اگر پرزیدنت بایدن به مذاکرات اتمی ادامه دهد، آیا اسرائیل جرات حمله به تاسیسات هسته ای ایران را نخواهد داشت؟

یکی از انتقادهای شدیدی که بنیامین نتانیاهو علیه نفتالی بنت مطرح می سازد آن است که نخست وزیر جدید به رئیس جمهوری ایالات متحده قول داده که اسرائیل از این پس، هرگونه برنامه‌ای علیه پروژه اتمی ایران دارد، از پیش به آگاهی دولت آمریکا برساند و به قول معروف واشنگتن را غافلگیر نسازد.

بی تردید موضوع مبادله اطلاعاتی یکی از امور مهمی بود که در مذاکرات نخست وزیر اسرائیل با وزیران دفاع و امور خارجه آمریکا و همچنین مشاور امور امنیتی کاخ سفید به تفصیل در میان گذاشته شد.

در پایان دیدار امروز بایدن – بنت بود که دبیر شورایعالی امنیت ملی اسرائیل و مشاور امنیتی کاخ سفید نشست جداگانه ای برگزار کردند تا این موضوع و مطالب حساس دیگری را جمع بندی کنند.

منابع اطلاعاتی در اسرائیل می‌گویند که در سال‌های گذشته، پیش از آن که باراک اوباما هشت سال پیش مذاکرات با رزیم ایران بر سر برجام را آغاز کند، وقایع مرموزی در رابطه با برنامه های اتمی ایران رخ داد که مهمترین آن‌ها هلاکت مرموز افرادی بود که رژیم آن‌ها “دانشمندان اتمی” معرفی می کرد. همچنین، رخنه دادن بدافزار استاکس نت به سانتریفیوژهای ایران، کار یک هزار واحد آن را برای مدتی مختل ساخت. ولی از هنگامی که اوباما مذاکرات برجامی را آغاز کرد، این گونه عملیات متوقف شد.

از آن جا که این عملیات برای خنثی کردن برنامه های اتمی ایران، و یا دست کم کند کردن روند آن به اسرائیل نسبت داده شد، آیا به تقاضا و توصیه اوباما بود که در دوران مذاکرات برجامی، این گونه فعالیت‌ها بکلی متوقف گردید؟

این پرسش از آن جا مهم است که بایدن نیز هنوز همچنان در انتظار است دولت آخوند ابراهیم رئیسی به مذاکرات اتمی باز گردد. البته احتمال دارد که این امید و انتظار، عبث باشد و خامنه‌ای دستور دهد که رژیم ایران گفتگوها را متوقف بگذارد. ولی در هر حال، جو بایدن دوست ندارد که در این دوران انتظار و یا پس از ادامه مذاکرات، اسرائیل به اقدامات پیشگیرانه‌ای علیه حکومت ایران دست بزند و موجب عقب نشینی رژیم از ادامه گفتگوها با ایالات متحده شود.

از دیدگاه دولت آمریکا این نکته آنقدر مهم است که گفته شده بایدن بر نفتالی بنت فشار آورده که مبادا اسرائیل با عملیات غافلگیر کننده و بدون همآهنگی پیشاپیش با آمریکا، به اقداماتی علیه رژیم ایران دست بزند که موجب قطع مذاکرات اتمی شود.

بنیامین نتانیاهو ماه گذشته نفتالی بنت را متهم ساخت که به بایدن متعهد شده که برنامه های بسیار محرمانه درباره عملیات علیه برنامه‌های اتمی ایران را از پیش به آگاهی دولت واشنگتن برساند و آمریکا را غافگیر نکند. نزدیکان بنت این اتهام را قاطعانه رد می کنند و تاکید دارند که وعده‌ای به آمریکا داده نشده است.

ولی تردیدی نیست که این موضوع در همه گفتگوهای بنت با بایدن و وزیران خارجه و دفاع آمریکا و همچنین مشاور امنیت ملی کاخ سفید مطرح گردیده است.

در روزهای پیش از سفر بنت به واشنگتن، خود او و همچنین وزیر دفاع و رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل قاطعانه تاکید کردند که اسرائیل گزینه نظامی را روی میز دارد و امنیت خود را قربانی دیگران نخواهد ساخت.

ولی در همین حال، بعید است که اسرائیل بدون گرفتن چراغ سبز دولت واشنگتن به یک حمله گسترده نظامی علیه تاسیسات اتمی و موشیکی رژیم ایران دست بزند.

در گزارش های پیشین گفته شده بود که پس از به روز کارآمدن دولت بایدن، نتانیاهو به سرویس امنیت خارجی و ارتش و شورای عالی امنیت ملی اسرائیل دستور داده بود که از انتقال اطلاعات حساس اسرائیلی در مورد برنامه‌های هسته‌ای ایران و اقدامات اسرائیل علیه آن، تا آنجا که ممکن است بکاهند.