ند پرایس ، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز گذشته (سه شنبه ) در یک نشست خبری مذاکرات جاری در وین میان ایران و پنج کشور امضا کننده برجام را مثبت خواند، اما در عین حال گفت راهی که در پیش است بسیار درازتر از راهی است که پشت سر گذاشته شده است.
ند پرایس در ادامه تاکید کرد که ایالات متحده در مذاکرات غیر مستقیم خود با جمهوری اسلامی، هیچ امتیاز یکجانبهای نخواهد داد.
وی افزود: تا وقتی ایران تعهد کامل خود را به برجام را از سر نگیرد، تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی لغو نخواهد شد.
پرایس گفت که مذاکرات جاری خالی از مشکل نیست، چون به صورت غیرمستقیم انجام میشود.
وی در ادامه گفت: رابرت مالی، نماینده ویژه دولت جو بایدن در امور ایران، که نظارت بر مذاکرات را بر عهده دارد، امروز (چهارشنبه) برای بررسی وضعیت به واشنگتن بازخواهد گشت.
پرایس تاکید کرد: «آمریکا موضع بسیار روشنی دارد: تحریمها لغو نخواهد شد، مگر ایران کاملا به تعهدات برجامیاش برگردد. تا آن زمان آمریکا امتیازی نخواهد داد».
وی گفت که در صورت رسیدن به توافق، فعالیتهای هستهای ایران زیر سختگیرانهترین نظارتها قرار خواهد گرفت، و بعد از آن، با همکاری متحدان ایالات متحده از جمله در منطقه، مسائل دیگری از جمله برنامه موشکی جمهوری اسلامی و دخالتهای منطقهای آن مورد بحث قرار خواهد گرفت.
همزمان عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به خبری که شبکه تلویزیونی انگلیسیزبان پرستیوی وابسته به حکومت ایران منتشر کرده و گفته بود که دستورالعمل آمریکا تعلیق تحریمهاست و نه لغو کامل آنها، گفت: «نمیدانم “منبع مطلع” پرستیوی در وین کیست، اما هر که هست اصلا مطلع نیست.»
منبع خبری پرس تی وی هم در واکنش به تکذیبیه عراقچی در توییتر نوشت: «آقای عراقچی به جای زیر سوال بردن اعتبار منبع خبری پرستیوی بهتر بود دقیقا میگفت کدام یک از اطلاعات نقل شده از منابع خبری پرسیتیوی تحریف شده است. منتظریم که پاسخ ایشان را بشنویم.»
به گفته این منبع آمریکا تاکنون راستیآزمایی معقول و لازم را که برای معاملات نفتی زمانی برابر حداقل ۳ تا ۶ ماه است، نپذیرفته است. این منبع افزوده است: «هدف آمریکا از لغو نکردن کامل تحریمها و بسنده کردن به رفع موقت برخی از آنها، صرفا بازگشت به برجام است تا بتواند از امکان مکانیسم ماشه علیه ایران استفاده کند.»
شبکه پرستیوی همچنین به نقل از منبع خود در وین نوشته بود که در صورت پذیرش این مکانیسم، رفع مرحلهای تحریمها یا تمدید بیاثر شدن آنها در بازههای زمانی ۱۲۰ روزه و ۱۸۰ روزه، علاوه بر شرطی شدن اقتصاد ایران، آمریکا خواهد توانست با گروگان گرفتن تمدید رفع تحریم، خواستههای دیگر خود یعنی برجام ۲ و ۳ را نیز به ایران تحمیل کند.
این شبکه خبری وابسته به ایران گفته است که آمریکا قصد دارد حکومت ایران را مجبور به پذیرش رفع مرحلهای تحریمها کند.
آخرین دور مذاکرات غیر رسمی برجام روز سه شنبه در وین پایان یافت و و هیئتها برای مشورت به پایتختهای خود بازگشتند. قرار است دور جدید مذاکرات هفته آینده بار دیگر در پایتخت اتریش پی گرفته شود.