اسرائیل، با همکاری یونان وقبرس، گاز طبیعی به اروپا صادر خواهد کرد. دولت ستیزجوی ترکیه متحمل زیان می شود

به احتمال قوی، اسرائیل نخستین کشور حوزه دریای مدیترانه است که استخراج گاز از اعماق دریا را آغاز کرده است

نخست وزیر اسرائیل امروز رهسپار آتن شد تا قراردادی را برای احداث شاه لوله به هدف صادرات گاز طبیعی به کشورهای اروپایی، قرارداد نهایی را امضا کند. قبرس نیز شریک اسرائیل در انجام این برنامه خواهد بود و امضای قرارداد بین سه کشور، نخستین گام در راه فروش گاز طبیعی است که اسرائیل از عمق آب های دریای مدیترانه استخراج می کند.

بنیامین نتانیاهو پیش از پرواز به آتن گفت که با امضای این قرارداد و اجرای صادرات گاز به اروپا، اسرائیل می تواند هر سال ده ها میلیارد دلار درآمد جدید داشته باشد. نخست وزیر گفت که از این درآمد، در راه افزایش رفاه زندگی سالخوردگان و ارائه خدمات بیشتر به شهروندان استفاده خواهد شد.

در گزارش های پیشین آمده بود که گاز طبیعی اسرائیل، به اردن و مصر نیز صادر خواهد شد. آن ها یگانه کشورهای عرب هستند که با اسرائیل پیمان صلح امضا کرده اند و فروش گاز طبیعی اسرائیل به آن ها می تواند پایه های صلح و همکاری بین سه کشور را مستحکم تر کند.

به احتمال قوی، اسرائیل نخستین کشور حوزه دریای مدیترانه است که استخراج گاز از اعماق دریا را آغاز کرده است.

در حوزه خلیج فارس، قطر نخستین کشور در استخراج گاز از زیر آب های دریا بود. ولی ایران، به علت تحریم های بین المللی، به مدت سالیان دراز نتوانست از بخش آب ها متعلق به خود، گاز طبیعی استخراج کند و متحمل زیان مالی سنگینی گردید.

نخست وزیر اسرائیل در حاشیه امضای توافق همکاری در صادرات گاز، دیدارهای جداگانه ای نیز با روسای جمهوری قبرس و یونان، و همچنین با نخست وزیر یونان خواهد داشت.

همزمان، وزیر انرژی اسرائیل، دکتر یوال آشتاینیتش خبر داد که صادرات گاز از اسرائیل به اردن آغاز شده است و به زودی صادرات گار به مصر نیز عملی خواهد گردید.

اسرائیل در گذشته فاقد هرگونه منابع طبیعی از قبیل نفت و مس و فلزات دیگر بوده است. ولی استخراج گاز از اعماق دریا که اسرائیل یکی از پیشگامان آن است، در بهبود وضع اقتصادی اسرائیل تاثیر زیاد خواهد داشت.

دولت ترکیه با آن که مرتبا از حماس و ستیزجویی فلسطینی علیه اسرائیل جانبداری می کند، خواستار شریک کردن آن کشور در احداث لوله گاز بود. ترکیه حتی ادعا کرد که لوله گاز که قرار است اسرائیل با کمک یونان و قبرس برپا سازد، از حریم آب های اقتصادی ترکیه در دریای مدیترانه می گذرد. ترکیه اعلام داشت که در این زمینه حاضر است با اسرائیل همکاری بازرگانی داشته باشد.

ولی تصور می رود که اسرائیل همکاری با قبرس و یونان را بر وابستگی به ترکیه برتر می داند و بدین سان، ترکیه که پیش از بروی کار آمدن دولت اسلامگرای اردوغان، همکاری های اقتصادی و بازرگانی گسترده ای با اسرائیل داشت، اکنون این فرصت را از دست می دهد.