نخست وزیر اسرائیل که به دیدار رسمی از جمهوری لیتوانی ادامه می دهد، در یک سخنرانی از همکاری های آن کشور در رابطه با مناسبات اسرائیل با اتحادیه اروپا سپاسگزاری کرد و گفت این تلاش را بسیار سازنده و سودمند می داند.
بنیامین نتانیاهو که با همسرش رهسپار این سفر شده، امروز (آدینه) نیز به گفتگوهای خود با سران آن جمهوری ادامه می دهد.
جمهوریهای لتونی، لیتوانی و استونی در گذشته تحت تسلط اتحاد شوروی قرار داشتند و از هنگام فروپاشی آن حکومت استقلال خود را باز یافته اند و به اتحادیه اروپا پیوسته اند.
این اولین بار است که نخست وزیر اسرائیل از جمهوری لیتوانی دیدن می کند. شهر ویل نیوس Vilnius پایتخت لیتوانی از جانب یهودیان، “اورشلیم لیتوانی” نامیده می شود، زیرا تا پیش از جنگ جهانی دوم، این شهر یکی از مهمترین مراکز یهودی نشین در اروپا، پس از ورشو پایتخت لهستان بود. در شهر ویل نیوس فعالیت دینی و فرهنگی گسترده ای در کانونهای یهودی جریان داشت. ولی حکومت آلمان هیتلری، در جنگ جهانی دوم بخش اعظم یهودیان لیتوانی و دیگر جمهوری ها را به بازداشتگاه های مرگ فرستاد.
نخست وزیر اسرائیل در سفر به لیتوانی، با رهبران هر سه جمهوری دریای بالتیک دیدار می کند و با آن ها درباره همکاری های سیاسی و دیپلماتیک به تفصیل به رایزنی می نشیند.
آگاهان سیاسی می گویند که دولت اورشلیم از شیوه رفتاری اتحادیه اروپا نسبت به اسرائیل خشنود نیست و بر این باور است که اروپائیان، و به ویژه کشورهای غرب اروپا که داد و ستد گسترده ای با رژیم ایران و اعراب دارند، در رفتارهای جهانی خود، به اسرائیل اجحاف می کنند و این کشور را مورد تبعیض قرار می دهند.
آگاهان گفتند که اسرائیل از کشورهای بالتیک می خواهد که مدافع منافع این کشور در اتحادیه اروپا باشند.
نتانیاهو در ضیافت شامی که شب گذشته به افتخار او ترتیب داده شده بود، از اهمیت روابط با لیتوانی و همچنین لتونی و استونی سخن گفت و خواهان گسترش هرچه بیشتر آن شد.
نخست وزیر اسرائیل در این ضیافت به صراحت گفت که دولت اورشلیم انتظار دارد که سیاست متوازنی از جانب اتحادیه اروپا در برابر اسرائیل به وجود آید و کشورهای دریای بالتیک می توانند برای رسیدن به این هدف، نقش سازنده ای ایفا کنند.
آگاهان می گویند که نتانیاهو برای رسیدن به این هدف، روابط بسیار دوستانه ای نیز با رهبران یونان و قبرس برقرار کرده که آن ها نیز عضو اتحادیه اروپا هستند و می توانند از منافع اسرائیل در مرکر اتحادیه در بروکسل دفاع کنند.
روابط اسرائیل با مجارستان و لهستان و همچنین با جهوری چک و جمهوری اسلواکی نیز در سال های اخیر بهبود چشمگیری داشته است.