وزارت خارجه آمریکا فاش ساخت: رژیم ایران از ۴ دهه پیش از سلاحهای شیمیایی برای کشتار مردم استفاده میکرد
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده،با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که آمریکا اطلاعات و اسناد مربوط به کاربرد سلاحهای شیمیایی توسط ایران و تجارت با آن طی جنگ میان “لیبی – چاد” در سالهای ما بین ۱۹۷۸ و۱۹۸۷ را از حالت محرمانه خارج کرده است.
در این گزارش برخی از کشورهای عضو این کنوانسیون از جمله حکومت ایران به استفاده یا ارسال تسلیحات شیمیایی به مناطق درگیر جنگ و عدم پیروی به تعهدات خود در این کنوانسیون متهم شدهاند.
وزارت خارجه آمریکا در این گزارش تاکید کرده است که تا آخر دسامبر سال ۲۰۱۹ ، ۱۹۲ کشور عضو این کنوانسیون هستند و اسرائیل علیرغم امضا عضو کنوانسیون نشده و سه کشور مصر، کره شمالی و سودان جنوبی هم آن را امضا نکردهاند.
در ادامه نوشته است که چهار کشور عضو کنوانسیون، برمه، ایران، روسیه و سوریه علیرغم امضای این توافقنامه، مفاد آن را در مواردی نقض کردهاند.
وزارت خارجه آمریکا، در ادامه این گزارش تائید کرده است که ایران حداقل در سه مورد زیر کنوانسیون مزبور را نقض کرده است:نخست به دلیل انتقال تسلیحات شیمیایی به لیبی در طول جنگ این کشور با چاد در سالهای ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۷ دوم به دلیل مشخص نکردن ادوات و مواد شیمیایی که برای کنترل شورش در اختیار دارد و سوم آنکه به دلیل داشتن مراکز تولید تسلیحات شیمیایی و اعلام نکردن آن است.
اما بر اساس ارزیابی ایالات متحده، ایران در سال ۱۹۸۷ و در جریان جنگ لیبی با چاد تسلیحات شیمیایی به لیبی برده است. این واقعیت بعد از فروپاشی رژیم قذافی و کشف گلولههای توپ و بمبهایی که با خردل و گوگرد انباشته شده بود مشخص شد. منشا این تسلیحات بر اساس این گزارش رژیم ایران بوده است.
در این گزارش همچنین تاکید شده است که اعضای کنوانسیون باید تمامی ابزار شیمیایی کنترل شورش و فرمول ساخت آن را باید اعلام کنند اما ایران تاکنون چنین نکرده است.
همچنین تاکید شده است که ایران گلولههای توپخانهای و همچنین بمبهای هوایی پر شده از مواد شیمیایی در اختیار دارد. ایالات متحده ابراز نگرانی کرده است که ایران از این موارد برای اهداف ناسازگار با کنوانسیون منع تسلیحات شیمیایی استفاده کند.
وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده است که در هیچیک از این موارد ایران اقدامات خود را به بازرسان سازمان ملل گزارش نکرده است.
در بخش دیگری از این گزارش به تحقیقات دانشگاهی ایران در زمینه مواد شیمیایی مرتبط با اهداف نظامی اشاره کرده است.
این گزارش میگوید که از سال ۲۰۰۵ ، برخی مراکز تحت کنترل نهادهای نظامی ایران از جمله دانشگاه امام حسین و دانشگاه مالک اشتر، در مورد مواد شیمیایی خاص تحقیق کرده اند و این تحقیقات شامل طیف گسترده ای از ترکیبات است که دارای اثرات مختلف از جمله قدرت ناتوان کنندگی هستند و عنوان میکند که در مقالات منتشر شده ایرانی به کاربردهای احتمالی این مواد در تسلیحات نظامی اشاره شده است.