نخستین سفینۀ فضاپیمای اسرائیلی که قرار است در سطح کره ماه فرود آید، تا ساعاتی دیگر توسط یک موشک آمریکایی به فضا پرتاب خواهد شد و انتظار می رود که حدود شش هفته دیگر در کره ماه به خاک نشیند و به ارسال تصاویر و اطلاعات بپردازد.
بدین سان، اسرائیل چهارمین کشور جهان خواهد بود که سفینه ای را به روی کره ماه فرود می آورد. ایالات متحده در این راه پیشگام بوده و روسیه و چین نیز در سال های اخیر به آن کشور پیوسته اند.
خصوصیت بزرگ سفینۀ فضایی اسرائیلی در سبک بودن آن است که در عالم تکنولوژی به نظیر می باشد. این ماهواره، تنها ۶۰۰ کیلوگرم وزن دارد و این در حالی که ماهواره ای آمریکایی و روسی و چینی، هریک چندین تن وزن داشته است.
سفینۀ اسرائیلی که بژرِشیت نام گرفته و به مفهوم “سرآغاز” است، حدود هفت هفته دیگر به دور کره ماه می رسد و قرار است روی سطح آن فرود آید و ارسال اطلاعات را آغاز کند. یکی از ماموریت های این ماهواره، بررسی این پرسش است که آیا در کره ماه آب وجود دارد؟
واژۀ برشیت Bereshit که بر این ماهواره گذاشته شده، نخستین واژه در کتاب تورات یهودیان است که به زبان فارسی “آفرینش” ترجمه شده است. مفهوم اصلی این واژه “سرآغاز” است که به مفهوم برداشتن نخستین گام ها از جانب اسرائیل برای شناخت فضای خارجی، به هدف های علمی می باشد.
اسرائیل در صنعت ساخت ماهواره های سبک وزن، در مقام اول بین المللی قرار دارد و امیدوار است که به این ترتیب به چندین کشور دیگر جهان ماهواره ها را بر اساس نیازهای آنان بفروشد.
تولید ماهواره و تامین هزینه پرداخت آن، توسط یک کمپانی خصوصی اسرائیل به عمل می آید و اکنون چندین ماه است که مقامات این ماموریت بزرگ علمی و تکنولوژی طرح ریزی می شود.
تلاش بسیار به عمل آمده که سفینۀ فضایی اسرائیلی با کمترین هزینه ساخته شود. در این راستا، پرتاب ماهواره نیز توسط یک موشک آمریکایی صورت می گیرد که همزمان چند ماهواره دیگر را نیز در مدار دور کره زمین قرار می دهد.
اسرائیل خود دارای موشک های قوی می باشد که قادر به پرتاب ماهواره نیز هست. ولی پرتاب این ماهواره از آمریکا، هزینه کمتری در بر دارد.
اسرائیل در گذشته یک ماهواره مهم اطلاعاتی را با موشک خود به فضا پرتاب کرد. ولی از آن جا که ماهواره کنونی برای هدف های غیرنظامی می باشد، می توان پرتاب آن را به یک موشک آمریکایی سپرد.
این نخستین باری نیست که اسرائیل ماهواره به فضا می فرستد. در گذشته چندین بار ماهواره هایی توسط اسرائیل به فضا پرتاب شده که برخی از آن ها به هدف گردآوری اطلاعات نظامی و امنیتی بوده است. ماهواره اطلاعاتی “عاموس” با موشک اسرائیلی به فضای خارجی پرتاب شد.
اسرائیل دارای موشکهای دور پروازی نیز می باشد که قادر است چنین ماموریتی را انجام دهد. ولی این بار، پرتاب سفینه فضایی به یک کمپانی آمریکایی سپرده شد که یک ماهواره مخابراتی را نیز برای فیلیپین در مدار دور کره زمین قرار می دهد.
قرار گرفتن اسرائیل در کنار کشورهای بزرگ و قدرتمندی چون ایالات متحده و روسیه و چین، در زمینه فرستادن سفینه فضایی، یک افتخار بزرگ به شمار می آید که در یک کشور دموکرات به دست آمده که رهبران آن، وظیفه نخستین خود را خدمت به ملت می دانند و همیشه مصالح ملی را در راس اولویت های خود قرار می دهند.
با درود
امیدواریم روزی از نزدیک با پیشرفتهای علمی و تکنولوژیک اسرائیل آشنا شویم.