در تلاش حکومت اسلامی ایران برای جلوگیری از گسترش اعتراض های خیابانی در نقاط مختلف کشور، از نخستین ساعات امروز (یکشنبه) واحدهایی از افراد سپاه پاسداران نیز در شهرهای مختلف مستقر گردیده اند و دستور دارند که در صورت شدت گرفتن آشوب، به نیروهای انتظامی بپیوندند و در سرکوب مردم به آن نیروها یاری برسانند.
از گزارش های مختلفی که از تهران رسیده چنین بر می آید که دست کم بین ۹ تا ۱۰ نفر در شهرهای مختلف ایران، در جریان تظاهرات هدف گلوله ماموران حکومتی قرار گرفته و کشته شده اند. صدها تن نیز زخمی شده اند، ولی اکثر آن ها از بیم آن که ممکن است دستگیر شوند، از مراجعه به بیمارستان خودداری ورزیده اند.
گفته می شود که اعتراضات مردمی دست کم در پنجاه شهر بزرگ و کوچک ایران رخ داده و ممکن است در ساعات امروز و روزهای آینده شمار بیشتری از مردم در آن شرکت جویند و این امری است که رژیم می کوشد به هر قیمت از آن جلوگیری شده است.
پس از آن که در دو روز گذشته، تلاشگران سیاسی و مردم معترض در سراسر ایران توانستند صدها قطعه فیلم خبری به خارج از کشور بفرستند، رژیم سرعت اینترنت را بسیار کم کرده و در برخی نقاط ایران فرستادن فیلم به خارج تقریبا غیرممکن شده است. ولی در داخل کشور برخی از ارتباطات اینترنتی همچنان برقرار است.
با این همه، بخشی از وبسایت های وابسته به حکومت نیز دچار اختلال شده و خوب کار نمی کند. سامانه خبری ایرنا، متعلق به حکومت، از ساعات شب گذشته (شنبه) تا هنگام گزارش این خبر در ساعات پیش از ظهر روز یکشنبه، همچنان بسته است. هدف آن بوده که شهروندان حتی المقدور موفق نشوند گزارش ها و فیلم های خبری به خارج بفرستند.
این واقعیت که خامنه ای دستور داده در بهای بنزین، علیرغم اعتراض های گسترده مردمی، تغییری داده نشود، این احتمال را مطرح می سازد که او از ابعاد اعتراض های مردمی نا آگاه است – ولی این احتمال را نیز نباید از نظر دور داشت که رهبر حکومت بیم دارد که اگر در برابر خواسته مردم تسلیم شود، ضعف حکومت را آشکار ساخته و موجب تشویق و دلگرمی اعتراض کنندگان برای مطرح ساختن خواسته های بیشتر خواهد شد.
این نخستین بار نیست که حکومت ایران با اعتراض های گسترده مردمی روبرو می شود که اشوب های خیابانی به دنبال دارد و نه تنها علیه رژیم، بلکه علیه شخص رهبر حکومت نیز شعارهایی شنیده می شود.
برخلاف شیوه رفتاری بشار اسد رئیس جمهوری سوریه، که پس از آغاز خیزیش مردمی در شهر دَرعا در جنوب آن کشور، دستور تیراندازی داد و با کشتن ده ها تن، موجب گسترش اعتراض ها در سراسر کشور گردید و جنگی آغاز شد که هشت سال است ادامه دارد، رژیم ایران با تجربه ای که در فرو نشاندن ناآرامی ها به دست آورده، با احتیاط و تدبیر رفتار می کند تا سرکوب اعتراض ها، با کشتار گسترده همراه نباشد.
در تظاهرات دو روز گذشته، با استناد به گزارش هایی که بررسی میزان درستی آن ها مقدور نیست، حدود ده نفر جان باخته اند که اکثر آن ها در نتیجه تیراندازی مستقیم ماموران امنیتی جان باختند. دست کم قتل یک تظاهرکننده در سیرجان مورد تائید قرار گرفت. در جریان تظاهرات تابستان ۸۸ و تظاهرات دیگر، حدود ۱۶۰ تن جان باختند که شماری از آن ها زیر چرخ خودروهای نیروهای امنیتی جان خود را از دست دادند.
به گفته تحلیلگر رادیو پیام اسرائیل، ساعات امروز (یکشنبه) در مورد عاقبت اعتراض ها ممکن است سرنوشت ساز باشد. اگر امروز اعتراض ها گسترده تر شود و به شهرهای بیشتری سرایت کند و حتی اگر در ابعاد روز گذشته ادامه یابد، یک خطر جدی برای ادامه حکومت ایجاد می شود.
به گفتۀ این تحلیلگر، حتی اگر در این دور هم، اعتراض ها فروکش کند، احتمال زیاد می رود که در ماه های آینده از سرگرفته شود، زیرا حکومت از نظر تامین هزینه ها با مشکلات جدی روبرو می باشد که روز به روز شدیدتر خواهد شد و فشار بیشتری بر مردم وارد خواهد آورد.
این تحلیلگر می گوید که گرچه آغازگر موج تظاهرات، سه برابر شدن بهای بنزین بوده، ولی مردم در شعارهای خود خواسته هایی بسیار فراتر از این امر مطرح می سازند. در واقع می توان گفت که خواسته های مردم ایران، کم و بیش شبیه مطالبات مردم عراق و لبنان است که می خواهند به فساد مالی و بی کفایتی ها پایان داده شود و رژیم یاری رسانی به سازمان های ترور را متوقف سازد و از ادامه خصومت با ایالات متحده، که بازگرداندن تحریم ها از جانب آن کشور، یکی از ریشه های نااآرامی این روزها بوده، دست بردارد.
جناح تمامیت خواه رژیم می کوشد تقصیرها را به گردن دولت روحانی بیاندازد، ولی واقعیت انکار ناپذیر آن است که تصمیم برای سه برابر کردن نرخ بنزین در نشست سه گانه سران قوا در چارچوب نهادی با نام “شورای همآهنگی اقتصادی” اتخاذ شده که خامنه ای پیشتر گفته بود تصمیمات آن مورد قبول وی بوده و باید کاملا اجرا شود