یک مقام مسؤول آمریکایی اعلام داشت که دولت واشنگتن برقراری دوباره بخشی از تحریم های علیه رژیم ایران را به جلو می اندازد و آن ها از یک ماه دیگر دوباره به اجرا گذاشته خواهد شد – و این در صورتی که قرار بود مجموعه تحریم های آمریکا از پنج ماه دیگر دوباره برقرار گردد.
برایان هوک مدیر بخش سیاست گذاری وزارت خارجه آمریکا امروز (دوشنبه) در کنفرانس خبری اعلام کرد :بخش اول تحریم های اقتصادی علیه رژیم ایران از ۴ ماه اوت( ۱۳ مرداد ۹۷) دوباره اعمال خواهد شد. این تحریم ها بخش های خودرو سازی، تبادل طلا و دیگر فلزات قیمتی را در بر می گیرد.
این مقام آمریکایی در عین حال تاکید کرد که قصد دولت واشنگتن برانداختن رژیم کنونی ایران نیست، بلکه می خواهد که رهبران کنونی رفتار خود را تغییر دهند و به خواست مردم توجه کنند.
برایان هوک افزود: تحریمهای بانکی و نفتی نیز از ۴ نوامبر( ۱۳ آبان) دوباره به اجرا گذاشته خواهد شد.
وی افزود: ایالات متحده ا صنعت انرژی- مبادلات مربوط به صنایع نفت ایران و همچنین مبادلات با بانک مرکزی ایران را در ماه نوامبر تحریم خواهد کرد.
در روزهای گذشته و پس از اعلام تاریخ ۴ نوامبر به عنوان زمانی که دولت واشنگتن برای قطع فروش نفت ایران تعیین کرده است عربستان سعودی با درخواست پرزیدنت ترامپ برای افزایش تولید، به میزان دو میلیون بشکه در روز موافقت کرد.
از سوی دیگر، پرزیدنت ترامپ دیروز (یکشنبه) با صراحت اعلام کرد: هر کشور اروپایی که بخواهد معاملات تجاری خود را با ایران ادامه دهد، مشمول تحریمهای آمریکا قرار خواهد گرفت.
این سختگیرها، که مرتبا بر شدت آن افزوده می شود، نشان می دهد که دولت پرزیدنت ترامپ با قاطعیت تمام، در راه خشنکاندن منابع درآمدی حکومت ایران اقدام می کند.
در همین زمینه برایان هوک خاطرنشان کرد: از یک ماه پیش، تیم های مشترک وزارت خارجه و خزانه داری آمریکا تشکیل شده که با سفر به کشورهای مختلف دنیا ریسک ناشی از معاملات تجاری با جمهوری اسلامی را برای آنها توضیح دهند. تاکنون این تیم به ۱۳ کشور در اروپا و آسیای شرقی سفر کرده است. در هفته جاری نیز به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس خواهد رفت.
ایالات متحده در چند هفته گذشته تلاشهای دیپلماتیک گسترده ای را در راستای متقاعد ساختن کشورهای طرف معامله با ایران صورت داده که کشورهای بیشتری را متقاعد سازد تا خرید نفت ایران و معاملات تجاری با جمهوری اسلامی را تا حدامکان کاهش دهند و آن را به صفر برسانند.
به نظر می رسد که ایالات متحده، در راه رسیدن به این هدف خود تا حد زیادی موفق بوده، چرا که تنها در چند هفته گذشته اقتصاد ایران با تلاطم شدید بازار ارز و طلا روبرو گردید و از طرف دیگر مشتریان اصلی خرید نفت ایران مانند:هند و ژاپن اعلام کردند که در حال بررسی خرید نفت از ایران هستند چرا که با بازگشت تحریم های آمریکایی علیه رژیم ایران، خرید نفت از این کشور ممکن است برای آنها زیانبار باشد.
