احتمال می رود که اتحادیه اروپا وارد مسیر بازگرداندن تحریم ها علیه رژیم ایران شده است

پس از آن که حکومت اسلامی ایران، در یک رفتار گام به گام، تعهدات خود در چارچوب برجام را یکی پس از دیگری زیرپا می گذارد، آیا کشورهای اروپایی نیز ممکن است تحریم های اقتصادی را به طور کامل علیه ایران بازگردانند و از حمایت از حکومت کنونی دست بردارند؟

فرانسه، آلمان و بریتانیا خواهان آن شده اند که برای رسیدگی به تخلفات حکومت ایران، نشست فوری کمیسیون برجام برپا شود. وظیفه این نهاد رسیدگی به میزان اجرای تعهدات رژیم ایران در چارچوب برجام است.

این پرسش در حالی مطرح می شود که کشورهای اروپایی به رشته اقداماتی دست زده اند که ممکن است نتیجه آن بازگرداندن تحریم ها و پیوستن به سیاست ایالات متحده علیه رژیم ایران باشد.

کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان روز گذشته (سه شنبه) اعلام کردند که نهادی را از نو به کار انداخته اند که ماموریت آن بررسی تخلفات رژیم ایران در مورد تعهدات خود در چارچوب برجام می باشد. وزیران خارجه سه کشور، همراه با سرپرست امور خارجی اتحادیه اروپا بیانیه مشترکی انتشار دادند که در آن رفتار حکومت ایران محکوم شناخته شده است.

در این بیانیه آمده است که رژیم ایران به رفتارهایی دست زده که با تعهدات آن کشور در چارچوب برجام همخوانی ندارد و برای رسیدن به این تخلفات رژیم ایران، باید سازوکاری را به راه انداخت که از جانب اتحادیه اروپا برپا شده و هدف آن رسیدگی به تخلفات احتمالی حکومت اسلامی ایران می باشد.

آن ها همچنین خواهان برگزاری فوری همایش مشترک همه کشورها همراه با نمایندگان رژیم ایران شدند.

مقامات حکومت اسلامی گفته اند، پس از آن که ایالات متحده از برجام خارج شده و تحریم ها را از نو برقرار ساخته و کشورهای اروپایی نیز نتوانسته اند یک راهکار جایگزین برپا کنند، ایران نیز هیچ تعهدی نسبت به ادامه برجام ندارد و اگر وضع به همین منوال ادامه یابد، ایران گام به گام تعهدات خود را زیر پا خواهد گذاشت که به خروج کامل از برجام بیانجامد.

در نهاد نظارتی، که سه کشور اروپای غربی خواهان برگزاری نشست آن شده اند، تا به تخلفات رژیم ایران رسیدگی کند، دولت های روسیه و چین نیز شرکت دارند و برگزاری چنین نشستی، ممکن است بازگشت تحریم ها را به دنبال آورد. گفتنی است که روسیه و چین نیز تصمیم رژیم ایران را برای غنی سازیِ فراتر از سه و شصت و هفت صدم، نکوهش کرده اند.