر وی در مورد یکی از احتمالا بدترین وقایع مربوط به اعتراضات که در روز دوشنبه ۱۸ نوامبر (۲۷ آبان ۱۳۹۸) اتفاق افتاده است، اطلاعاتی دریافت کرده که تا حدودی بر گزارشها مهر تایید می‌گذارد. طبق این اطلاعات، در میدان جراحی در ماهشهر، نیروهای امنیتی رژیم ایران علیه تظاهرکنندگان – از جمله افرادی که درحال فرار بودند و افرادی که در نیزار نزدیکی میدان پنهان شده بودند – از سلاحهای سنگین استفاده کردند، که به کشته شدن دست کم ۲۳ تن و احتمالا بسیار بیشتر از این رقم منجر شده است.

گزارش شده است که در جریان واقعه ماهشهر، علاوه بر معترضان، افرادی که در خیابان یا از خانه‌هایشان ناظر اتفاقات بوده‌اند نیز مورد اصابت گلوله قرار گرفته‌اند. به گفته‌ی خانم باچله، «گزارشهای ضد و نقیضی در مورد حضور یک یا بیش از یک فرد مسلح میان معترضان وجود دارد. اما این مسأله به هیچ عنوان چنین واکنش وحشتناک و مرگباری را از جانب نیروهای امنیتی، بدون تفاوت قائل شدن میان افراد مسلح و غیر مسلح توجیه نمی‌کند».

خانم باچله همچنین می‌افزاید: «دفتر حقوق بشر سازمان ملل گزارشهای متعددی در مورد سوءرفتار با افراد بازداشتی دریافت کرده است، که از جمله با هدف آشکارِ گرفتن اعترافات اجباری است. تلویزیون رسمی [جمهوری اسلامی] “اعترافات” بعضی از بازداشت شدگان را پخش کرده است که ادعا شده رهبر تظاهرات و وابسته به گروه‌های مخالف حکومت و دولتهای بیگانه هستند. بنا بر اظهارات جانشین فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، افرادی که “با صراحت اعتراف کرده‌اند که مزدوری کرده‌اند” با اشد مجازات روبرو خواهند شد».

خانم باچله می‌گوید: «بسیاری از معترضان بازداشت شده به وکیل دسترسی نداشته‌اند، که به این معناست که دادرسی منصفانه رعایت نشده است. همچنین گزارش‌هایی به ما رسیده است که نشان دهنده‌ی ازدحام بیش از حد جمعیت در بازداشتگاه‌ها و شرایط وخیم آنها و استفاده از پادگانهای نظامی، سالنهای ورزشی و مدارس، علاوه بر بازداشتگاه‌های رسمی است. گزارش‌هایی هم نشان می‌دهند که از دسترسی به مراقبتهای درمانی برای افرادی که در جریان سرکوب‌ها زخمی شده و یا آسیب دیده‌اند، خودداری می‌شود».

کمیسر عالی حقوق بشر همچنین نسبت به گزارشهای دریافت شده مبنی بر تهدید و ارعاب خبرنگارانی که در داخل یا خارج از ایران تلاش می‌کردند در مورد وضعیت گزارش بدهند ابراز نگرانی کرد. از جمله نسبت به گزارشهایی مبنی بر اینکه اعضای خانواده خبرنگاران شاغل در شبکه‌های خبری بیرون از ایران، توسط مقامات امنیتی احضار و تهدید شده‌اند.

خانم باچله گفت: «در مجموع، تصویری که از ایران در حال نمایان شدن است، بسیار آزاردهنده است. من از مقامات [جمهوری اسلامی] می‌خواهم نسبت به آزادی فوری همه معترضانی که خودسرانه از آزادی‌اشان محروم، و بازداشت شده‌اند، اقدام کنند و در مرحله‌ی رسیدگی به پرونده بازداشت شدگان، حق دادرسی منصفانه، از جمله دسترسی به وکیل به انتخاب خودشان تضمین شود. همچنین از دولت [جمهوری اسلامی] میخواهم در صورت ادامه تظاهرات، به حق آزادی بیان و آزادی تجمعات و تشکلات مسالمت آمیز مردم ایران، احترام بگذارد. همچنین، نسبت به نقض‌هایی که تا کنون صورت گرفته، تحقیقات لازم را به عمل آورد، و استفاده از زور را به کمترین میزان ممکن، مطابق اصول و استانداردهای بین المللی محدود سازد.»

 

3 دیدگاه‌

  1. متاسفانه باید به ایشان یادآوری کنم که در ایران به علت سرکوب هیچ وکیلی جرآت رسیدگی به پرونده بازداشت شدگان بیچاره را ندارد زیرا آینده بدی در انتظارش خواهد بود و در ثانی اگر وکیلی بخواهد پرونده بازداشت شدگان را بدست گیرد متاسفانه به علت گرانی بیش از اندازه و غیر منطقی حق الوکاله در ایران این هموطنان بی گناه که به خاطر شرایط اقتصادی اعتراض کرده بودند از پس مخارج گرفتن وکیل بر نخواهند آمد . متاسفانه وکیل تسخیری در دادگاه‌های رژیم نماینده دادستان است تا اینکه وکیل متهم بیچاره باشد . این یعنی این هموطنان عزیز و بی گناهی که بازداشت شدن عملا در صف دستگاه چرخ گوشت رژیم قرار دارند و اگر هر چه زودتر مجامع بین المللی برای آنها فکری نکنند متاسفانه سرنوشت بدی در انتظارشان قرار دارد . از همین جا از مردم ایران میخواهم که در صورت نیاز برای آزادی این هموطنان عزیز دوباره به خیابانها آمده و نگذاریم که رژیم جنایتکار اسلامی دوباره خون بیگناهان دیگری را بریزد . ( نئوهاگانا ایران )

  2. اگر فقط درباره اش حرف بزنید هیچ فایده ای ندارد، باید بازرسانتان را به ایران بفرستید!!!

  3. این کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل یکی از بی خاصیت ترین نهادهایی ست که در دنیا وجود دارد، به خدا قسم اگر حکومت میلیونها نفر از مردم ایران را هم بکشد، اینها هیچ کاری نمیکنند و فقط “شدیدا” محکوم میکنند،باید به اینها گفت لمن تقول؟ به چه کسی میگویید حقوق بشر را رعایت کند؟

Comments are closed.