اعتراف ظریف: «حاضر بودیم نازنین زاغری را در ازای دریافت چهارصد میلیون پوند بدهی بریتانیاف مبادله کنیم»

محمد جواد ظریف در سخنانی، باجیگیری جمهوری اسلامی ایران را در گرونگیری دو تابعیتی ها تائید کرده و گفت: حاضر بودیم نازنین زاغری را با طلب ۴۰۰میلیون پوندی از بریتانیا مبادله کنیم. وزارت خارجه بریتانیا در بیانیه‌ای گفته است: ما هرگز هیچ‌ پیشنهادی را مبنی بر پرداخت پول به ایران در ازای آزادی شهروندان بریتانیی که خودسرانه بازداشت شده‌اند نپذیرفته و نمی‌پذیریم.

گزارش روزنامه گاردین، در گزارشی نوشته که محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، گفت که بریتانیا به ما پیشنهاد داد در ازای مداخله او برای کمک به آزادی نازنین زاغری رتکلیف، شهروند ایرانی- بریتانیایی زندانی در ایران، که  پول مسدودشده ایران را آزاد کند.

وزارت خارجه بریتانیا با انتشار بیانیه‌ای گفت: حکومت ایران  باید بدون قید و شرط دو تابعیتی ها ی ایرانی – بریتانیایی را آزاد کند . بریتانیا مورد باج‌گیری قرار نخواهد گرفت و اظهارات وزیر امور خارجه “ظریف”به بی‌اعتباری بیشتر دولت ایران می‌انجامد.

به گزارش گاردین  ظریف افزود: این پیشنهاد ابتدا از سوی فیلیپ هموند، وزیر خارجه پیشین بریتانیا، ۳ سال پیش  قبل از ترک وزارت خارجه مطرح شده بود. این مبلغ ۴۰۰ میلیون پوند بدهی بریتانیا به ایران در پرونده خرید تانک‌های چیفتن است.

نازنین زاغری سه سال پیش  هنگام بازگشت به بریتانیا در فرودگاه بین‌المللی تهران بازداشت شد. دادگاه انقلاب تهران او را به اتهام به گفته آنان “توطئه برای تضعیف نظام” به پنج سال زندان محکوم کرد. زاغری هم‌اکنون در زندان اوین تهران دوران محکومیت خود را می‌گذراند.

ظریف گفت که در ازای پرداخت این بدهی، او آماده بود در دادگاه برای آزادی نازنین زاغری استدلال کند.البته این پیشنهاد زمانی که بوریس جانسون وزیر خارجه شد روی میز بود، اما بعد جانشین او جرمی هانت آن را رها کرد. چرا که معتقد بود این نوعی باج گیری است .و من  هم گفتم که این کار را من شروع نکردم. این کار را فیلیپ “هموند “شروع کرد.

ظریف با اشاره به اینکه آزاد کردن پول ایران به معنای باج‌گیری نبوده است، گفت: «من به عنوان وزیر امور خارجه موضعی در دادگاه در قبال مسائل شهروندان ایرانی ندارم».

ظریف گفت:حکومت ایران تابعیت دوگانه را به رسمیت نمی‌شناسد.من در مورد خارجی‌ها که به جاسوسی متهم شده‌اند، موضع دارم؛ وقتی می‌گویم مبادله‌ای وجود دارد. این به من در دادگاه جایگاه می‌دهد. راهی برای مداخله کردن».

ظریف در ادامه افزود:  ایران و ایالات متحده با وساطت سوئیس درباره مبادله زندانیان مذاکره کردند اما مذاکرات متوقف شده‌ است.

وی گفت: “پیشنهادی روی میز است. ما اسامی را از طریق سوئیس مبادله کردیم، بنابراین آماده‌ایم”.

وزیر خارجه ایران، گفت که در خصوص پرونده نازنین زاغری می‌توانست پیشنهاد مبادله را به دادگاه ایرانی ارائه دهد که منوط به تصمیم دادگاه است.

ظریف در حالی این سخنان را می گوید که حکومت ایران به هیچ کدام از زندانیان دو تابعیتی و فعالان سیاسی و مدنی اجازه وکالت اختیاری و دیدار خانوادگی نمی دهد و آنان از هر گونه امتیازی برای دفاع از خود در محکمه های ایران محرومند .

ظریف  در حاشیه نشست مجمع سازمان ملل به خبرنگاران گفت: «۴۰ سال است که بریتانیا ۴۰۰ میلیون پوند به ما بدهکار است. نازنین بر اساس تصمیم دادگاه در زندان است. بریتانیا قرار است بر اساس رای دادگاه پول را به ما پرداخت کند. حالا آن‌ها از ما می‌خواهند حکم دادگاه را نقض کنیم اما آن‌ها نمی‌خواهند رای دادگاه را اجرا کنند. طنز ماجرا را می‌بینید؟»

جمهوری اسلامی ایران با وخیم شدن روابط و افزایش تنشها با غرب، بازداشت دوتابعیتی‌ها و خارجی‌ها را افزایش داده است. این ماه، نیز دو شهروند بریتانیایی-‌استرالیایی و یک شهروند استرالیایی بازداشت شدند.