انفجار بیروت با بیش از صد کشته و سه هزار زخمی، شکاف سیاسی و اجتماعی در لبنان را به اوج تازه ای می رساند

انفجار مهیب بیروت که بیش از صد قربانی و هزاران زخمی در پی داشته، کشور مصیبت زده لبنان را به اوج تازه ای از هرج و مرج و ورشکستگی اقتصادی و شکاف شدید اجتماعی می کشاند و کشوری را که در گذشته سوئیس خاورمیانه نامیده می شد، به جهنمی غیر قابل تحمل مبدل ساخته است.

صلیب سرخ جهانی امروز (چهارشنبه) شمار جانباختگان را بیش از یکصد نفر اعلام کرد که بی تردید در ساعات روز آمار آن بالاتر خواهد رفت، زیرا شمار نامعلومی از زخمی شدگان نیز در وضعیت وخیمی قرار دارند و شبکه درمانی بیروت و حتی سراسر لبنان قادر به رسیدگی به همه آنان نیست.

اسرائیل یکی از نخستین کشورهایی بود که ابراز آمادگی کرد هرگونه تجهیزات درمانی و دارو و کمک های انسان دوستانه دیگر به بیروت بفرستد. ولی مقامات دولت لبنان این ابراز آمادگی اسرائیل را بی پاسخ گذاشته اند.

در کنار اسرائیل، ده ها کشور دیگر جهان و در راس آن ها ایالات متحده برای ارسال کمک های فوری ابراز آمادگی کرده اند.

امروز تقریبا مسلم است که علت انفجار، آتش سوزی در یک انبار بزرگ “آمونیوم نیترات” بوده که یک ماده حساس و قابل انفجار محسوب می شود و برای تولید بمب های خانگی و همچنین تولید کود شیمیایی به کار می رود.

این ماده حساس حدود پنج سال پیش از یک کشتی پیاده شد و به انبار منتقل گردید. ولی آمونیوم نیترات باید در گرمای معینی و در شرایط ویژه ای نگهداری شود و در غیر این صورت منفجر خواهد شد.

اهالی بیروت می گویند که روز گذشته (سه شنبه) هوای پایتخت لبنان بسیار گرم بود و شاید همین امر موجب انفجار شده است.

با این همه جناح های متنازع در بیروت یکدیگر را به مسؤولیت آن متهم می سازد و این امر ستیز بین جناح های متنازع را شدت بخشیده، و بیشتر از همه، انگشت اتهام به سوی حزب الله دراز شده است که عامل اصلی نگون بختی مردم لبنان شده است.

این اتهام به ویژه در حالی مطرح می شود که قرار است رای دادگاه در مورد آن که چه افراد یا گروه هایی عامل قتل وحشتناک سعد حریری نخست وزیر لبنان در چند سال پیش بودند، دو روز دیگر (آدینه) انتشار یابد.

سعد حریری رهبر حزب المستقبل از مخالفان سرسخت حزب الله و حضور آن در لبنان بود و در اثر انفجار اتومبیلی در خیابان کشته شد که مقادیر عظیمی مواد تخریبی در آن جاسازی شده بود.

تردیدی نیست که این جنایت توسط گروه حزب الله به عمل آمد و انتشار رای دادگاه، اگر این اتهام را تایید کند، جنجال گسترده ای در داخل لبنان به وجود خواهد آورد.

اکنون باید دید که انبار آمونیوم نیترات متعلق به چه فرد یا گروهی بوده و چه کسی می خواسته است با کشتن بیش از صد نفر و زخمی ساختن سه هزار نفر به هدف های ناپاک خود برسد.

اسرائیل در همان ساعات اول اعلام داشت که در این ماجرا هیچ گونه نقشی نداشته و با ملت رنج دیده لبنان ابراز همدردی می کند و آماده است در کوتاهترین مدت، کمک های انسان دوستانه به آن کشور بفرستد.

محمد باقر قالیباف رئیس مجلس پیام تسلیتی برای سرکرده حزب الله لبنان فرستاد. ولی علی خامنه ای و حسن روحانی هنوز در این باره سخنی نگفته اند. تسلیت قالیباف به حزب الله نیز ظاهرا می تواند نشان آن باشد که از دیدگاه رئیس مجلس شورای اسلامی، لبنان به حزب الله، و نه به ملت آسیب دیده لبنان تعلق دارد. کشته شدگان و زخمی ها همگی شهروندان کشور لبنان بودند و بعید می نماید که کسی از میان آن ها با حزب الله ارتباطی داشته است.