سخنان روز گذشته حسن روحانی درباره وضع اسفناک کنونی در ایران، از جانب برخی تحلیلگران، نشان دیگری از نزدیک شدن رژیم به سراشیبی سقوط تلقی شد و آن را یک اعتراف صریح به قرار داشتن در بن بستی دانستند که تنها راه گریز آن، زانو زدن در برابر ایالات متحده و خواسته های دونالد ترامپ می باشد.
حسن روحانی گفت : شرایط کنونی حکومت اسلامی ایران از دوران جنگ هشت ساله با عراق سخت ترشده است او همچنین گفت که در حکومت اسلامی، اختیارات رییس جمهوری بسیار محدود است و تعیین سیاستهای کشوری در دست دیگران قرار دارد.
روحانی در دیدار با شماری از فعالان سیاسی رژیم به صراحت گفت :«شرایط کنونی کشور بسیار سخت تر از دوران جنگ هشت سال با عراق است» و در توضیح این دیدگاه گفت: «ما در زمان جنگ، مشکل بانک، فروش نفت و واردات و صادرات نداشتیم و تنها مشکل کشور در آن زمان، تحریم برای خرید اسلحه بود».
ایالات متحده آمریکا در ماههای گذشته، اجرای تحریمهای اقتصادی علیه رژیم ایران را از سر گرفته و یکی از شیوه های اِعمال شده، آن متوقف کردن کامل صادرات نفت است تا حکومت ایران ناچار شود به دورمیزمذاکره برگردد تا بتوان به توافقی رسید که از این پس حکومت ایران نتواند به برنامه های هستهای و موشکی خود ادامه دهد و همچنان به سازمانهای ترور، کمک مالی و تسلیحاتی برساند.
روحانی در نشست روز گذشته، که آن را “دیداری صمیمی” خواند، ازجمله گفت: «ما نیاز به همفکری شما برای رسیدن به بهترین و کم هزینهترین راه حلها را برای شرایط کنونی کشور داریم.»
بیشتر شرکت کنندگان در این نشست، چهره های سیاسی موسوم به میانه رو و یا اصلاح طلب بودند.
ارزیابی می شود که روحانی می خواهد با این اقدام، در برابر جبههگیریهای تند جناح تندروها، جناح متقابلی را از آنچه که “میانه رو” میخوانند تشکیل دهد.
آگاهان میگویند روحانی می خواهد با برگزاری این گونه نشست ها، یک جبهه میانه رو از طرفداران خود را در برابر جناح تند رو رژیم بر پا سازد.
رییس جمهور اسلامی ایران افزود: «تسلیم شدن، با فرهنگ و دین ما منافات دارد و مردم آن را نمیپذیرند، ما نباید تسلیم شویم، باید راهحلها را پیدا کنیم و در این زمینه البته مهم است که چه مقدار از راه حلها در اختیار دولت قرار دارد.»
روحانی یکبار دیگر تاکید کرد که دولت در رژیم اسلامی ایران اختیاراتی ندارد. او در این زمینه گفت: «سئوال از دولت باید متناسب با اختیاراتش باشد و ما اختیار لازم را برای تصمیم گیری نداریم».
محمد خاتمی پیشتر گفته بود که رییس جمهور در حکومت اسلامی ایران، یک «تدارکاتچی» بیشتر نیست.
آگاهان می گویند که روحانی با تاکید بر نبود اختیارات در دست دولت، می خواست مسئولیت همه نابسامانیها و مشکلات کشور را به گردن جناح تندرو، به رهبری علی خامنهای و سپاه پاسداران بیاندازد.
روحانی در ادامه توضیحات در مورد عدم مسئولیت دولت افزود: «ما حتی اختیار لازم در پاسخگویی به حوزههای سیاست خارجی، فرهنگی و فضای مجازی را نداریم و باید در یک چارچوب محدود و مشخص، آن هم در حد توان و در حوزه اختیارات رئیس جمهور پاسخگو باشیم».
شماری از فعالان سیاسی جناح موسم به “اصلاح طلب”، در گذشته بارها از کم بودن اختیارات رئیس جمهور در ایران انتقاد کردهاند. علی خامنه ای با استناد به قانون اساسی حکومت، اکثر اختیارات تصمیم گیری و تعیین سیاستها را در دست خود قبضه کرده است. حتی انتصاب برخی از وزیران و از جمله وزیر اطلاعات، در انحصار او می باشد. همچنین سپاه پاسداران و دیگر نهادهای موسوم به “انقلابی” به خود حق میدهند بر کارهای دولت نظارت کنند و اختیارات آن را محدودتر سازند.
از هنگام به روی کارآمدن دولت حسن روحانی، با آنکه تعیین سیاستهای کلان، در دست خود خامنهای قرار دارد، جناح تندرو مسئولیت همه کمبودها و مشکلات را متوجه دولت میسازد و از خود سلب مسئولیت می کند.
میدانید چرا ملت ایران از دین و ایمان و خدا و پیغمبر برگشته اند؟ زیرا اکثرویا حتی تمامی آخوندها و دیکتاتورها و مافیاهای مذهبی ایران که آخوند ها ملایان مدعی پرچم داری اش هستند خودشان به وظایف اصلی که روضه خوانی و فعالیت و موعظه در مساجد و مراکز مذهبی میباشد عمل واقعی نمیکنند و در سایر موارد و مراکزی که تخصصش را ندارند ورود پیدا کرده اند و مملکت را به فلاکت و بدبختی بیشتری کشانیده اند. آخوند بنام خدا و پیغمبر باید پول زور ازمردم جمع کند و مفت مفت بخورد و بگوید که این حق الله بوده است ویا حق سید اولاد پیغمبر بوده است و یا حق سادات بوده است و سایرکلاه های شرعی دیگر. درضمن آخوندها و مافیاهای مذهبی و تند رو ایران تابحال درطول تاریخ نبوده که به این همه ثروتهای افسانه ای دست بیابند که یافته اند از حق و اموال ملی ملت ایران.