یائیر لاپید وزیر خارجه اسرائیل که همچنان به دیدار از واشنگتن ادامه می دهد، شامگاه امروز (چهارشنبه) دو دیدار با آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده انجام خواهد داد. نشست نخست، در رابطه با مسائل اتمی رژیم ایران است که اسرائیل همچنان اصرار می ورزد که آمریکا یک بازه زمانی محدود برای بازگشت رژیم ایران به مذاکرات تعیین کند و اگر در پایان این مهلت رژیم ایران وارد گفتگو نشد و یا پیش شرط هایی عنوان کرد که رسیدن به توافق را غیر ممکن می سازد، آنگاه دولت آمریکا باید “طرح جایگزین” را به اجرا گذارد – طرحی که بنا به ارزیابی کارشناسان امنیتی اسرائیل، هنوز توسط دولت پرزیدنت بایدن تهیه و آماده نشده است.
ولی دومین دیدار وزیران خارجه اسرائیل و ایالات متحده در واشنگتن، با حضور همتای آنان از امارات عربی متحده خواهد بود و در آن، پیرامونی چگونگی گسترش “پیمان ابراهیم” و پیوستن شمار بیشتری از کشورهای عرب به صلح و عادی سازی روابط با اسرائیل رایزنی خواهد شد.
این دیدار سه جانبه، در دو جهت مورد خشنودی عمیق اسرائیل است: از یک سو، عملا ثابت می شود که دولت پرزیدنت بایدن حاضر است به تلاش دولت پرزیدنت ترامپ برای گسترش روند صلح اسرائیل با کشورهای عرب ادامه دهد، و دوم این که بدون دخالت فعال دولت واشنگتن و مشوق ها و وعده هایی که به امیر نشین ها بدهد، کمتر امیرنشین عرب دیگر جرات می کند به سوی دوستی با اسرائیل گام بردارد.
همچنین پیشبرد صلح بین اسرائیل و سودان، در صورت دخالت فعال ایالات متحده، می تواند از احتمال بیشتری برخوردار شود. با آن که یک سال از رسیدن به توافق ابتدایی می گذرد، دولت سودان به خاطر نبود ثبات سیاسی و اوضاع نابسامان داخلی، هنوز به اقدامات بعدی دست نزده است. البته یک هیات سیاسی – نظامی سودانی در هفته های اخیر از اسرائیل دیدن کرد. ولی معلوم نیست که این دیدار در پیشبرد انتظارات تا چه حد موثر بوده است.
محافل سیاسی اسرائیلی در روزهای اخیر دوباره می گویند که یک کشور عربی دیگر، آماده صلح با اسرائیل شده و به زودی پیوستن خود را به “پیمان ابراهیم” اعلام خواهد داشت. نام این کشور برده نشده، ولی گمان می رود که سخن از سلطان نشین عمان باشد که اگر با تشویق آمریکا و گرفتن تعهداتی روبرو باشد، این برنامه عملی خواهد شد.
در عین حال، محافل آمریکایی به اسرائیل گوشزد می کنند که گسترش “پیمان ابراهیم” نباید به حساب پیشبرد صلح با فلسطینیان باشد و اسرائیل نباید این مشکل را به دست فراموشی سپرده و یا نادیده بگیرد.
اکنون بیش از یک دهه است که مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطینیان عملا متوقف مانده است.
از یک سو، فلسطینیان فاقد رهبری واحد و مسئولیت پذیر هستند حکومت خودگردان به رهبری محمود عباس موقعیت ضعیفی دارد و حماس همچنان به عملیات تروریستی و تهدیدها جنگی علیه اسرائیل ادامه می دهد و از سوری دیگر رهبران کابینه راستگرای کنونی در اسرائیل می گویند که فلسطینیان آماده همزیستی واقعی با اسرائیل نیستند و کشور مستقل فلسطینی، امنیت اسرائیل را سخت به خطر می اندازد.
یائیر لاپید وزیر خارجه، با برپایی حکومت فلسطینی، تحت شرایطی که امنیت اسرائیل به خطر نیفتد، مخالفت ندارد ولی نفتالی بنت و راستگرایان، آن را قاطعانه رد می کنند.