ارزیابی “ایران اینترنشنال”: «حکومت  ایران از چین در زمینه سانسور اینترنت پیشی گرفته است» 

ایران در بین کشورهای جهان یکی از گسترده‌ترین و در عین حال، پیچیده‌ترین زیرساخت‌های سانسور اینترنت را در اختیار دارد

به گزارش سایت خبری تلویزیون فارسی زبان “ایران اینترنشنال”، حکومت ایران پس از روی کارآمدن سیستم فیلترینگ از هشت سال پیش تا کنون ، مدیران و رهبران دستگاه‌های مختلف در حکومت ایران  بدون توقف در حال وسیع‌تر کردن فهرست سیاه سایت‌ها و برنامه‌های فیلترشده‌اند.

در این گزارش امده است : ایران در بین کشورهای جهان یکی از گسترده‌ترین و در عین حال، پیچیده‌ترین زیرساخت‌های سانسور اینترنت را در اختیار دارد.

ایران اینترنشنال در ادامه نوشته است که ۳۵درصد پربازدیدترین سایت‌های جهان در ایران مسدودند .چرا که نظام نظارتی اینترنت در ایران کوچک‌ترین ناخشنودی نسبت‌به ایدئولوژی‌های مورد نظر خود را برنمی‌تابد و فورا سایت مذکور را مسدود می کند .

در ادامه گزارش نوشته است:بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، دسترسی به ۱/۳۵  درصد از یک‌هزار وب‌سایت پربازدید جهان برای کاربران اینترنت در ایران ممکن نیست.در حالیکه در چین یکی از کشورهای مطرح در سانسور کردن اینترنت تنها ۸/ ۱۵درصد از یک‌هزار وب‌سایت پربازدید جهان را مسدود کرده است. این میزان از سانسور در ایران به شکل نگران‌کننده‌ای بالاست. و این  آمار نشان می دهد که دغدغه‌های فکری مجموعه‌هایی مانند کمیته فیلترینگ حکومت ایران و اعضای آن چگونه است.

در این گزارش امده است که با نگاهی به دسته‌بندی‌های سایت‌های فیلترشده در ایران، اولین نکته حائز اهمیت، در صدر قرار گرفتن وب‌سایت‌هایی در حوزه رسانه و خبر است. با توجه به اینکه هیچ سایت فارسی‌زبانی در بین نمونه‌های فیلترشده این دسته‌بندی قرار ندارد، می‌توان اینطور نتیجه گرفت که ساختار نظارتی بر اینترنت در ایران، حالا بیش از گذشته دیدگاه‌های مخالف را فارغ از معیار زبانی سانسور می‌کند. در بین سایت‌های فیلتر شده این دسته می‌توان نمونه‌های مختلفی واشنگتن پست  آمریکا گرفته تا مارکا اسپانیا، حیرت ترکیه و سینا چین را مشاهده کرد.

وب‌سایت‌های در حوزه کامپیوتر و فناوری که شبکه‌های اجتماعی زیرمجموعه آن به حساب می‌آیند، در جایگاه دوم پرسانسورترین گروه در این فهرست قرار می‌گیرند و سایت‌های پورنوگرافی رتبه چهارم را در اختیار دارند.

این سایت خبری نوشته است که ایالات متحده با ۱۳۷ مورد، پرسانسورترین کشور در سیستم فیلترینگ ایران به حساب می‌آید. پس از آمریکا، چین، هند، بریتانیا و ژاپن در جایگاه‌های دوم تا پنجم قرار دارند.

در این گزارش آمده است که با  بروی کار آمدن دولت حسن روحانی، بسیاری بر این باور بودند که ایران برخلاف رویه گذشته خود در زمینه سانسور اینترنت، گام‌های مثبتی خواهد برداشت. حالا رفته‌رفته این باور جای خود را به ناامیدی داده است. وزیر ارتباطات دولت دوم روحانی که با شعار جوانگرایی و تسهیل امور جوانان فعال در حوزه فناوری اطلاعات در ایران روی کار آمد، تا به این جا کارنامه غیر قابل قبولی از خود به جای گذاشته است.

با انتخاب محمدجواد آذری جهرمی به عنوان  وزیر ارتباطات حکومت ایران ، دولت اقدام به  فیلترینگ تلگرام، اختلال در عملکرد نرم‌افزارهای وی‌پی‌ان، قطع گسترده دسترسی کاربران به اینترنت و اخیرا هم آغاز شدن موج  جدید سانسور اینترنت در کشور، را دردستور کار خود قرارداد و اجرایی کرد. وزیر ارتباطات حکومت ایران بارها گفته بودکه تصمیم‌گیرنده نهایی، برای فیلترینک مدیریت اینترنت  دادستان کل کشور است.

در پایان این گزارش امده است : ایران نشان داده است اغلب اقدامات خود در خصوص کنترل محتوای اینترنت را بر اساس انگیزه‌های سیاسی اتخاذ می‌کند؛ نه دلایل فرهنگی یا اجتماعی. رخ دادن چنین اتفاقی در کشور، نه تنها جلوی دسترسی افراد به اطلاعات را نگرفته، بلکه کمک کرده است تا ساختار بی‌حد و مرز سانسور اینترنت در ایران، هرگز به کارآمدی مد نظر رهبران خود نرسد. فیلترینگ اینترنت به شکل ظاهری جلوی دسترسی آزادانه به محتوا را گرفته است، اما آیا می‌توان این بازی را به شکلی رضایتمندانه و تا ابد ادامه داد؟