وزیر دفاع اسرائیل، بنی گانتز، در ساعات شامگاه امروز (دوشنبه) یک بار دیگر به حکومت اسلامی ایران هشدار داد که حملات پهپادی به یک کشتی بازرگانی در آب های دریای عمان که به کشته شدن دو تن از خدمه انجامید، بی پاسخ نخواهد ماند.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، نیز در سخنان هشدار دهنده خود گفت که “اسرائیل حق خود میداند که در برابر این تعرض به اقدامات دفاعی لازم دست بزند.”
هر دو شخصیت سیاسی اسرائیل، به ماهیت واکنش احتمالی اسرائیل اشارهای نکردند. ولی تحلیلگر رادیو پیام اسرائیل ارزیابی کرده بود که در مرحله کنونی، اسرائیل به اقدام مسلحانه علیه رژیم ایران دست نخواهد زد – بلکه بیشترین تلاش این کشور برای در تنگنا گذاشتن رژیم ایران، در مسیر دیپلماتیک خواهد بود.
بیشتر بخوانید: گزارش تحلیلی؛ آیا اسرائیل حکومت اسلامی ایران را مورد حمله نظامی قرار خواهد داد؟
این ارزیابی، امشب (دوشنبه) از جانب آیگدور لیبرمن وزیر دارایی و رهبر حزب راستگرای “ییسرائل بیتینو” مورد تائید قرار گرفت. لیبرمن که در گذشته وزیر دفاع نیز بوده، در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که در حال حاضر اسرائیل باید به مسیر دیپلماسی ادامه دهد و کشورهای جهان را بیش از پیش متوجه سازد که با چه رژیم تجاوزگری روبرو هستند.
خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه حکومت ایران، امروز هشدار داده بود که هرگونه عمل انتقام جویانه اسرائیل با واکنش کوبنده رژیم ایران روبرو خواهد گردید. این سخنگو، همچنین اتهامات درباره مسئولیت حمله به کشتی بازرگانی را “نادرست” خوانده و متقابلا اسرائیل را به انتشار اتهامات “دروغین” متهم ساخته بود.
بیشتر بخوانید: اسرائیل تلاش میکند که شورای امنیت، تروریسم دریایی رژیم ایران را محکوم کند
در همین حال، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر پیشین به حملات زهرآگین خود علیه دولت جدید که حدود پنج هفته از آغاز کار آن میگذرد، ادامه داد و نفتالی بنت و وزیران او را به بزدلی متهم ساخت و ادعا کرد که آنها استقلال عمل اسرائیل را به حراج گذاشته و خواهان اجازه گرفتن از دولت پرزیدنت بایدن هستند.
نتانیاهو حتی دولت کنونی را متهم ساخت که اطلاعات بسیار حساسی را در مورد واکنشهای احتمالی اسرائیل علیه رژیم ایران در اختیار دولت پرزیدنت بایدن قرار میدهد که ممکن است به دست دشمن برسد.
این یکی از شدیدترین اتهاماتی است که نتانیاهو به دولت رقیب خود وارد میسازد و عملا متهم ساختن دولت پرزیدنت بایدن به “خیانت اطلاعاتی” نسبت به اسرائیل میباشد.
در مقابل، آویگدور لیبرمن، وزیر دارایی اسرائیل، عملکرد دولت پیشین نتانیاهو در قبال رژیم ایران را مورد انتقاد قرار داد و این اتهام را مطرح ساخت که نتانیاهو با اظهارات علنی خود علیه رژیم ایران، به قدرت دیپلماسی کشور آسیب رسانده است. لیبرمن گفت که “اسرائیل باید درباره نقشهها و نیتهای خود، راه سکوت در پیش گیرد تا اطلاعاتی به دست دشمن نرسد.”
نتانیاهو دولت جدید را متهم ساخت که در همه زمینهها با شکست روبرو شده و به ویژه علیه حکومت ایران، سیاست بزدلانهای را در پیش گرفته است.
آویگدور لیبرمن در واکنش به این اتهامات گفت که “دولت جدید، ترجیح میدهد از علنی گویی دوری جوید و اقدامات خود را در سکوت انجام دهد.”
او شخص نتانیاهو را به زیادهگویی درباره ایران متهم ساخت.
بنی گانتز در سخنان امشب خود در پارلمان گفت: «هدف قرار دادن یک کشتی بازرگانی که بخشی از مالکیت آن در اختیار یک شهروند اسرائیلی است، موضوعی است که تنها به اسرائیل مربوط نمیشود، بلکه یک موضوع بین المللی است و همه کشورها باید برای مهار کردن خوی تعرض گرایانه رزیم ایران، دست به کار شوند.»
وزیر دارایی اسرائیل، آویگدور لیبرمن نیز پیش از این، عین این سخنان را بیان داشته و گفته بود که دریای عرب، دریای عمان و خلیج فارس همه آبراههای بینالمللی هستند که بخش چشمگیری از حمل و نقل دریایی جهان، از آن مسیر صورت میگیرد و از این رو تامین امنیت منطقه، امری است که به همه جهانیان ارتباط دارد.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، در کنست گفت که “حمله به کشتی «مرسر استریت»، به خطر انداختن منافع اسرائیل به صورت مستقیم بوده و واکنش اسرائیل نسبت به آن در راه است.”
بیشتر بخوانید: بنی گانتز: «اسرائیل هر زمان و هرطور که بخواهد به حمله ایران پاسخ میدهد»
او افزود: «تعرض حکومت ایران، تهدیدی نیست که به آینده مربوط می شود، بلکه یک تهدید فوری و ملموس است که باید آن را از میان برداشت.»
گانتز گفت که “اسرائیل با هر عاملی که بخواهد منافع این کشور را به خطر اندازد، تسویه حساب خواهد کرد.”
اسرائیل در مرحله کنونی قصد دارد بیشترین بهره برداری دیپلماتیک را از این تعرض رژیم ایران به دست آورد و تنها پس از دستییابی به اهداف سیاسی است، که ممکن است تصمیم به واکنش تعرضی بگیرد. ولی این ارزیابی نیز به مفهوم اقدام جنگی نیست، بلکه راههای دیگری برای وارد آوردن ضربه کاری به رژیم ایران وجود دارد.