ارزیابی: موضع اعلام شده از جانب رئیسی، نشان می دهد که رژیم در آینده نزدیک به مذاکرات با آمریکا باز نمی گردد

سخنان آخوند رئیسی در مورد احتمال بازگشت رژیم ایران به مذاکرات برجامی با ایالات متحده، چنین تلقی شد که حکومت ایران علاقه ای به بازگشت به این مذاکرات ندارد و ایالات متحده بیهوده در انتظار نشسته است.

رئیسی در سخنان شب گذشته (شنبه) در تلویزیون دولتی ایران، از جمله گفت که مذاکرات برجامی در حالی با ارزش خواهد بود که به لغو کامل همه تحریم ها بیانجامد و اگر این هدف تامین نگردد، ادامه مذاکرات نتیجه ای نخواهد داشت.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده چند روز پیش گفته بود که دولت آمریکا تا ابد در انتظار بازگشت رژیم ایران به مذاکرات نخواهد نشست. پرزیدنت بایدن نیز گفته بود که اگر راهکار دیپلماسی به نتیجه نرسد، ایالات متحده راه های دیگری را بررسی خواهد کرد.

آگاهان می گویند که حتی اگر دولت پرزیدنت بایدن بخواهد همه تحریم ها را بردارد، قادر به انجام آن نخواهد بود، زیرا برخی از تحریم ها با برجام ارتباطی ندارد و اجازه لغو شماری از آن ها از حیطه اختیارات رئیس جمهوری به دور است.

ارزیابی شده که موضع اعلام شده از جانب رئیسی، تایید این نکته است که علی خامنه ای از ابتدا علاقه ای به مذاکرات نداشته و آن را به صلاح رژیم نمی دانست.

خامنه ای گفته بود: کدام عاقلی می آید و وارد مذاکراتی می شود که هدف آن، گرفتن امتیازات بیشتر از ایران در امور اتمی و موشکی باشد؟

روزنامه “تعادل” چاپ تهران، در سرمقاله خود با امضای مهدی مطهریان امروز نوشت: دولت ابراهیم رئیسی در برابر یک تضاد قرار دارد. زیرا از یک سو خود را دولت انقلابی می داند و از سوی دیگر با مساله مذاکرات اتمی با ایالات متحده روبرو می باشد.

این کارشناس ارزیابی کرده که دولت رئیسی نخواهد توانست در آینده ای نزدیک به میز مذاکرات باز گردد. حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جدید نیز گفته بود که بازگشت به مذاکرات، در دو سه ماه آینده امکان پذیر نخواهد بود.

روزنامه تعادل ارزیابی کرد که برای دولت “انقلابی” ابراهیم رئیسی، عدم بازگشت به مذاکرات با آمریکا، یک “ارزش” محسوب می شود و از این رو، وی تا آنجا که بتواند به ادامه گفتگوها تن در نخواهد داد.

مطهریان ارزیابی می کند که رژیم می کوشد مذاکرات را از موضع قدرت ادامه دهد، و به عبارت دیگر، یک “برگ برنده” در دست داشته باشد و آن، می تواند ذخیره کردن اورانیوم در سطح بالا، به مقدار بسیار زیاد باشد. به گفته این تحلیلگر، اگر رژیم ایران خود را به چنین مرحله برساند، با خطر برپایی یک ائتلاف بین المللی علیه خود روبرو خواهد شد.

محافل آگاه در اسرائیل همچنان ابراز نگرانی می کنند که ممکن است در زمستان پیش رو، رژیم ایران دنیا را غافلگیر کند و اعلام دارد که نخستین بمب اتمی خود را مونتاژ کرده است.