اشرف غنی با همراهانش در ابوظبی به‌سر می‌برند

پس از چهار روز از فرار اشرف غنی و همراهانش از افغانستان، مشخص شد که او به  ابوظبی، پایتخت امارات عربی متحده گریخته است.

اشرف غنی، رییس‌جمهور پیشین افغانستان و متحد آمریکا، همراه با حمدالله محب، مشاور امنیت ملی خود و فضل محمود فضلی، رییس اداره امور حکومت پیشین، پس از آن‌که  طالبان وارد کابل شد، از افغانستان فرار کردند.

بر اساس گزارش‌ها، اشرف غنی با حدود پنجاه تن از همراهانش در یک پرواز چارتر به ازبکستان رفتند و پس از حضور دوساعته به ابوظبی پایتخت امارات سفر کردند.

اشرف غنی، امروز چهارشنبه (۲۷ مرداد) با انتشار یک پیام ویدیویی در صفحه فیس‌بوک خود گفت که “طالبان و همکاران داخلی و خارجی آنها گفته بودند تا زمانی که او در قدرت باشد، کشور روی صلح نخواهد دید.”

او افزود: «اگر در قدرت می‌ماندم، کابل کوچه به کوچه مثل سوریه و یمن ویران می‌شد.»

اشرف غنی پیش از سقوط کابل گفته بود: «هرکس می رود، برود، اما من کسی نیستم که بروم. همین [افغانستان] خانه‌ام است و همین‌جا هم دفن خواهم شد.»

امروز چهارشنبه، امارات متحده عربی با تائید حضور اشرف غنی در این کشور، اعلام کرد که “رئیس‌جمهوری گریخته از افغانستان را به‌دلایل انسان‌دوستانه پذیرفته است.”

شماری از شهروندان افغانستان، کارزاری را در شبکه‌های اجتماعی زیر عنوان “پلیس اینترپل باید اشرف غنی را بازداشت کند” به راه انداخته‌اند.

به گزارش طلوع نیوز، محراب‌الدین، شهروند مقیم کابل گفت: «اشرف غنی مردم را در یک حالت بی‌پناهی و بی‌سرنوشتی رها کرد و این‌که خلا قدرت بوجود بیاید نهایتأ جای تأسف است. نهایتأ جای بی‌غیرتی است.»

احمد باسط، شهروند دیگر کابل نیز افزود: «به این طور بی‌غیرتی و به این رقم شرمی و بی ننگی مردم را رها کرد.»

از سویی دیگر، امرالله صالح، معاون اول اشرف غنی، با انتشار پیامی، خود را پس از فرار غنی، بر اساس قانون اساسی، سرپرست ریاست جمهوری خواند. صالح تاکید کرده است که در داخل افغانستان حضور دارد و “به صورت قانونی و مشروع” سرپرست این مقام است.

اما در خارج از مرزها، «ظاهر اغبر»، سفیر پیشین دولت افغانستان در تاجیکستان، تصویر غنی را از سفارت آن کشور پایین کشید و از پلیس بین‌الملل، خواستار بازداشت اشرف غنی شد.

اغبر گفت: «پولی که برای کمک به مردم افغانستان فرستاده شده بود، آن را این زعیم فراری با شرکای مجرم خود انتقال دادند. امیدوار هستم که به محاکمه بین‌المللی کشانده شود.»

همزمان، دونالد ترمپ، رییس‌جمهور پیشین آمریکا، اشرف غنی را “سردسته کلاه برداران” نامید و گفت: «غنی تمام وقت خود را صرف غذا خوردن و همکلام شدن با سناتورهای ما کرد. سناتورها در جیب او بودند. این یکی از مشکلاتی بود که ما داشتیم. اما من هرگز از او خوشم نیامد. او با شیوه‌های مختلف [از مسئولیتش] فرار کرد.»

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گفت که “دیگر غنی فرد مهمی در افغانستان نیست و نمی‌خواهد دربارۀ او چیزی بگوید.”

شماری از حقوق‌دانان می‌گویند که بر اساس قوانین ملی و بین‌المللی، چون اتهام “غارت بیت المال” به اشرف غنی و همراهانش وارد شده است، کشورهای جهان باید برای تأمین عدالت همکاری کنند.

آرش شهیر پور، استاد دانشگاه و حقوق‌دان تصریح کرد: «کشور محل زندگی اشرف غنی احمدزی، هرجایی که هست، طبق نظام حقوق جزایی سازمان ملل، مسؤولیت دارد تا به پرونده اشرف غنی رسیدگی کند». به گفته این حقوقدان، “حداقل نتیجه  این کار، این خواهد بود که سرمایه‌های ربوده شده ملت افغانستان بازخواهد گشت.”