نشست امروز در وین به هدف بحث درباره برجام، که با شرکت پنج کشور و بدون حضور رسمی نماینده ایالات متحده برگزار می شود، در اورشلیم به دقت رصد می گردد و تلاش به عمل میاورد نتایج احتمالی آن را مورد ارزیابی قرار دهد.
نگرانی اسرائیل از این واقعیت سرچشمه می گیرد که در نشست امروز، روسیه و چین جانب حکومت ایران را می گیرند و کشورهای اروپایی، و در راس آن ها بریتانیا، فرانسه و آلمان می کوشند به نحوی با رژیم ایران کنار آیند و در خارج از تالار مذاکرات، نمایندگان ایالات متحده هستند که تصور می رود حتی پیش از آغاز این گفتگوهای مقدماتی، موضع خود نسبت به رژیم ایران را نرم ساخته و حاضر به دادن امتیازاتی به آن حکومت می باشند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز آدینه گذشته (پنج روز پیش) در تماس تلفنی با گبی اشکنازی وزیر خارجه اسرائیل به او اطلاع داده بود که رهسپار وین می شود و تلاش خواهد کرد به هر شیوه ممکن با نمایندگان رژیم ایران تماس بگیرد و با آن حکومت به تفاهم برسد.
اسرائیل بر این باور است که هرگونه کوتاه آمدن در برابر رژیم ایران موجب گستاخی بیشتر آن حکومت خواهد گردید و عملا ادامه برنامه های اتمی و موشکی را شتاب خواهد بخشید. ولی دولت پرزیدنت بایدن بر این باور است که اگر امتیازات مالی به رژیم ایران بدهد، آن را به سازش و همکاری خواهد کشاند. مقامات اسرائیلی این ارزیابی را رد می کنند و آن را ساده اندیشی می انگارند.
تحلیلگران اسرائیلی بر این واقعیت انگشت گذاشتند که از هم اکنون دولت پرزیدنت بایدن موضع خود را در برابر رژیم ایران نرمتر ساخته – و این، پیش از آن است که گفتگوهای اولیه با ایران آغاز شده باشد.
رابرت مالی سرپرست امور ایران در وزارت خارجه آمریکا که با همین هدف به وین رفته است، در آخرین اظهاراتش فاش ساخت که امکانات انجام اقدامات گام به گام مورد بررسی قرار گرفته است.
این سیاست به مفهوم آن است که ایالات متحده در برابر هر گامی که رژیم ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی خود انجام دهد، به دریافت امتیازات مالی از آمریکا نائل خواهد شد و بخشی از تحریم ها باطل خواهد گردید – و این در حالی که شخص پرزیدنت بایدن و دستیاران او در هفته پیش قاطعانه گفته بودند که ابتدا رژیم ایران باید به همه تعهدات برجامی خود باز گردد و آنگاه، ایالات متحده پس از یک مرحله راستی آزمایی، به لغو برخی تحریم ها علیه رژیم ایران خواهد پرداخت.
حکومت ایران نیز متقابلا گفته بود که اول ایالات متحده باید همه تحریم ها را برچیند و تنها پس از آن است که رژیم ایران به تعهدات برجامی خود باز خواهد گشت.
عباس عراقچی معاون وزارت خارجه که از جانب رژیم ایران در مذاکرات وین شرکت دارد، پیش از پرواز به اتریش گفته بود که رژیم ایران حاضر به گفتگوی مستقیم با ایالات متحده نیست و سیاست گام به گام را نیز رد می کند و خواهان لغو همه تحریم های آمریکایی می باشد.
پیشتر گفته شده بود که دولت پرزیدنت بایدن، مذاکرات برجامی را در راس اولویت های دولت خود نمی داند، ولی در اسرائیل این تصور وجود دارد که ایالات متحده در این زمینه شتاب زده عمل می کند و احتمال دارد که می خواهد هرچه زودتر، و پیش از آن که دوره ریاست جمهوری روحانی پایان گیرد، به توافق دست یابد.
همچنین مجلس شورای اسلامی دو ماه دیگر وقت داده که همه تحریم های آمریکایی برداشته شود و دولت پرزیدنت بایدن این هشدار را جدی می گیرد.