با آن که کمیسیون انرژی مجلس اعلام داشته که وضعیت بحرانی آلودگی هوا، به علت بنزین بیکیفیت وعدم رعایت استاندارها در پالایشگاههاست، وزارت نفت و مسوولان حکومت همچنان ادعا می کنند که خودروهای فرسوده و مافیای خودروسازی نمیگذارد هوا پاک باشد.
رسانههای ایران به نقل از سازمان هواشناسی نوشتند: تهران فردا هم نفس میکشد، اما امروز تهرانیها یکی از شدیدترین و آلودهترین روزهای هفته را نفس کشیدند.
وزارت بهداشت هوای تهران را بحرانی دانسته و گفته است: میانگین شاخص آلودگی هوا در تمام ایستگاههای تهران ۱۷۵ بوده و برای همه افراد ناسالم است. همچنین در مناطق ۱۸، دو، ۱۱، شاخص آلودگی بسیار بالا گزارش شده است. مردم تهران را تجربه کردند.
کاربران در فضای اجتماعی نوشته اند: امروز و امشب با پایداری هوا و سکون جو و افزایش تردد خودروها، ذرات معلق در بیشتر مناطق وارد حلق و ریه پایتختنشینان میشود تا همه متوجه بشوند که کیفیت هوای تهران در وضعیت نگرانکننده قرار دارد.
برخی نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس بار دیگر گفتهاند بنزین بدون کیفیت تولید داخل، نقش زیادی در آلودگی هوای شهرهای ایران دارد.
علی بختیاری، عضو کمیسیون انرژی مجلس به ایسنا گفت که تعدادی از پالایشگاههای کشور ضوابط زیست محیطی را رعایت نمیکنند و بخشی از آلودگی هوای تهران و کلانشهرها هم ناشی از رعایت نشدن استانداردهای زیست محیطی است.
بختیاری افزود: با توجه به یکسان بودن قیمت بنزین در سراسر کشور که برای بسیاری از پالایشگاهها استفاده از تصفیهکنندهها مقرون به صرفه نیست. نتیجه این شده که برخی از پالایشگاههای کشور، بنزین بدون کیفیت و بدون رعایت استانداردهای زیست محیطی تولید کنند.
مسوولان وزارت نفت نیز در این باره می گویند: آلودگیهای هوا، ارتباطی با بنزین تولیدی ندارد.
شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با گزارشی در این باره نوشته است: در آلودهترین روزهای هفته گذشته (اواخر آذر تا اوایل دی ماه)، شاخص آلایندگی ناشی از وجود گوگرد در بنزین، در حدود ۱۵ بوده که به گفته مسئولان این شرکت، بسیار پایینتر از حد مجاز آن یعنی ۵۰ است. به گفته مسئولان شرکت کنترل کیفت هوای تهران، آلودگی هوای در کلانشهرها از بنزین و گازوئیل نیست.
در این گزارش اشاره شده که ۷۹ میلیون لیتر از کل بنزین تولیدی، به لحاظ تمام مولفههای زیست محیطی شامل گوگرد، بنزن، آروماتیک و الفین، دارای استاندارد یورو ۴ است.
جالب اینجاست نرخ بنزین ۱۰ برابر هم بشود مردم معتاد خودروسواری هستند ایران برعکس کشورهای دیگر است آلودگی هوا درست بشو نیست
جدای بنزینهای تولیدی داخل که ازکیفیت پایینی برخوردار میباشد سیستم کنترل آلایندگی ماشینهای تولیدی دو شرکت دولتی سایپا وایران خودرو نیز دردی دوچندان را برمردم تحمیل نموده است وگویا تمایلی به ارتقاء دارای استاندار یورو ۵ ندارند وباید دارای ۸۵ استاندارد نیزباشند که هنوز تصوری هم برای اجرایش ندارند. مدیریت دولتی ایران فساد زا بوده وبا رانت نمیشود ماشینهای تولیدی را دارای استاندارد مناسب نمود زیرا درآنصورت مردم ومصرف کننده ها درآرامش وراحتی خواهند بود وکمتر بیمارخواهند شد که این امورواقعاً خواست دولت ایران نمیباشد.