یک روز پس از نامه اعتراضی اعضای مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی ایران به حسن روحانی مبنی بر “غیرموجه و خطرآفرین” بودن واکسن روسی کرونا، محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که اولین پرواز برای واردات واکسن روسی هفته آینده انجام میشود.
وزیر راه و شهرسازی، در این باره گفت که مقدمات لازم برای انجام پروازهای انتقال واکسن کرونا از روسیه انجام شده و هیچ مشکلی در این زمینه نداریم.
این در حالی است که ۹۸ عضو مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی ایران نیز در نامهای به حسن روحانی نسبت به “نحوه انتخاب، تایید و خرید” واکسن روسی کرونا ابراز نگرانی کردند و آن را “غیرموجه و خطرآفرین” دانستند.
در نامه اعضای سازمان نظام پزشکی به رییس جمهوری اسلامی تاکید شده که واکسن روسی اسپوتنیک وی «تاییدیههای حداقلی جهانی را طی نکرده و اثربخشی و بیخطربودن آن در کشور تولیدکننده نیز با ابهام و اعتراض مواجه است».
خانم دکتر مینو محرز عضو ستاد مقابله با کرونا نیز در این باره گفته بود که این واکسن مورد تایید خود کشور روسیه و سازمان بهداشت جهانی و سایر کشورها نیست و او این واکسن را استفاده نخواهد کرد
همچنین حسینعلی شهریاری نماینده مجلس نیز آن را را رد کرده بود .
همزمان با این اقدام حکومت ایران، نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا نیز اعلام کرد که به زودی اولین محموله از خرید ۱۰ میلیون دُز واکسن روسی کرونا وارد کاراکس خواهد شد.
مقامهای حکومت ایران در پاسخ به مطالبه عمومی برای خرید و واردات واکسن کرونا، تاکنون انبوهی از اظهارات ضد و نقیض را از مشکل نقل و انتقال پول، نبود منابع مالی، فقدان امکانات نگهداری واکسن فایزر و مدرنا، خرید واکسن از کوواکس، ساخت واکسن در داخل، تولید مشترک واکسن کرونا با کوبا، خرید واکسن از چین و روسیه و هند را بیان کردهاند.
مقامات حکومت ایران از زمانی که علی خامنهای به صراحت دستور غیر کارشناسی خود را اعلام کرد و گفت که «خرید و واردات واکسن آمریکایی و انگلیسی ممنوع است»، عنوان کردند که تمرکز آنها بر تولید واکسن مشترک با کوبا و همچنین در داخل ایران است.
ظریف، در سفر به مسکو، بلافاصله سازمان و داروی وزارت بهداشت مجوز اضطراری استفاده از واکسن روسی کرونا به نام اسپوتنیک وی را صادر کرد. سپس کاظم جلالی سفیر حکومت نیز اعلام کرد که قرار خرید و واردات آن نیز امضا شده است.
اما علی فاطمی، نایب رییس انجمن داروسازان ایران، نیز گفت که نتایج فاز سوم واکسن فایزربایونتک و مدرنا تایید شده است اما درباره واکسنهایی که مقامهای دولت در صدد خرید آن از چین، هند، روسیه هستند، «هنوز اطلاع دقیقی در خصوص مطالعات بالینی آنها منتشر نشده و ما نمیدانیم که این واکسنها فاز سوم مطالعات را پشت سر گذاشتهاند یا نه».
او همچنین گفت که اطلاعاتی که از واکسن اسپوتنیک وی و واکسن دوم روسی کرونا موجود است، دادههای خود روسیه است و امکان بررسی مستقل و انتشار عمومی آنها هنوز فراهم نشده تا نهادهای علمی معتبر در جهان صحت و سقم آنها را تایید کنند و به همین دلیل متخصصان ایران و جهان هم در خصوص آنها تردید دارند.
دو مشتری عمده واکسن روسی که هنوز مورد تایید مقامات پزشکی بین المللی قرار نگرفته ونزوئلا و ایران هستند