اسرائیل، عربستان سعودی و چندین کشور دیگر، از سیاست های بایدن نگرانند. روحانی بسیار خرسند است

اسرائیل، کشورهای عرب و همچنین حکومت اسلامی ایران در انتظار آغاز ریاست جمهوری جو بایدن هستند تا ببینند که او چه سیاست هایی را در قبال کشورهای منطقه در پیش می گیرد. در همان حال که جناح موسوم به میانه رو در حکومت اسلامی ایران نسبت به این رویداد بسیار خوشحال است و حسن روحانی در آخرین نطق خود گفت که فرصت تازه ای به وجود می آید که باید از آن استفاده کرد، جناح تندرو حکومت نگران است که مبادا دولت بایدن راه مدارا با جناحی از حکومت ایران را در پیش گیرد که موجب تقویت آن شود و تندروها در موقعیت ضعیف تری قرار گیرند.

حسن روحانی نیز در سخنان امروز خود (سه شنبه) هشدار داده گفت که او اجازه نخواهد داد که افرادی موفق شوند رسیدن به توافق را خنثی کنند و این فرصتی را به وجود آمده از میان بردارند.

دولت اسرائیل و عربستان سعودی و امیرنشین های عرب نیز دولت آینده رئیس جمهوری برگزیده را با نگرانی دنبال می کنند، زیرا ممکن است بایدن سیاست چندان دوستانه ای نسبت به آنان در پیش نگیرد.

آقای منشه امیر در یک مصاحبه تلویزیونی که شب گذشته از لوس آنجلس پخش شد، به تشریح این نگرانی ها پرداخت و از جمله گفت که بایدن در مورد عربستان سعودی، برخوردی سرد و انتقاد آمیز دارد و با فروش جنگنده های اف ۳۵ به امارات عربی متحده چندان نظر خوشی ندارد و در مورد اسرائیل نیز از سیاست های بسیار دوستانه پرزیدنت ترامپ به دور است.

رئیس جمهوری کنونی که ماه آینده دوران او به پایان می رسد، دوستانه ترین سیاست ها را نسبت به اسرائیل در پیش گرفته بود. او سفارتخانه آمریکا را از تل آویو به اورشلیم منتقل ساخت، حق حاکمیت اسرائیل بر بلندی های گولان را به رسمیت شناخت، طرح صلح با فلسطینیان را عرضه کرد و هنگامی که با بی اعتنایی آنان روبرو شد، به جهت دیگری روی آورد و آن، پیشبرد صلح بین کشورهای عرب و اسلامی با اسرائیل بود.

پرزیدنت ترامپ به درستی تشخیص داده بود که برطرف ساختن ستیز اعراب و مسلمانان نسبت به اسرائیل، می توان ایجاد فشار حداکثری بر حکومت ایران را گام دیگری به پیش برد و در ماه های اخیر تلاش مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا متمرکز به آن بود که یک جبهه متحد منطقه ای علیه رژیم ایران به وجود آورد.

با توجه به آن که جو بایدن صریحا گفته است که هدف او بازگشت به برجام به هدف کشاندن رژیم ایران به میز مذاکره است، بعید می نماید که دولت آینده او به این برنامه ادامه دهد – زیرا انتظار رژیم ایران از بایدن، کاهش فشارها و حتی برداشتن کامل آن ها می باشد و نه آن که رئیس جمهوری آینده به روند پرزیدنت ترامپ ادامه دهد.

حسن روحانی در سخنان روز گذشته (دوشنبه) بدون آوردن نام بایدن و ریاست جمهوری او، اعلام داشت که فرصت تازه ای برای رژیم ایران به وجود آمده و تحریم ها عملا باطل شده و ایران خواهد توانست در سال مالی آینده که سه ماه دیگر آغاز می شود، روزانه دو و نیم میلیون بشکه نفت را به بازار جهانی صادر کند. تندروهای حکومت این ارزیابی را خیال پردازنه لقب داده و گفتند که چنین امیدی عملی نخواهد شد و بودجه سال ۱۴۰۰ با کسری بسیار بالایی روبرو خواهد گردید.