استیو هانکه استاد اقتصاد دانشگاه جان هاپکینز اظهار نظر های جالبی کرده و مشکلات و بحران ارزی ایران را در وهله نخست در نتیجه عدم شایستگی و سوءمدیریت مسئولان و خارج شدن بخش خصوصی از گردونه اقتصاد ایران به شمار آورده و بر این عقیده است که وضع موجود ایران انسان را به یاد اتحاد جماهیر شوروی سابق می اندازد.
از این استاد اقتصاد سوال میشود: متلاطم شدن بازار ارز کار را به کجا خواهد کشاند؟ آیا شما پیش بینی چنین وضعی را کرده بودید؟ استیو هانکه پاسخ می دهد که: من یقین داشتم که در بازار تبادل ارز ایران بحرانی پیش خواهد آمد. بحرانی که سخت و دراماتیک خواهد بود. در ایران واحد پولی بسیار آسیب پذیر و بنیه مالی کشور بسیار ضعیف است. آخرین باری که ریال سقوط کرد طی هفته گذشته بود و همین اتفاق در سپتامبر سال ۲۰۱۲ هم افتاد.
از این استاد سوال میشود: در حالیکه ایجاد کسب و کارهای جدید در ایران با موانع بسیار دولتی روبروست تاثیر این موانع را در لطمه زدن به پیشرفت اقتصادی ایران چگونه میبینید؟ او میگوید: محدودیت هایی که برای کارآفرینی و ایجاد شرکت های خصوصی در ایران وجود دارد عجیب و غریب است. ایران از نظر توسعه کارآفرینی خصوصی از بدترین ها در جهان است و از این بابت در رده صد و پنجاهم در میان ۱۵۹ کشور جهان قرار دارد.
در پاسخ به این پرسش که آیا بانک مرکزی ایران قادر خواهد بود این وضعیت را تغییر دهد و از شدت بحران در ایران بکاهد؟ وی پاسخ می دهد: ایران هرگز قادر نخواهد بود این بحران و نابسامانی را تغییر دهد. به ویژه بانک مرکزی ایران قادر به چنین کاری نیست مگر نظام مالی فعلی و نرخ مبادله ارز تغییر کند. بهترین کار این است که هیئتی تشکیل شود. همانطور که در بلغارستان در سال ۱۹۹۷ تشکیل شد و توانست جلوی بحران مالی در آن کشور را بگیرد ایران هم باید دست به چنین کاری بزند.
آقای استیو اگه واقعا اقدام جدی برای اقتصاد در ایران صورت بگیره دزدها چیکار کنن بیکار میشن ؟! اول فکری برا دزد ها کنین