منابع خبری در واشنگتن ابراز نگرانی می کنند که دولت پرزیدنت بایدن قصد دارد گشایش کنسولگری خود در شرق اورشلیم را به هدف دادن خدمت به فلسطینی ها راه اندازی کند و این در حالی که اسرائیل این اقدام را نقض حاکمیت خود در شرق اورشلیم می داند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده در آخرین دیداری که با همتای اسرائیلی خود در واشنگتن داشت، به او گفت که اقدامات آمریکا در این زمینه ادامه دارد و کنسولگری به زودی گشایش می یابد.
این کنسولگری که به مدت چندین دهه فعالیت می کرد، به فلسطینی ها و همچنین اسرائیلیان ساکن اورشلیم سرویس می داد. ولی پس از برپایی کنسولگری بزرگتر آمریکا در خط فاصل بین غرب و شرق اورشلیم، بسته شده و پس از آن که پرزیدنت ترامپ رسما سفارتخانه آمریکا را از تل آویو به اورشلیم منتقل ساخت، بکلی بسته شد.
ولی دولت پرزیدنت بایدن، با آن که سفارتخانه در اورشلیم بسیار بزرگ است و می تواند به همگان خدمت رسانی کند، قصد بازگشایی آن کنسولگری را در شرق اورشلیم دارد که در واقع به زیر سوال بردن حق حاکمیت اسرائیل بر شرق اورشلیم است.
تلاش های دولت اسرائیل برای منصرف کردن دولت پرزیدنت بایدن در این زمینه بی نتیجه بوده و بیم آن میرود که مخالفت اسرائیل با این اقدام آمریکایی ممکن است باعث درگیری و نزاع علنی بین دو کشور شود – آن هم در زمانی که اسرائیل و ایالات متحده خود را موظف می دانند که برای مهار کردن برنامه های هسته ای رژیم ایران، بیشترین همکاری و هماهنگی را داشته باشند.
منابع خبری در واشنگتن می گویند که علیرغم همه این استدلال ها دولت واشنگتن به زمینه سازی برای بازگشایی کنسولگری ادامه می دهد و در نخستین فرصت ممکن آن را به اجرا خواهد گذاشت.
نکته دیگر اختلاف نظر بین دولت نفتالی بنت با ایالات متحده مساله فلسطینی ها می باشد. دولت پرزیدنت بایدن قاطعانه خواهان برپایی دولت مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل است که پایتخت آن شرق اورشلیم باشد.
دولت های پیشین اسرائیل و دولت کنونی می گویند که اجرای چنین طرحی، امنیت اسرائیل را سخت به خطر می اندازد و یک کانون جدید بحران در منطقه به وجود می آورد.
اسرائیلیان می گویند که اگر دولت پرزیدنت بایدن می خواهد خدمات کنسولی را با سهولت بیشتری در اختیار فلسطینی ها قرار دهد، می تواند دفتر کنسولگری را در شهر رام الله که مرکز حکومت خودگردان فلسطینی است برپا کند – ولی اصرار در بازگشایی آن در شرق اورشلیم، نشان آن است که دولت پرزیدنت بایدن حق حاکمیت اسرائیل را بر سراسر اورشلیم به رسمیت نمی شناسد و مایل است که این شهر دوباره تقسیم شود.