در همان حال که سیاست رسمی ایران این ادعاست که آمدن این یا آن به کاخ سفید، تفاوتی برای رژیم ایران ندارد، و روحانی گفته است که روسای جمهوری آمریکا بر حسب عملکرد خود نسبت به ایران مورد قضاوت قرار خواهند گرفت، ولی از لابلای واکنش هایی که در ساعات پیش از ظهر امروز در تهران شنیده شد، چنین برمی آید که رژیم ایران از این جابجایی در کاخ سفید، بسیار دلگرم و خوشبین است. یک روزنامه چاپ تهران نیز پیروزی بایدن را “پیروزی امید” توصیف کرده است.
ولی برخی تحلیلگران، با بررسی مجموعۀ سخنانی که جو بایدن در کارزار انتخاباتی خود و پیش از آن گفته، به این ارزیابی رسیده اند که بایدن نیز شرایط سختگیرانه ای برای رسیدن به توافق با رژیم ایران قائل خواهد شد – در حدی که حتی اگر خامنه ای و سپاه پاسداران به نرمش قهرمانانۀ شمار دو نیز تن در دهند، بعید می نماید که توافق در ابعادی به دست بیاید که ایالات متحده حاضر شود تحریم ها را باطل سازد.
پایین آمدن نرخ دلار و طلا در بازار تهران، پس از آن که پیروزی بایدن قطعی شد، ممکن است نشان امیدواری محدود گروهی از شهروندان ایرانی باشد که تصور می کنند با آمدن بایدن، ممکن است تحریم های اقتصادی لغو شود و یا دست کم کاهش یابد. ادامه پائین آمدن بهای سهام در ایران، در ضمن نشان می دهد که مردم همچنان نسبت به توانایی حکومت به حل مشکلات اقتصادی بی اعتماد هستند.
حکومت ایران باید به یاد داشته باشد که بایدن معاون رئیس جمهوری بود که در دوران پیش از برجام سخت ترین تحریم های اقتصادی تا آن زمان را بر رژیم ایران تحمیل کرد.
درست است که پرزیدنت اوباما در پایان امر، نسبت به رژیم ایران کوتاه آمد و توافقی را امضا کرد که عملا همه تاسیسات اتمی رژیم ایران را دست نخورده باقی گذاشت و ممنوعیت پیشبرد برنامه های اتمی نیز دارای محدودیت زمانی بود و پس از چند سال به رژیم امکان می داد به برنامه های اتمی خود در ابعاد گسترده باز گردد. ولی بی تردید بایدن از این امر درس گرفته و اشتباهات اوباما را تکرار نخواهد کرد و او نیز همانند پرزیدنت ترامپ، خواستار ممنوعیت دائم برنامه های اتمی رژیم ایران خواهد شد.
یادآوری می شود که شخص جو بایدن نیز بارها در سخنانش گفته بود که ایالات متحده اجازه نخواهد داد رژیم ایران به جنگ افزار اتمی دست یابد. او همین سخن را در سفر سه سال پیش به اسرائیل نیز تکرار کرد.
هلاکت قاسم سلیمانی به دست آمریکا، خشم شدید سران رژیم ایران را برانگیخت. ولی جو بایدن قاطعانه از این اقدام جانبداری کرد و از جمله گفت که دست های فرمانده سپاه قدس به خون هزاران نفر افراد بیگناه آلوده بود و این فرد به سزای جنایت خود رسید و هلاکت سلیمانی، مورد تائید کامل وی قرار دارد. بایدن در آن هنگام گفت که هیچ آمریکایی، از مرگ سلیمانی به عزا ننشسته است زیرا او لایق چنین سرنوشتی بود. او گفت که سلیمانی سزاوار چنین مجازاتی بود زیرا عامل قتل ده ها سرباز آمریکایی و هزاران تن افراد بیگناه بود.
بایدن بارها گفته بود که خواستار گفتگو با رژیم ایران است و از درگیری نظامی می پرهیزد،. او همچنین گفته بود که در پی برانداختن رژیم ایران نیست. ولی تاکید کرده بود که در این رابطه، همه گزینه ها و از جمله گزینه نظامی همچنان روی میز باقی خواهد ماند.
بایدن در موارد بسیاری از سرکوبگری های رژیم ایران سخن گفته و آن را محکوم دانسته بود. او همچنین بارها خواستار رهایی خانم نسرین ستوده از زندان شده بود.
پرسش در آن است که اگر رژیم ایران به میز مذاکرات اتمی با ایالات متحده باز گردد، آیا بایدن مسئله توان موشکی رژیم را نیز مطرح ساخته و خواهان متوقف ساختن آن خواهد شد؟
تحلیلگر رادیو پیام اسرائیل می گوید که این احتمال، به شدت مطرح است. زیرا در دوران امضای برجام توسط پرزیدنت اوباما، توان موشکی رژیم ایران چندان خطرناک نمی نمود. ولی اکنون به یک خطر جدی، نه تنها برای امنیت کشورهای خاورمیانه، بلکه حتی اروپای غربی و سواحل شرقی ایالات متحده مبدل شده است و بایدن این واقعیت را از نظر دور نخواهد داشت.