اختلاف نظر هشت مرجع در قم با خامنه‌ای، در مورد زمان عید فطر

برای نخستین بار عید فطر در ایران و عربستان همزمان امروز (یکشنبه) اعلام شد. این در حالی است که هشت مرجع تقلید در قم، در نظری متفاوت با علی خامنه‌ایریال فردا (دوشنبه) را عید فطر اعلام کردند.

مراجع تقلید قم، از جمله موسی شبیری زنجانی، محمد صادق حسینى روحانى، صادق حسینی شیرازی، لطف‌الله صافی گلپایگانی، حسین وحید خراسانی، جعفر سبحانی، عبدالله جوادی آملی و یوسف صانعی از طیف‌های مختلف روحانیان بلند پایه قم با تاکید براینکه مشاهده هلال ماه شوال برایشان محرز نشده امروز (یک‌شنبه) را آخرین روز ماه رمضان دانستند.

این اولین بار نیست که مراجع تقلید مستقر در قم در اعلام عید فطر نظری متفاوت از علی خامنه‌ای ابراز کرده‌اند، اما دست‌کم از سال ۸۸ تاکنون کم‌سابقه‌ترین سالی است که اغلب مراجع تقلید قم نظری متفاوت از رهبر جمهوری اسلامی در اعلام عید فطر دارند.

در میان مراجع تقلید قم یوسف صانعی که پیشتر نیز چند بار از جمله سال ۱۳۸۸ روزی متفاوت از خامنه‌ای را عید فطر اعلام کرده بود، عنوان کرد که “یک‌شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ روز سی ماه رمضان و روز دوشنبه عید فطر و برابر با اول شوال المکرم ۱۴۴۱” است.

علی خامنه‌ای در سال ۱۳۸۸ نیز به اختلاف نظر در اعلام عید فطر اشاره کرد و گفت که «به نظر من اینی که ما بگوییم باید جوری بشود که همه، در یک روز عقیده‌‌ به عید پیدا کنند، این نشدنی است؛ یعنی طبق مبانی فقهی ما نشدنی است؛ همه‌‌ فقها بر یک فتوا متفق بشوند؛ خوب، نمی‌شود».

او گفت که «بالاخره یک فقیهی ممکن است پیدا بشود که نظرش چیز دیگری باشد. بنابراین اختلاف به وجود خواهد آمد. ما این اختلاف را خیلی بزرگ نکنیم؛ چه اهمیتی دارد، چه اشکالی دارد، یک نفری است، فتوایی دارد یا مقلدینی هم دارد، یا ندارد و طبق فتوای خودش عمل می‌کند».

علمای اهل تسنن ایران نیز از چند روز پیش توسط بیت رهبری برای تایید زمان اعلام عید فطر از سوی علی خامنه ای تحت فشارقرار گرفتند وبا انتشار اطلاعیه ای نوشتند: «در اعلام عید سعید فطر تابع نظر “ولی فقیه” هستیم».

حسن روحانی، نیز در باره برگزاری ماه رمضان و عید فطر در ایران و بازگشایی مساجد و اماکن مقدس و برگزاری آیین های مذهب در این ماه ابراز خرسندی کرد و گفت: «امسال با وجود شرایط سختی که داشتیم و نگرانی‏‌هایی که در مورد سلامتی مردم وجود داشت، خوشبختانه بر عظمت و حظّ درک این ایام مبارک خللی وارد نشد و در طول روزها و شب‏‌های این ماه مردم مشتاق تر از سال گذشته احساسات خالصانه خود را به ارزش‏‌های دینی و معنوی و معارف الهی به شکلی زیباتر و تأثیرگذارتر از پیش، آشکار ساختند».