ارزیابی یک اقتصاددان: «اوضاع مالی ایران روز به روز بدتر می شود و فاجعه بزرگ در راه است

یک اقتصاددان  ایرانی به نام حسین راغفر هشدار داد که اقتصاد ایران روز به روز بحرانی تر می شود و مسؤولان رژیم باید از توهم بیرون آیند که آن ها قادر هستند بر این ادعای خودشان بر مشکلات اقتصادی غلبه کنند

این اقتصاددان و تحلیلگر اقتصادی  در گفتگو با روزنامه انتخاب در باره وضعیت اسفبار کنونی ایران هشدار داد : اگر یک تغییر اساسی در اقتصاد رخ ندهد، قطعاً در آینده نزدیک با شرایط بدتری مواجه خواهیم شد.

حسین راغفر  دربارۀ نامگذاری سال ١۴٠٠ از سوی خامنه ای گفته است:  “سال گذشته بدترین سال اقتصادی برای کشور بود و دلیل ناکامی‌های اقتصادی هم این است که اقلیتی برای منافع خود برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری می‌کنند.”

راغفر “شرایط کنونی کشور را حساس” خواند و گفت که اگر “اقدامات اساسی در زمینۀ تولید به نفع مردم” صورت نگیرد ادامه و تشدید “بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی” گریزناپذیر خواهند بود.

وی تاکید کرد که لازمۀ “اقدامات اساسی به سود تولید و مردم” در درجۀ اول یک “عزم سیاسی” و سپس دو اصطلاح مهم نظام‌های بانکی و مالیاتی است. به گفتۀ راغفر عمدۀ فساد در کشور ریشه “در تخصیص منابع و ارز” دارد و “بزرگترین مانع تولید در کشور تأمین مالی است.” به گفتۀ راغفر بنگاه‌های اقتصادی کشور پول ندارند، زیرا، بانک‌های کشور “در خدمت واردکنندگان هستند نه تولیدکنندگان”.

راغفر هشدار داد که  “نظام مالیاتی کشور نیز در خدمت منافع قدرت و ثروت است. یعنی کسانی که باید مالیات بپردازند” که نه فقط نمی پردازند، بلکه به گفتۀ راغفر “پاداش هم دریافت می‌کنند.”

وی گفت : “تا زمانی که اصلاحات جدی در نظام مالیاتی و بانکی صورت نگیرد” موانع تولید رفع نمی‌شود و مشکلات “اشتغال، بیکاری و تورم” به قوت خود باقی می‌مانند.

راغفر افزود:   که “بخش زیادی از ارز کشور خرج واردات کالایی‌های می‌شود که در داخل امکان تولید دارند” و از جمله پی‌ آمدهای این روند تضعیف پیوسته پول ملی بوده است که “اولین کار دولت بعدی باید رساندن دلار به ده هزار تومان” و کمتر از آن باشد.

وی گفته است : فعال شدن تولید نیازمند سرازیر شدن “منابع و اعتبارات بانکی به سمت تولید” است و “بانک‌هایی که برای تحقق این مهم همراهی نمی‌کنند باید جریمه شوند.”

راغفر در ادامه افزوده است :  «شرایط اقتصادی در سال جدید بستگی به آن دارد که دولت آینده چه رویکرد و نگاهی نسبت به مسائل اقتصادی و سیاسی داشته باشد. چون عملاً این دولت زمان و فرصت زیادی برای اجرای کاری در سطح ملی ندارد؛ بنابراین در این میان نقش دولت آینده بسیار مهم است که آیا اساساً رأی مردم را دارد یا نه؟ مضاف بر این‌که دارای تجارب کافی و کارنامه موفق در عرصه مدیریتی و اجرایی هستند یا نه؟»

وی  با اشاره به انتخابات ۱۴۰۰ گفته که «اراده‌ای برای تغییر جهت‌گیری و ریل‌گذاریها نمی‌بینم مگر اجبار و ضرورتی شکل بگیرد و باعث به انجام حرکت متفاوتی شود. البته این مسأله نیز نیازمند وجود یک رئیس جمهوری است که عزم جدی برای تغییر مسیر داشته باشد و در چنین وضعیتی است که راه‌حل‌ها خیلی روشن و شفاف خواهند بود.»

این تحلیلگر سیاسی همچنین تأکید کرده که «باید مسئولان هر نوع آمادگی را برای حل مشکلات اقتصادی کشور داشته باشند؛ الان نیز دولت در خدمت جیب همین است و اگر این مسیر و روند تغییر نکند، وضعیت ایران در آینده بدتر خواهد شد.»

خامنه ای دوازده سال است، که  سال‌ها را در حمایت از تولید و اقتصاد نامگذاری می‌کند. او به همین منوال سال جدید را سال “تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی ها” خواند. حسین سلامی، فرماندۀ سپاه پاسداران، نیزدر همین زمینه  مدعی شد که مخاطب اصلی پیام نوروزی رهبری سپاه بوده وی در این پیام از سپاه خواسته است که اوضاع اقتصادی کشور را سروسامان داده و ادارۀ آن را در دست بگیرد.

حسین سلامی گفته است که برای این منظور ستاد ویژه ای مرکب از فرماندهان نظامی، اطلاعاتی و قرارگاه‌های اقتصادی سپاه و سازمان بسیج تشکیل شده است.