رئیس جمهوری فرانسه در گفتوگوی تلفنی با حسن روحانی نسبت به “هرگونه مداخله خارجی در لبنان” در بحران سیاسی پس از انفجار بیروت هشدار داد. مکرون خواستار حمایت همه جریانها از دولت بعدی لبنان شد.
خبرگزاری فرانسه نوشت: امانوئل مکرون، در تماس تلفنی با روحانی، گفته است: ضرورت دارد پس از انفجار مهیب بیروت، همه قدرتها و احزاب از هرگونه دخالت خارجی، که موجب بحران سیاسی در این کشور شود، جلوگیری کنند.
مکرون، در ادامه گفته است که “همه جریانها در لبنان باید از دولت بعدی این کشور که بتواند شرایط اضطراری فعلی را مدیریت کند”، حمایت کنند.
انفجار مهیبی که ۹ روز پیش در انبار نیترات آمونیوم روی داد، بخشی از بندر و مرکز شهر بیروت را کاملا ویران کرد. در اثر این انفجار۱۷۱ تن کشته و چندین نفر مفقودالاثر شدند.
پس از این انجفار ، مردم خشمگین و عزادار لبنان و بیروت که به تازگی به علت شیوع ویروس کورونا تا حدودی اتش خشمشان فروکش کرده بود، دوباره شعلهور شد. مردم دولت فاسد و نمایندگان بیکفایت را مسئول اصلی این انفجار میدانند. و در ادامه این اعتراضات بود که دوشنبه گذشته دولت لبنان به ریاست نخستوزیر حسان دیاب استعفا کرد.
مکرون اولین رهبر سیاسی جهان بود که پس از انفجار عظیم به بیروت سفر کرد و نقش اصلی را در هماهنگی حمایتهای بینالمللی از لبنان برعهده گرفت.
او در اقدامات جهانی خود توانست ۲۵۰ میلیون یورو (۲۹۵ میلیون دلار) کمکهای اولیه برای لبنان جمعآوری کند .مکرون در سفر به لبنان وعده داد که در شروع ماه سپتامبر دوباره به این کشور سفر میکند.
علت این هشدار مکرون به روحانی این است که حکومت ایران سال هاست که با حمایت مالی و تسلیحات نظامی از گروه تروریستی شیعه حزبالله از نفوذ گستردهای در لبنان برخوردار است و با جناح رئیس جمهوری این کشور میشل عون نزدیکی دارد.
مکرون براساس بیانیه کاخ ریاستجمهوری فرانسه، به همتای ایرانی خود روحانی گفته است «کاملا ضروری است که فعالیتها در چارچوبی صورت گیرد که سازمان ملل در نشست بیناللملی کمک به بیروت و حمایت از ملت لبنان مشخص کرد.»
روحانی نیز پیشتر در تماس با همتای لبنانیاش گفته بود که « حادثه انفجار بندر بیروت برای ایرانیان نیز بسیار غمانگیز و اندوهبار بود و مردم ایران شریک درد ملت لبنان هستند.»
امانوئل مکرون پیشتر اعلام کرد: تهدیدهایی را نه تنها علیه شخصیتهای سیاسی شیعه بلکه مسیحی و سنی لبنان نیز اعمال خواهد کرد.
او تهدید کرد که تحریمهایی از قبیل بلوکه کردن حسابهای بانکی در خارج و عدم دادن روادید را علیه شخصیتهای سیاسی لبنان اعم از شیعه، سنی و مسیحی اعمال خواهد کرد.
علیرضا معزی، معاون دفتر حسن روحانی، در واکنش به هشدار مکرون سکوت کرده است و تنها در توئیتری نوشته است: روحانی و مکرون درباره وضعیت لبنان پس از انفجار بیروت، برجام و اینستکس تلفنی گفتوگو کردهاند.
پایگاه اطلاعرسانی دفتر روحانی نیز با انتشار بیانیه ای نوشته است: رئیس جمهوری گفته است که “لبنان نیاز به وحدت بیشتر میان گروه های سیاسی دارد و همه باید به ایجاد این وحدت کمک کنند”.
در ادامه این بیانیه حکومت ایران آمده است که روحانی از دعوت همتای فرانسوی خود برای حضور ایران در گروه بینالمللی کمک به حل مشکلات لبنان استقبال کرده است.
در این بیانیه، برخلاف بیانیه کاخ الیزه، هیچ اشارهای به تأکید مکرون بر لزوم عدم “مداخله خارجی” در امور داخلی لبنان نشده است.
پایگاه اطلاعرسانی دفتر روحانی همچنین نوشته است که مکرون بر ضرورت حفظ برجام تاکید کرده است. طبق این گزارش، امانوئل مکرون گفته است که فرانسه درباره تحریمها علیه ایران دیدگاههای متفاوتی با آمریکا دارد.
روحانی نیز گفته است : «حفظ برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ یک تعهد اساسی از سوی همه کشورهایی است که امروز در برجام باقی ماندهاند و انتظار ما این است که چه در آژانس و شورای حکام و چه در شورای امنیت سازمان ملل ، مشورت و رایزنی های دقیق و همکاری بین ایران و سه کشور اروپایی و دو کشور روسیه و چین انجام گیرد تا مانع رسیدن مخالفان برجام به اهداف خود باشد.»
همزمان با افزایش اعتراضات مردمی نسبت به حضور حزبالله در ساختار قدرت لبنان و حمایت رژیم اسلامی ایران از این گروه، تحرکات بینالمللی برای کاهش نفوذ این گروه شبه نظامی در این کشور ادامه دارد.
معترضان لبنانی سوءمدیریت دولتمردان این کشور را دلیل انفجار هفته گذشته در بیروت میدانند و با توجه به وزن سیاسی حزبالله در دولت، خشم عمومی نسبت به این گروه تحت حمایت ایران شدت گرفته است.
پایگاه خبری اکسیوس نیز به نقل از مقامات اسرائیلی و آمریکایی گزارش داد دولت واشنگتن گفته است در صورتیکه حزبالله تمام محدودیتهای خود علیه نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در لبنان را بر ندارد، آمریکا قطعنامه تمدید فعالیت این نیروها را وتو خواهد کرد.
بنابراین گزارش، آمریکا طی هفتههای اخیر به اعضای شورای امنیت هشدار داده که در جلسه دهم شهریور این شورا با تمدید فعالیت نیروهای حافظ صلح در لبنان موافقت نخواهد کرد.
نیروهای حافظ صلح سازمان ملل درپی حمله اسرائیل به لبنان در سال ۱۹۷۸ در این کشور مستقر شدند و پس از جنگ حزبالله و اسرائیل در سال ۲۰۰۶ حوزه وظایف آنها گستردهتر شد.
خبرگزاری اکسیوس، نوشته است: ایالات متحده معتقد است حزبالله تحرکات و دسترسیهای نیروهای حافظ صلح را محدود کرده و تاثیر کار این نیروها را تا حد زیادی کاهش میدهد.
گفته شده است از آنجا که آمریکا تامین کننده بخش مهمی از هزینههای نیروهای حافظ صلح در لبنان است، بسیاری از ناظران این اقدام واشنگتن را حرکتی تاکتیکی برای افزایش فشار بر ایران و حزبالله قلمداد میکنند.