اقدام کمپانی چینی در لغو همکاری با رژیم ایران، با ابراز خوشنودی آمریکا روبرو شد

پس از آن که یک کمپانی نفتی چین از اجرای طرح  فاز ١١ پارس جنوبی کنار کشید، وزارت خارجه ایالات متحده از این اقدام استقبال کرد و اعلام داشت که کمپانی چینی،  برای حفظ دارایی های خود، بهترین کار را کرده است. دولت واشنگتن از مدتها پیش به همه کمپانی های بین المللی هشدار داده که همکاری اقتصادی و بازرگانی آن ها با رژیم ایران، موجب برقراری تحریم علیه آن ها از جانب آمریکا خواهد شد و زیان مالی سنگینی به آن ها وارد خواهد آورد.

مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به خروج چین از قرارداد توسعه فاز ١١ میدان گازی پارس جنوبی  به همراه صدها شرکت دیگر در توئیتی نوشت : تصمیم خردمندانه‌ای گرفتید .داد و ستد با ایران ارزش آن را ندارد که دارایی‌هایتان هدف تحریم‌های آمریکا قرار بگیرد.

در قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی که مرحله دوم آن بود . ساخت یک سکوی ۲۰ هزار تنی با چندین کمپرسور عظیم به ارزش ۲٫۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده بود تا جلوی افت تولید گاز در این فاز و چندین فاز دیگر را بگیرد.

بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، پیشتر  از خروج کامل شرکت ملی نفت چین از از طرح پنج‌میلیارد دلاری توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی خبر داد ه و گفته بود: می‌خواستیم برای طرح توسعه این فاز سرمایه خارجی جذب کنیم، ضمن اینکه سکوی فشارافزایی نیز برای ما مهم بوده‌است و پتروپارس قرار بود در کنار این شرکت‌ها کار یاد بگیرد.

زنگنه افزود :  شرکت فرانسوی “توتال”و “سی‌ان‌پی‌سی” چین، ۳ سال پیش  قراردادی ۴٫۸ میلیارد دلاری برای توسعه این فاز با ظرفیت تولید روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب امضا کردند، اما با خروج آمریکا از برجام، شرکت توتال از قرارداد کنار کشید و اکنون نیز  شرکت چینی کنار کشیده‌است.

بر اساس آمارهای رسمی شرکت ملی گاز، هم‌اکنون سه چهارم کل تولید گاز ایران از پارس جنوبی انجام می‌شود. کل تولید گاز ایران پارسال به ۷۱۱ میلیون متر مکعب در روز رسید که ۶۵۲ میلیون متر مکعب آن بعد شیرین‌سازی “گوگرد زدایی” به شبکه گاز تزریق شد و بخش دیگر آن یا در مشعلها سوزانده شده یا به میادین نفتی تزریق شده‌است.

تنها شرکت توتال فرانسه و دو شرکت غربی دیگر قادر به ساخت این سکوها هستند که ۱۰ برابر بزرگتر از سکوهای فعلی پارس جنوبی است.

در صورتی که سکوهای عظیم ۲۰ هزار تنی در پارس جنوبی نصب نشود، تولید این میدان بزرگ نفتی  به شدت سقوط خواهد کرد.

در مقایسه با ایران قطر که ۱۰ سالی زودتر از ایران توسعه بخش قطری پارس جنوبی را آغاز کرده، سال‌هاست که با کمک شرکت‌های غربی سکوهای عظیم ۲۰ هزار تنی را نصب کرده و تاکنون ۲٫۵ برابر ایران از پارس جنوبی برداشت داشته‌است.

دو سوم ذخایر گازی این میدان در بخش قطری آن است و سهم ایران نیز حدود ۱۴ تریلیون متر مکعب است.

ایران طی سال‌های گذشته چندین فاز جدید پارس جنوبی را راه‌اندازی کرد و تولید خود را تقریباً به تولید قطر نزدیک کرده‌است، اما قطر در نظر دارد تا چند سال آینده تولید گاز از این میدان را ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش دهد و طی ماه‌های گذشته چندین مناقصه موفق برای این پروژه برگزار کرده‌است.