کشورهای عضو اتحادیه عرب، از طریق برگزاری نشستی از راه دور، قطعنامه ای به تصویب رساندند که در آن، تصمیم دولت اسرائیل برای ضمیمه کردن نوار ساحلی موسوم به “دره اردن” به خاک اسرائیل، محکوم شناخته شده است.
حزب لیکود و گروه های دست راستی در اسرائیل از چند ماه پیش این برنامه را مورد تایید قرار داده بودند و بنی گانتس رهبر حزب ابی و سفید نیز در پیمان برپایی دولت مشترک با نتانیاهو، این برنامه را مورد تایید قرار داده است.
دره اردن، نوار ساحلی باریکی در بخش غربی رود اردن است که با کشور اردن هم مرز می باشد و از طریق آنجا، گروه های فلسطینی ممکن است به قاچاق اسلحه به کرانه باختری و یا فرستادن خرابکار به آن جا دست بزنند و از این رو، حضور نظامی اسرائیل در آن نوار باریک، برای امنیت کشور اهمیت زیاد دارد.
سه سال پیش، خامنه ای گفته بود که در اوج حملات موشکی از نوار غزه علیه اسرائیل، که آسیب زیادی به زندگی مردم در این کشور وارد آورد، باید به گروه های ترور فلسطینی در کرانه باختری نیز موشک و جنگ افزارهای پیشرفته رساند، تا اسرائیل از شرق و غرب، چپ و راست، هدف حملات موشکی قرار گیرد و نابود شود.
نتانیاهو به احزاب راستگرای اسرائیل وعده داده که کوتاه مدتی پس از برپایی دولت آینده، انضمام دره اردن به خاک اسرائیل عملی خواهد شد.
در طرح صلح ایالات متحده نیز این احتمال مورد تایید قرار گرفته است. ولی مقامات آمریکایی به دولت اسرائیل گوشزد کرده اند که از اقدامات یک جانبه خودداری ورزید و اجرای هر تصمیمی را تا هنگامی رسیدن به توافق با فلسطینی متوقف سازد.
اتحادیه عرب در قطعنامه خود تاکید کرده که انجام چنین اقدامی از جانب اسرائیل نقض تعهدات و قوانین بین المللی و با مخالفت شدید همه کشورهای عربی روبرو خواهد بود.
احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب در سخنانی گفت که اسرائیل با سوء استفاده از فرصتی که شیوع کورونا به وجود آورده، می کوشد برنامه های تسلط گرایانه خود را به اجرا گذارد.
حکومت خودگردان فلسطینی نیز این تصمیم اسرائیل را “جنایت جنگی” توصیف کرده است.
در حالی که اسرائیل از طرح صلح پرزیدنت ترامپ، موسوم به “معامله قرن” حسن استقبال کرده، ولی فلسطینیان آن را به شدت رد کرد اند و کشورهای عرب نیز با آن به مخالفت برخاسته اند. ولی اعتراض اکثر کشورهای عربی، چندان قاطعانه نبود.