اسرائیل نگران است که فناوری پیشرفته نظامی این کشور، از طریق طالبان بدست رژیم ایران برسد

در بحبوحه هزج و مرج در افعانستان، مقامات امنیتی اسرائیل بسیار نگران هستند که شماری از جنگ افزارهای بسیار پیشرفته ساخت این کشور که به ارتش های ایالات متحده و چندین کشور  اروپایی فروخته شده و در جنگ بیست ساله افغانستان، در ابعاد گسترده مورد استفاده قرار گرفته، اکنون به دست طالبان برسد و از آن‌جا به حکومت اسلامی ایران انتقال یابد و بدین ترتیب، تکنولوژی نظامی اسرائیل مورد تهدید قرار گیرد.

مقامات رسمی اسرائیل در این باره کاملا سکوت کرده‌اند و می کوشند درباره آن سخنی نگویند. ولی گزارش هایی که در رسانه های اسرائیلی انتشار یافته، فاش می سازد که انواع جنگ افزارهای پیشرفته اسرائیلی در طول دو دهه اخیر، توسط ارتش‌های ایالات متحده، بریتانیا و حتی استرالیا و کشورهای دیگری که در جنگ افغانستان، زیر نام “ارتش ائتلاف” شرکت داشته‌اند خریداری گردیده و در طول سالیان گذشته، در ابعاد گسترده مورد استفاده قرار گرفته است.

ارتش آمریکا در هفته ای که گذشت فاش ساخت که انواع جنگ افزارهای سنگین و حتی هواپیماهای جنگنده و پهپادهای نظامی متعلق به ارتش ائتلاف در افغانستان باقی مانده و این خطر وجود دارد که طالبان آن را مصادره کند.

با آن که طالبان فاقد افراد تعلیم دیده ای هستند که بتوانند این جنگ افرارها را به کار اندازند، ولی در طول زمان ممکن است از کارشناسان روسی و چینی و حتی رژیم ایران برای رسیدن به این هدف یاری بگیرند.

جنگ افزارهایی که صنایع نظامی اسرائیل در این دو دهه به ارتش های ائتلاف فروخته‌اند، شامل انواع پهپادها، موشک‌های کوتاه برد، نفربرهای ضد مین، خمپاره های ضد تانک و غیره بوده که بخش عمده ای از تکنولوژی آن‌ها، نوآوری مهندسین اسرائیلی است که اگر به دست دشمن برسد، زیان امنیتی به دنبال خواهد داشت.

نگرانی عمده اسرائیل در زمینه پهپادهایی است که به غرب فروخته شده و در افغانستان مورد استفاده قرار گرفته است.

اسرایئل در زمینه ساخت پهپاد، ممکن است پیشرفته ترین کشور در جهان، و یا دست کم یکی از پیشرفته‌ترین‌ها باشد، زیرا فناوری به کار رفته در این پهپادها، در بسیاری موارد منحصر بفرد است و جنبه کاملا محرمانه دارد.

اسرائیل دارای چند مرکز بزرگ طراحی و تولید جنگ افزار است که عمده ترین آن ها صنایع نظامی موسوم به “رافائل” است که قدیمی ترین کارخانه اسلحه سازی اسرائیل محسوب می شود و پیشتر به ارتش تعلق داشته و اکنون سالیان دراز است به طور مستقل عمل می کند و محصولات خود را به ده‌ها کشور جهان می‌فروشد.

صنایع هواپیمایی اسرائیل، مرکز دیگر ساخت پهپادها و جنگ افرازهای هوایی می باشد. بسیاری از پهپادهای اسرائیلی در این مرکز طراحی و ساخته شده است. صنایع هوایی اسرائیل کار خود را با خدمات رسانی به هواپیماهای مسافربری شرکت‌های بین‌المللی آغاز کرد و به تدریج به یکی از مراکز پیشرفته تولید انواع تجهیزات و وسایل هوایی مبدل گردید.

شرکت الکترونی “اِلبیت” که از شهرت جهانی برخوردار است، طراح و سازنده انواع دستگاه های الکترونی برای نصب در هواپیماها، پهپادها و جنگ افزارهای الکترونی دیگر می باشد.

این سه نهاد، سالیانه چندین میلیارد دلار تولیدات خود را به کشورهای دیگر، و به ویژه ممالک غربی می‌فروشند. ولی حتی چین و هند و روسیه در شمار خریداران پهپپادهای اسرائیلی بوده‌اند.

پهپادهای طراحی و تولید شده در اسرائیل، از نظر نوع و کاربرد بسیار متنوع است. برخی از این پهپادها در ماموریت های شناسایی و گردآوری اطلاعات به کار می روند و قادر هستند ساعت‌ها در هوا بمانند و اطلاعات دقیقی از صحنه عملیات جنگی و آرایش نظامی دشمن به دست آورند.

برخی دیگر از پهپادها ماموریت تهاجمی دارند و قادر به حمل بمب و موشک می باشند و می توانند هدف تعیین شده را دقیقا شناسایی کنند و آن را نابود سازند.

همچنین صنایع نظامی اسرائیل انواع موشک های کوتاه برد و خمپاره های ضد تانک و نفربرهایی ساخته‌اند که در برابر انفجار مین مقاومت می‌کنند.
اکنون بیم آن می روزد که برخی از این سلاح ها و به ویژه پهپادها به ایران برسد و در اختیار حکومت اسلامی قرار گیرد.

رژیم ایران در سال‌های اخیر برای طراحی و تولید پهپاد هزینه زیادی متقبل شده و در این راه پیشرفت‌های شایانی نیز داشته است. ترکیه نیز یکی از کشورهای موفق در تولید پهپاد می باشد. ولی فناوری اسرائیلی همچنان در صحنه جهانی پیشرفته ترین محسوب می شود و معلوم نیست سرنوشت جنگ افزارهایی که در افغانستان به جا گذاشته شده چه خواهد شد و تا چه حد به دست طالبان و دشمنان اسرائیل و یا کشورهای عربی خواهد افتاد.