البته جمهوری اسلامی در روزهای اخیر چندین بار اعلام کرد که آمریکا نمیتواند مانع از فروش نفت ایران در جهان شود. یکی از امیدهای حکومت ایران آن است که نفت را در ایران به افراد خصوصی بفروشد و آن ها تلاش کنند نفت خریداری شده را به کشور دیگری صادر کنند. ولی بعید می نماید که این شیوه عملی باشد.
راه دیگری که رژیم ایران ممکن است برای دور زدن تحریم ها در پیش گیرد، آن است که نفت را به قیمت بسیار ارزیان به دلال های بین المللی بفروشد تا آن ها نفت خریداری شده را به نام خود، به بازار جهانی عرضه کنند. ولی بی تردید، این شیوه نیز با مشکلات زیاد روبرو خواهد شد و رژیم ایران ناچار خواهد گردید نفت خود را با نصف قیمت و یا حتی با ثلث قیمت در اختیار دلالان نگذارد.
تاکنون ۵۰ شرکت بین المللی که اغلب در بخش انرژی و مالی فعالیت دارند، اعلام کرده اند که میخواهند معامله با حکومت ایران را متوقف سازند.
برایان هوک همچنین در بخش دیگری از سخنانش، بر این سیاست دولت آمریکا تاکید گذاشت که : راهبرد جدید دولت آمریکا برای تغییر رژیم نیست، بلکه برای تغییر رفتار رژیم ایران است، به این معنی که رهبران رژیم ایران به خواست های مردم ایران احترام بگذارند.
همچنین برایان هوک با تکرار ۱۲ شرطی که از طرف مایک پمپئو برای جمهوری اسلامی تعیین شده است اظهار داشت: کشوری که به قوانین بین المللی احترام بگذارد در کشورهای دیگر اقدامات تروریستی انجام نمی دهد.دست به توسعه توان موشک های بالستیک نمی زند و مردم خود را فقیرتر نمیکند.
برایان هوک با اشاره به اینکه طولانیترین رنج ناشی از جمهوری اسلامی را «مردم ایران» تحمل کردهاند و «امروز برای تأمین کالاهایی اساسی، نظیر آب، نان و تخممرغ، با دشواری روبهرو هستند» گفت: «در همین زمان، رژیم ایران میلیونها دلار را در بیرون از ایرانهزینه میکند».
این مقام آمریکایی با تاکید بر این که “رژیم ایران مطالبات مشروع مردم برای اصلاحات را در تهران، خرمشهر و مناطق دیگر با شدت بیشتر و حتی خشونت افزنتر سرکوب میکند”، گفت: آمریکا در کنار مردم ایران میایستد و از زمان خروج ایالات متحده از برجام تاکنون۵۳ فرد و نهاد به دلیل دست داشتن در نقض حقوق بشر یا “اقدامات تروریستی” مشمول تحریم شدهاند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین به جزئیاتی از وضعیت اقتصادی امروز ایران اشاره کرد و گفت: «هفته گذشته کمترین نرخ ریال در برابر دلار ثبت شد و در ۲۸ ژوئن (هفتم تیر) یک دلار در بازار غیررسمی به قیمت هشت هزار و پانصد تومان رسید: یعنی دو برابرقیمت رسمی ۴۲۵۰ تومان».
این سخنان مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در حالی بیان میشود که هفته گذشته بازار تهران- تبریز- کرمانشاه- شیراز و دیگر نقاط ایران دست به اعتصاب زدند و همزمان تظاهرات گسترده ای در تهران و دیگر نقاط ایران رخ داد که همگی ناشی از بحران خطرناکاقتصادی ایران ناشی می شد.
کارشناسان ارزیابی می کنند که تحریم های جدید ایالات متحده بیش از پیش بر وخامت اوضاع اقتصادی ایران خواهد افزود و انتظار می رود اعتصاب و اعتراض مردمیِ بیشتری را در پی داشته باشد.
برایان هوک در عین حال تأکید کرد که تحریمهای آمریکایی “هرگز موارد بشردوستانه را شامل نمیشود و غذا و دارو را در بر نخواهد گرفت”.